Diari La Veu del País Valencià
Ens ha deixat Àngel Velasco
El vaig conèixer quan ell anava buscant referències sobre la vida de Gonçal Castelló, un republicà i nacionalista valencià que forma part important de la nostre memòria històrica, puix Àngel intentava publicar les memòries d’aquest gandià. Al 2011 es publicarien les memòries esmentades sota el títol Final de viatge. Memòries d’ un gandià: amics, coneguts i saludats, el llibre fou el resultat de trucar a moltes portes, de buscar suports per a treure un volum que ens aporta testimonis molt valuosos per a conèixer detalls sobre la República, la Guerra Civil, el Franquisme la Transició…Ara, però, cal recordar Àngel Velasco i una forma de fer-ho és reproduint algunes de les seues idees i reflexions.

A la introducció del llibre de memòries de Castelló, Àngel, entre altres qüestions sobre el personatge, anava més enllà i ens donava la seua visió sobre la memòria del republicanisme valencianista. Es tractava d’articular la memòria i el projecte de país emancipat de forma articulada tal com Gonçal i Àngel tenien com a idea. La millor forma, doncs, de retre homenatge a l’amic que ens acaba de deixar és reproduir alguna de les seues consideracions en aquella introducció. Així, podíem llegir:

“Aquest text memorialista i autobiogràfic de Gonçal Castelló dóna sentit, tot i reactualitzant-los al debat i les nocions republicanisme (d’esquerra) i de nacionalisme (valencianisme/catalanisme) i rellança, més enllà de la memòria col·lectiva, el concepte d’identitat nacional com a projecte col·lectiu vinculat a aquella i el debat de la socialització del valors. En efecte, reconèixer el valor de la història i de les característiques culturals, lingüístiques o d’una nació era, per a Gonçal Castelló, imprescindible.

“És per a tothom conegut que el republicanisme no és un corrent polític o ideològic homogeni, sinó que presenta múltiples aspectes, però que en general, segons Viroli, ni que siga idealment, s’inspiraria en la recerca d’un model republicà basat en la llibertat política, és a dir, igualtat de drets civils i polítics; en la virtut civil, entesa com la saviesa que fa comprendre als ciutadans que el seu interés individual forma part del bé comú, i en el patrioterisme (que no a priori ‘patrioterisme’) –aquell espai lliure on es realitzen els individus- té també un paper fonamentals”.

Tot i seguit, i en relació a les valoracions que es solen fer des del present, sense contextualitzar, Àngel ens apuntava: “Som injustos, per exemple, amb els ‘vells’ comunistes o els valencianistes marxistes dels anys 30. Fer i fet, sabem molt més ara, però de vegades especulem. Es fan necessaris, per tant, la recerca i l’estudi de referents com Gonçal Castelló i d’intel·lectuals amb discursos semblants que actualitzen la noció de republicanisme, tot això relacionat amb aspectes pels quals molts ens mobilitzàrem i ens comprometérem en les primeres dècades del segle XX; tasques però, que no poguérem continuar. Un republicanisme més lligat a la llibertat (recerca i praxi de totes les llibertats, tant les individuals com les col·lectives o nacionals…) Al cap i a la fi, tot es perd sense llibertat, i aquesta, com sol dir-se,no és un dret, sinó un deure i s’ha de guanyar i caminant.”

Doncs, crec que a les línees que he reproduït el perfil i l’ideari d’ Àngel queda clarament reflectit. Adéu Àngel.

Comparteix

Icona de pantalla completa