Justa i justificada alegria després d’uns resultats electoral, no hi ha cap dubte que el valencianisme i l’esquerra han optés un ampli suport de vots del ciutadans, i que les majories d’esquerres estan cridades a formar governs. Hem llegit o escoltat comentaris tant d’analistes com també de la gent més implicada, he apreciat un excés d’eufòria i alguns casos situar l’accent a les persones i no als continguts. Des de la meua perspectiva, la d’una persona compromesa, sense vinculació partidista, i, amb experiències passades, vull afegir alguns comentaris al debat que al meu parer ens deguem platejar.

Partint de la satisfacció que compartiria amb el conjunt de la gent d’esquerres i valencianista, cal reparar com la victòria electoral no implica un canvi ja consolidat a nivell de consciencia social, puix ha pesat molt el rebuig a la corrupció i el despotisme del PP, òbviament, uns avanços a nivell de valors i idees s’han produït, i això no es pot minimitzar, que anem cap a un canvi de fons que serà real en funció de molts factors, i en gran mesura de la coherència, de la capacitat de gestió i govern, de solucionar problemes que afecten el dia a dia…Cal, doncs, pensar en prioritats, objectius, i practiques més immediates, tanmateix, buscar persones amb capacitat de gestió per cobrir els llocs de govern local o autonòmic.

Cal passar de l’eufòria a l’examen de programes i mediacions, els equips que gestionaran, igualment, necessitaran de l’ajuda d’experts, de gent disposada a ajudar amb coneixement i criteris, la qual cosa no resulta difícil de trobar si es fa amb criteris de competència i no de repartiment de quotes de partit. També cal pensar en experiències de governs plurals tant al nostre territori com en altres més enllà del límits administratius, citem per cas aquella recent que es donà a Catalunya. Articular propostes plurals comportarà dificultats i la dreta la tindrem pendent dels hipotètics desencontres o errors, caldrà , doncs, evitar situacions amb una imatge negativa.

Que a l’endemà del dia electoral semble que allò que més importa és qui presidirà la Generalitat no és el camí a seguir, encetar el procés amb una controvèrsia es invertir l’ordre, puix, tal i com, es digué durant la campanya electora allò que tocava era situar al centre del debat els continguts, i tot seguit, els criteris que cada espai deuria tenir, i en eixe moment es podrien valorar els factors a tenir en compte, com serien experiència de gestió, representativitat, empatia…

Trellat seria la paraula que jo empraria per definir la virtut que ara devem tenir.

Comparteix

Icona de pantalla completa