He hagut de mossegar-me repetides vegades la llengua per no parlar del desficaci i la inutilitat de la consulta a les famílies valencianes, que pretén dur endavant la impresentable consellera Català per al pròxim divendres. Ho he fet públic en el meu facebook, aquesta senyora i el seu equip o beuen o fumen alguna cosa en els despatxos de Campanar. Però ja veurem com finalitza aquesta moguda. El que tinc clar és que caldrà demanar al dia següent la seua dimissió perquè aquesta senyora i el seu president, es desentenen de la seua obligació de complir i fer complir la LUEV, en quant als objectius de fomentar la nostra llengua i la consecució de les mateixes competències lingüístiques en valencià i castellà per part de l’alumnat.

Molt hauria d’aprendre, sobretot d’actituds lingüístiques Mª José Català, de la companya Dariana Groza, tècnica del Voluntariat pel Valencià. Tot un exemple de fidelitat i estima al valencià, des de l’experiència positiva del programa del Voluntariat pel Valencià. Dariana va arribar l’any 2005 a Catarroja des de Romania. No tenia ni idea que al País Valencià es parlava una altra llengua. Quan va matricular el seu fill menut a l’escola es va adonar que calia aprendre la llengua dels valencians i així ho va fer. Primer es va apuntar d’aprenenta al Voluntariat pel Valencià, va ser una de les primeres i per això també celebra ara 10 anys del programa amb molta estima. Després va passar a ser voluntària i des de 2008 treballa fent parelles lingüístiques del programa. Ella diu que és una valenciana-romanesa i que es sent molt orgullosa de ser-ho. Dariana ha aprés la cultura del nostre poble mitjançant la llengua i el Voluntariat pel Valencià el qual va ser la porta d’entrada per a la seua integració en aquesta la nostra societat.

Com de diferents els sentiments i els arguments que transmet Dariana als que usa la consellera, la qual malgrat els versos d’Estellés en la seua primera intervenció com a responsable de cultura i educació, és capaç de renunciar a la nostra llengua i convertir-la en moneda de canvi polític per acontentar el seu partit.

Ja són 10 anys del Voluntariat pel Valencià. Tota una dècada de vigència d’aquest servei gratuït encarregat de promoure l’ús del valencià. Durant aquest temps el programa ha comptat amb prop de 20.000 participants entre voluntaris i aprenents. Un programa sense suport institucional, mogut per Escola Valenciana i per gent com Dariana. Tot un projecte de participació lingüística que té per objectiu posar en contacte voluntaris que vulguen destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 10 setmanes) a conversar amb persones que volen llançar-se a parlar en valencià.

Llàstima senyora Català que continue sense adonar-se que són moltes les persones que desitgen utilitzar el valencià per a comunicar-se i necessiten situacions reals de la vida per a fer-ho. El Voluntariat pel Valencià pot ajudar a superar la possible inseguretat que provoca l’ús d’una nova llengua. Aquesta iniciativa, a més de facilitar un interlocutor per poder conversar en valencià, vol incidir en els hàbits lingüístics dels valencianoparlants i consolidar la idea que el valencià és i ha de ser llengua d’acolliment.

Aquesta setmana Escola Valenciana, mitjançant l’actuació de Dariana, ha enviat una carta a la nova presidenta del València CF, Lay Hoo Chan, en la qual li ofereix el Voluntariat pel Valencià per tal que conega i es puga expressar en la nostra llengua com a exemple per a l’afició valencianista i per a la societat valenciana. Això mateix podia fer la senyora Català amb el president Fabra, i si no té temps perquè està organitzant la consulta que no toca, pot telefonar a Dariana perquè l’ajude a parlar valencià sense por a fer el ridícul.

Mentre arriba aquesta possibilitat sols em queda agrair mil vegades a Dariana el seu treball i la seua estima per la nostra llengua i el nostre país. Un país que ella també va construint.

Comparteix

Icona de pantalla completa