A principis de setembre de l’any passat en aquesta mateixa columna de la veupv, reflexionava sobre el sentit i la necessitat de convocar Primàries en tots els partits polítics i molt especialment a la Coalició Compromís. Els arguments continuen sent el mateixos. Quan la corrupció s’escampa com una pesta pudenta per la política emmerdant i enfangant sense remei la imatge dels polítics, cal sens dubte una nova estratègia de renovació política. Quan la gent s’apunta cada vegada més a l’exèrcit dels desencantats i desencantades, cal una nova forma de fer política. Quan les mentides omplin els discursos, les declaracions i les explicacions inversemblants dels responsables públics, que continuen fent oïdes sordes i es tanquen en la seua bombolla de la majoria i dels vots captius, cal més escoltar i cal una nova imatge dels servidors públics basada en l’honestedat i en les mans netes.

Ha passat un any i al carrer la gent continua expressant la seua creixent indignació, ja no amb tantes manifestacions, sinó amb la resignació que eix de la seua boca amb frases com: “no es pot suportar aquesta gentola”, “quina poca vergonya”, “lladres, tramposos”,.. I és que aquests venedors de fum han corromput la mateixa democràcia. Per tot això, ara toca sens dubte, i el més aviat possible un canvi en les formes de representació i d’elecció dels nostres futurs representants públics. Ara toca obrir les portes de la generositat i la transparència. Ara toca i ja, urgentment, torne a insistir: Primàries.

Els principis i fonaments d’aquesta reflexió sembla que són evidents i es trobem en les arrels de la pròpia democràcia. La democràcia és igualtat d’oportunitats i suposa la possibilitat d’anar en llistes electorals en qualsevol lloc, siga el que siga. La democràcia s’ha de basar en els principis bàsics de pluralitat, respecte a les minories i la igualtat d’oportunitats de totes les persones que integren, donen recolzament o simpatitzen amb qualsevol partit o coalició política.

Al País Valencià, la coalició Compromís ha fet senyera del seu èxit electoral gràcies a la seua pluralitat, i es presenta a l’actualitat com una de les forces capaç de crear les sinèrgies més fortes de regeneració política entre les persones que volem un canvi polític, un canvi de cicle als nostres pobles i ciutats. Per això Compromís sembla que no vol, ni pot deixar perdre el tren de les Primàries com a estratègia d’avançada política i reforçament de la seua imatge de democràcia interna. Però com no l’espavilem i afanyem, el tren passarà sense aturar-se en l’estació de Compromís i es perdrà una gran oportunitat històrica. Altres agafaran el tren i les il·lusions restaran a terra un altra vegada.

Compromís no pot retardar més tot el procés de reglamentació d’eleccions amb la democràcia significativa de les Primàries. Hi ha una consideració bàsica ineludible que ja cal fer pública: qualsevol persona siga militant, afiliada, adherida o simpatitzant de la coalició, hauria de tenir les mateixes oportunitats d’accedir a les llistes electorals i d’elegir els seus futurs representants en la política activa a qualsevol nivell. La imatge és important i els responsables de la coalició no ens poden ni amagar, ni fallar. Compromís amb transparència i sense reserves de personalismes pot arribar a ser alguna cosa ben diferent al que hi ha a l’actualitat política valenciana.

Ara ja toca un reglament clar i potent de Primàries i no val dir que volem democràcia i participació però a continuació dir que encara alguns no estem madurs o tenim manques de responsabilitat i de visió política. Si es vol democràcia i participació, si es vol una representació plural que done una resposta ferma i clara a la corrupció i ens puga fer traure el cap del pou fosc en què alguns sense vergonya ens han abocat, cal tenir ja un marc referencial de Primàries, no hi ha temps que perdre. La nostra societat, el nostre País Valencià no pot esperar.

Comparteix

Icona de pantalla completa