El foc ha estat sempre objecte de culte per part de l’home des de les primeres civilitzacions. La seua identificació amb l’estrella solar encara perdura en els nostres temps. L’obtenció del foc i el seu control són fites importants dins de l’evolució humana. El foc com a font de calor, com a font d’energia, de vida i, també, com a element destructor. El foc és símbol de purificació i de renovació de vida.

Aquest cap de setmana és cap de setmana de fogueres de Sant Antoni. Fogueres d’hivern que es construeixen i es cremen a les places dels nostres pobles i localitats al llarg de la nostra geografia. Així, a la comarca dels Ports i del Maestrat (El Forcall, Morella, Cinctorres, La Todolella, Villores, Vilafranca, Albocàsser, Benassal, Olocau, Catí,…), a la Ribera del Xúquer (Gavarda, Alberic, Alzira, Fortaleny,…), la Costera (Canals, Barxeta,…), la Vall d’Albaida (Alfarrasí,…), l’Alt Túria i el Racó d’Ademús (Pedralba, Titaguas, Alpuente,…). A totes elles l’arbre central (el maig) simbolitza l’arbre de la vida, l’eix del món.

Les fogueres hivernals constitueixen un ritual de renovació, per propiciar el pas de l’hivern a la primavera, i de purificació, cremant el mal, representat pel dimoni o per un ninot. Aquestes fogueres tenen també un significat profilàctic vers els animals de treball o les persones. Fer passar els animals o els ramats o també les persones entre focs o xafigant la brases, és un antic ritus de protecció present en nombroses cultures. La foguera és el centre de la celebració, al seu voltant es reuneix la comunitat, es menja i es realitzen diverses activitats festives i lúdiques.

També en algunes d’aquestes poblacions del nostre País, es fa la publicata. Es tracta d’una relació satírica en vers que es fa en homenatge al sant, servint de crítica a les persones, els costums i els esdeveniments més notables de l’any anterior (govern, ajuntament, parròquia, colles,…) Aquesta desiderata es llegeix a la plaça on es fa la foguera i d’aquesta forma es cremen les males notícies i les males intencions de forma pública.

Doncs aquesta és la meua publicata. Tirar al foc els grans esdeveniments organitzats per la nostra Generalitat que han acabat passant factura a les arques públiques. Acabar amb la gent corrupta que durant els darrers anys ens ha governat amb prepotència i enganyifes, ja és hora que els emmanillen i els porten davant de la justícia. Cremar les barbaritats valencianes que ens col·loquen al capdavant dels balafiaments més sonats de la història democràtica del país. Socarrar per exemple, la Formula 1 i que paguen els que han fet un negoci ruïnós amb els nostres impostos. Rescatar les persones, acabar amb la pobresa de la gent i que els bancs tornen els diners de les preferents. Cremar tots els expedients de desnonaments i lluitar per una vivenda digna per a tothom. Posar com a pollastre rostidet el president pel tancament de la RTVV. Tirar a la foguera la privatització i les retallades en els serveis públics bàsics. Fer espurnes
tota aquesta cronologia de l’ostentació que volent ésser símbol de la modernitat i del progrés, ens col·loca a la cua del desficaci i el malbaratament i ens empobreix socialment, culturalment i econòmica.

Sant Antoni quin fred fa, farem una foguera. I cremarem la nostra ràbia i indignació. Mantenint, mentre ballem al voltant de les fogueres d’hivern, l’esperança pel pervindre primaveral que s’albira distint i interessant.

Comparteix

Icona de pantalla completa