Diari La Veu del País Valencià
A més a més d’indignació
El poder a la vista de l’ al·luvió de corrupció que està apareguem-ne parla d’un pacte amb el PSOE sobre les mesures a adoptar, igualment, diu que cal castigar els culpables, es obvi, vol evitar una desfeta electoral. La indignació de la ciutadania es manifesta, ja que la corrupció ha estat denunciada des de fa temps sense que les altes instàncies mogueren fitxa a temps fins ara.

La repercussió mediàtica, els processos judicials en casos sonats, i les enquestes sobre l’intenció de vot estan obligant que el govern rectifique. La indignació i l’exigència de responsabilitats són necessàries, al meu parer, però, cal anar a la base del problema, més enllà del codi penal, tant introduint-ne l’ètica en la política, com legislant tota una sèrie de reformes que eviten les diferents modalitats de la corrupció, des d’aquelles que impliquen enriquir-se com a aquelles altres que són una forma de beneficiar a empreses amigues a canvi de finançar els partits polítics dels corruptes.

Els casos sonats han estat els detonants de l’indignació generalitzada, hem de reparar, que hi ha altra corrupció menor, que es dona als municipis mitjans i menuts, la casuística és diversa: remodelació i planificació urbanística, comissions en la contractació de serveis ( obres,neteja, vigilància, publicitat…). Pensem, com exemple, per exemple, en la practica del fraccionament de contractes, una fòrmula que possibilita adjudicar obres o serveis sense concurs, en poques paraules a dit.

Des d’instàncies diverses, incloent-hi alguns partits minoritaris, es venen presentant denúncies davant la fiscalia, cosa que em sembla positiva, però al mateix temps necessitem propostes concretes i estudiades en relació als canvis de legislació i mitjans de control. Durant prou anys he format part de comissions de contracció de l’institució on treballava, en eixe temps, vaig observar moltes mancances a la legislació en matèria de contractes públics, a hores d’ara, encara no he conegut cap proposta concreta sobre la qüestió. Cal dir que molts funcionaris podrien donar pistes i aportar iniciatives als polítics que estan per eradicar la corrupció.

Per acabar convé insistir de nou sobre els procediments penals, cal modernitzar-los i fer-los àgils, sense limitar-se sols a eixa via, ja que existeixen altres formes d’exigir responsabilitats administratives, que poden tenir repercussions econòmiques.

Allò que més destaca, que més apareix als titulars i a la “tele”, generant comentaris i indignació, és la qüestió del càstig als culpables, el sistema funciona així. Observem com la dreta, davant les enquestes, maniobra, intentant fer creure que tots són o poden ser corruptes. La corrupció és evitable, almenys en termes quantitatius, i podria ser sols un fet excepcional, quan la corrupció es generalitza, com estem patint, és que tot el aparell de l’estat es deu revisar, és més, quan no sols el partit de la dreta està infestat de corrupció, la cosa es greu.

Comparteix

Icona de pantalla completa