Diari La Veu del País Valencià
Més enllà de les enquestes
L’aparició d’enquestes ha evidenciat la pèrdua important de suport electoral de la dreta tant a nivell central com autonòmic. Tot fa pensar que la corrupció i altres factors li passarà factura. Aleshores, aquesta possibilitat de canvis de govern ha generat una certa eufòria especialment al nostre país, on patim i suportem una llarga etapa de poder “’pepero’.

No ignore que les dades que coneixem poden obrir noves perspectives, cal però, pensar un poc i no deixar-se portar pels desitjos. Una primera constatació seria considerar si la baixada del suport al PP correspon a una pujada significativa de les opcions que situaríem a l’esquerra o, pel contrari, és el resultat d’una defecció temporal per la mala gestió.

Considerant, però, que les circumstàncies podem fer possible un govern, diguem de progrés, o d’esquerra valencianista, hi ha tot un conjunt d’elements que obligarien a una sèrie de previsions, de mesures a adoptar, especialment per part d’aquelles opcions polítiques que podrien, de colp i volta, passar de ser oposició a tindre la gestió o les responsabilitat pròpies de govern.

En qualsevol cas, de govern monocolor o de coalició, assumir la gestió, o la responsabilitat de govern, comportaria la voluntat de continuïtat, de fer una gestió que augmentés el suport, tant per poder introduir reformes o canvis, com per obtindre una millor situació al final de la gestió de poder. Sabem que en el cas present pot haver una herència difícil de transformar, igualment, hi ha un marc institucional concret i determinat del qual no podem prescindir, per això, entren els tres factors, que en tant que les reformes del sistema de finançament no estiguen fetes, el nivell d’actuació serà més que limitat.

Possiblement, la distància entre les propostes dels programes i les possibilitats reals serà gran. Tanmateix, el moment exigirà estar a l’alçada, puix no sempre el missatge a la ciutadania pot resultar fàcil d’entendre. Hi ha temes com el de la Ciutat de les Arts i les Ciències o l’Aeroport de Castelló que caldrà afrontar; hi ha, igualment, els xicotets problemes de la gent de a peu que exigiran capacitat i coneixement dels mecanismes adients…en suma, a més de solucions polítiques, existiran problemàtiques amb una gran vessant tècnica, la qual cosa demandarà una bona administració.

Òbviament, en el camp progressista, d’esquerres i valencianista, hi ha capacitats, és més, la necessitat incentiva la creativitat. La nostra gent porta temps dedicada bàsicament a la crítica i oposició, un canvi de situació pot implicar la redistribució dels papers i de les responsabilitats de les persones; pot haver-hi gent molt valuosa com a oponent, a l’hora de la gestió, però, el perfil exigible, tal vegada hauria de ser diferent, en ocasions, ja que la redistribució i el relleu poden fer-se indispensables. Tenim obertes unes hipòtesis factibles, cal, al meu judici, un cert realisme.

Comparteix

Icona de pantalla completa