Diari La Veu del País Valencià
Corbates, bates blanques i raciocini
L’altra nit, al programa televisiu Salvados dedicat a la situació de la sanitat, vam escoltar com un dels convidats comentava que cada dia es veien, pels hospitals, més corbates i menys bates blanques. Crec que l’afirmació pot ser extensible a la major part de la reorganització de l’administració espanyola, tant la central com les autonòmiques, que s’està plantejant actualment.

Ens trobem amb directius, desconeixedors de les característiques pròpies del sector que teòricament han de gestionar, que actuen amb la suficiència i prepotència de qui va avalat per uns estudis que han fet empreses sovint de dubtós criteri.

Pensen, per exemple, que a moltes comunitat autònomes, entre elles la valenciana, estan replantejant-se l’organització administrativa, o algunes reformes administratives, a partir de propostes generades per empreses consultores com Deloitte. Sí, Deloitte, la que va fer l’informe sobre Grècia amb més que dubtosos resultats i confusions.

Però el problema no respon només a les empreses informatives sinó a la tabula rasa (unitat de criteri) que s’utilitza per a totes les administracions i institucions. Sembla que dóna el mateix que tractem de cine o teatre que de carreteres i ports, de sanitat o educació que de la indústria naval o la mineria,…… L’únic que interessa és la reducció de costos que les noves estructures teòricament permetran. Pretensió que massa sovint és falsa o està falsejada.

Evidentment en períodes de crisis com l’actual l’economia juga un paper cabdal, transcendent. Però les reduccions necessàries, o convenients, poden propiciar-se des de les pròpies institucions (coneixedores autèntiques del que és imprescindible i del que és superflu) i també d’un estalvi racional i sense traïr l’essència de la funció. No crec però que empreses que han demostrat un certa incapacitat i/o parcialitat en funció d’interessos espuris generen unes conclusions que esdevinguen principi dogmàtic a seguir cegament per les administracions. A més a més caldria conèixer el cost total que els informes d’eixes empreses han costat a les administracions, perquè tinc la sospita que eixos costos són, en ocasions, superiors a l’estalvi previst.

Per tot això recomanaria als gestors institucionals, o siga als polítics, que escoltaren més als tècnics i professionals que tenen al seu servei i no siguen tan esplèndids amb dictàmens extemporanis i tan propensos a sol.licitar-los. O el que és el mateix: Que escolten més les bates blanques i mestres i professionals de les administracions i que no es gasten els euros amb consultores, que com hem vist a Grècia, proporcionen més problemes que raciocini.

Comparteix

Icona de pantalla completa