El Podem que volem, per Neus Pineda i Antonio Estañ

Finalitzada la segona assemblea ciutadana estatal, també coneguda com Vistalegre II, i després del mandat popular de descentralització i federalització aclamat i votat –per tots– als documents guanyadors però també reflectits a altres documents de manera central, és el moment de centrar-nos en el Podem que volem ací al País Valencià.

En primer lloc, cal fer efectiu aquest mandat. I, per això, és imprescindible que comencem a construir entre totes una organització genuïnament valencianista arrelada al nostre territori i a les necessitats reals de la ciutadania de les nostres comarques i ciutats. Hem d'apostar decididament per reconstruir el desgavell provocat per anys i anys de saqueig i polítiques antisocials dels governs del règim. Això significa, en l'orgànic, independència de Podemos Madrid, autonomia en el finançament, en la gestió dels adscrits... i sobretot un Podem no subaltern a altres forces polítiques de casa nostra, les quals s'han desvinculat de la realitat social.

La nostra tasca és desenvolupar eixe espai valencià propi que no ofegue la nostra diversitat i que pose l'accent en l'autoorganització de la gent. Per això, caldria reprendre tasques i línies abandonades, recuperar la nostra vocació rupturista amb el règim, tal  com ens va assenyalar el 15M. És necessari treballar des de ja per a encaminar-nos a un procés constituent valencià amb voluntat de confluència i acord amb les forces polítiques existents però garantint la participació activa de la societat civil i reconeixent les particularitats i la diversitat territorial i lingüística de la nostra comunitat.

Per a aconseguir-ho, cal apostar decididament per un partit radicalment democràtic vinculat a la construcció dels moviments socials i a l'apoderament popular, l'única garantia que qualsevol avanç en el terreny electoral i en les institucions puga anar acompanyat de conquestes i processos de transformació radical de la societat.

Al Vistalegre II es va parlar de fomentar els lideratges compartits i portaveus corals que garantisquen quotes paritàries i la diversitat, però cal anar més enllà. El document guanyador consensuat defèn un Podemos feminista com un dels seus principis rectors però ara cal que siga efectiu i que el nou Podem reconega el protagonisme del moviment feminista anant de la mà. Volem un Podem feminista en la seua forma d'organitzar-se i en la forma de fer política, un podem despatriarcalitzat que construïsca feminisme dins i fora de Podem.

Per últim, volem un Podem que siga el referent de les que més pateixen les conseqüències de la crisi, de la majoria social. Es tracta d'apoderar-nos i recuperar la nostra dignitat, tot el que ens han robat: un treball digne, les nostres cases, els nostres estalvis, la nostra educació, la nostra llengua, els nostres camps, la nostra xicoteta i mitjana empresa, el nostre sistema sanitari, els serveis públics... Un podem que tinga present la construcció des de baix, als cercles i els moviments socials.

Un Podem de la gent i, per tant, dels municipis, on s'estan obtenint els millors resultats en implementació de polítiques socials. On estem utilitzant les institucions no com una fi en si mateixa, sinó més bé com una prolongació de les demandes de la societat civil fent efectiu allò d'"un peu en les institucions i mil als carrers". Com en simbiosi, cal treballar a les institucions obeint el mandat de la ciutadania mentre preparem el camí pel desbordament de les limitacions institucionals.

Com veiem, queda molt per fer, anem per feina.

Neus Pineda Devesa, regidora del grup Sí-Podem a l'Ajuntament de Petrer i Antonio Estañ García, diputat de Podem a les Corts Valencianes
  • Declaracions Antonio Gomicia

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat