Diari La Veu del País Valencià
El Museu de Vilafamés ha de ser BIC
La condició de bé d’interès cultural constitueix un pas important per a conservar i millorar la situació del nostre patrimoni per moltes i variades circumstàncies. En primer lloc perquè augmenta l’estima i el reconeixement dels valor que tenen eixos béns, desvetllant el sentiments de tothom envers el seu reconeixement, i també perquè obliga els poders públics a la seua custòdia i ajuda, cosa aquesta darrera important per obtindre alguns fons. Doncs bé, el poble de Vilafamés conserva la part alta del poble gràcies, en gran part, a la creació del Museu d’Art Contemporani, ja que aquest fet va generar que una part molt important del seu nucli antic es recuperés per artistes i altra gent, ja que la població originària havia abandonat aquesta zona.

Avui el Nucli Antic és Bé d’interès Cultural (BIC) per Decret de la Generalitat de 2005, cal dir que existia un expedient encetat i oblidat a un calaix feia més de deu anys i que per iniciativa de gent del nucli antic es va obrir de nou, hui tenim un conjunt històric que està plenament reconegut, dins del qual hi ha alguns elements que són també BIC com immobles singulars, per exemple el Castell, l’Església de Sang, i alguna casa fortificada, però, el Museu, antic Palau del Batlle no és BIC! L’ edifici més notable, una peça rellevant del gòtic civil valencià i que a més a més alberga una extraordinària col·lecció d’obres d’art, no ha rebut tal reconeixement, què vols sembla?

Des de l’entitat Amics del Nucli Antic de Vilafamés hem demanat i proposat des de fa temps, entre altres temes, que el Museu del Batlle, seu del Museu d’Art Contemporani de Vilafamés, siga declarat BIC, mitjançant un escrit que no ha obtingut resposta, de 23 d’octubre de 2015, quan ho plantejàrem davant la corporació municipal. Quasi un any després hem tornat a insistir, puix com ja hem esmentat, la condició de BIC obri portes de cara als poders públics o la iniciativa privada i, sobretot, perquè el bé en qüestió te mèrits més que suficients. Cal un acord del Ple Municipal que encete eixe camí, i després que la Conselleria competent en la matèria faça els seus deures, i això precisament és el que acabem de comunicar al nostre govern local. Quedem a l’espera, confiant en la bona voluntat dels nostres gestors actuals.

Comparteix

Icona de pantalla completa