Deixarem una miqueta de costat tota la moguda política, judicial i de corrupció d’aquestes setmanes i raonare del que interessa de veritat. Veurem si tindrem diners per acabar 2014 i si per al pròxim any electoral tindrem algun gallet per a invertir i pagar, o les vidrioles es quedaran tremolant amb el possible canvi polític a la Generalitat. Ja sabem que pràcticament ens trobem en “bancarrota”, els números rojos ja no ens fan ni cosquerelles i les notícies no són gens positives. A la moguda de l’enganyifa de Rato i Olivas en Bankia -que ja veurem com pot acabar-, cal sumar el darrer informe de l’auditoria fiscal en referència als números que fan Fabra i Moragues per al futur 2015. No ixen els comptes ni de conya.

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, organisme creat a instàncies de la UE per vetllar pel compliment del dèficit a Espanya i adscrit al Ministeri d’Hisenda, va treure el divendres els colors al Consell en posar en evidència que ha inflat els ingressos previstos en els pressupostos de 2015 -que encara no s’han aprovat en les Corts-, en incloure l’avançament del Fons de Competitivitat que hauria de cobrar el 2017 i la compensació per l’impost als bancs. Es preveu que la Generalitat tanque 2014 amb un dèficit del 2,2-2,4% del PIB, molt superior al límit permés per Montoro del l’1%.

Per primera vegada, aquest organisme ha decidit activar poders per reclamar mesures d’ajust en set comunitats que incompliran el límit de dèficit. Així, dóna per fet que l’incompliran Extremadura, Catalunya, C. Valenciana i Múrcia, que tancaran amb un desfasament superior al 2%. Ara s’ha d’iniciar un procediment pel qual Montoro remetrà a les set autonomies un requeriment amb una advertència motivada, prèvia audiència d’aquestes. El Consell tindrà un mes per adoptar les mesures necessàries. En cas de no fer-ho, s’aplicarien mesures correctives (Pla de Sanejament) i si persisteix, coercitives, com la no disponibilitat de crèdit i fins a una multa de 200 milions. La cosa va de veres i es posa agra. I els números rojos cada volta més ensangonats.

Sembla que Fabra i Moragues intenten repetir una maniobra una miqueta agosarada a l’intentar comptabilitzar de bestreta uns ingressos en el pressupost que no li corresponen. Ho varen fer amb el Fons de Competitivitat en el 2014 i ara pel 2015. Tota una magarrufa comptable per donar la imatge d’anar navegant vent a favor, quan la nau que ja fa aigua per tots els costats, comença a enfonsar-se sense remei.

I mentre el conseller d’Hisenda i Administració Pública, continua defensant que el sistema de finançament per a la Comunitat és insuficient i dient que no hi caben més retallades, i no es prendran mesures que afecten les àrees bàsiques com són la Sanitat, Educació i el Benestar i que no estan disposats a realitzar més ajustos en aquestes àrees, de gran calat social i moltes altres promeses en plena precampanya electoral, els valencians i valencianes ens continuem preguntant si en el 2015 ens haurem de passar un forat més el cinturó o si tindrem la sort del protagonista de l’anunci de la loteria de Nadal. Podrem tirar endavant després del mes de maig? O aquesta gent ens deixarà pelats i tremolant?

El pitjor de tot és que ja no ens queden forats al cinturó i que l’únic que podem trobar al sobre de la loteria és una papereta electoral que ens permeta canviar aquesta forma de governar.

Comparteix

Icona de pantalla completa