Diari La Veu del País Valencià
Marina Albiol, diputada d’EU
Nosaltres els valencians

La grauera bolxevic

Si la formació EUPV és la garantia per a fer la batalla a l’hegemonia ideològica de la dreta, en paraules de la seua reelegida coordinadora Marga Sanz, es deu si de cas, entre altres feliços factors, a la presència al seu si de jòvens marxistes com la diputada per Castelló, Marina Albiol. Una trentanyera amb aspecte de xicona, nascuda en una família de pescadors del Grau; una filla de la classe obrera.

L’optimisme de l’organització d’esquerres més solvent del país té la seua raó de ser. ʺDes de fa un parell d’anys ençà, la classe treballadora ha pres consciència. Abans, ningú no parlava que els banquers foren unes sangoneres i ara està ja en les paraules de tots. L’oposició al sistema capitalista esclata en la boca de la gent. Hi ha consciència de qui és l’enemicʺ, s’entenia la diputada en una de les sales de premsa de Les Corts. Pèl curt, a la manera de la beat generation, camisa a ratlles negres de marinera, una bossa de colors i cap granadura femenina: res a veure amb les faldes prisades i les corbates amb les quals se sol uniformar la sorrera ʹclasse políticaʹ.

Ací està per a canviar les modes, Marina Albiol en estat pur, segura de si mateixa i una rotunditat pròpia d’una disciplinada militant de partit. Una jove generació revolucionària que té molt a dir i que es distancia dels vells dinosaures estalinistes en afortunades vies d’extinció.

Però que ningú es cride a engany. ʺClar que sóc comunista, dels qui seguim amb la corbella i el martellʺ, es planta desafiant davant tots aquells mistificadors que tracten d’amagar aqueix terme per por al que diran. La diputada s’afanya a recordar, tanmateix, ʺles diverses sensibilitatsʺ que conviuen en la coalició, una expressió molt de moda en EU, per a unificar el jardí de tendències que sovint bloquegen l’avanç de l’esquerra en aquest magolat país.

A ningú se li amaga que Esquerra Unida té una espina dorsal integrada per marxistes convençuts i gens renegats. Marina entra plenament en la línia del pensador italià Gianni Vattimo quan diu en una recent entrevista en Le Monde Diplomatique en español: ʺJo seguisc parlant de comunisme. La idea de par novament de comunisme és fonamental (…) Pense en un comunisme més d’oposició que de presa del poder immediatament (…) Ara tenim electrificació i no pas soviet. Tenim un desenvolupament cientificotecnològic espentejat a l’extrem amb la deshumanització de la vida de la gent, ens cal el soviet (…)ʺ. Marina Albiol creu en el soviet, les organitzacions de masses, i recorda la lliçó donada a l’esquerra pels moviments del 15-M.

ʺDavant el veto dels mitjans de comunicació són fonamentals les xarxes socials. Hi ha una oportunitat única amb aquests mitjans, tot i que ni cal oblidar que encara hi ha molta gent que no hi té accésʺ. Per a la diputada aprofitar la plataforma digital és tan important com l’antic proselitisme.

La jove diputada Albiol està a anys llum de l’amanerament i la rigidesa habitual de molts parlamentaris. La seua desimboltura i la seua cordialitat creen empatia. En realitat aquesta dona d’aspecte innocent és un animal polític. Va entrar a militar en el Partit Comunista del País Valencià als díhuit anys, digna filla de son pare pescador, i així fins ara.

Faixada en la lluita dialèctica en el Parlament valencià segrestat pel PP, que el torna sovint en un circ amb els seus silencis i descarat cinisme. Albiol no escatima critiques a eixa Esquerra que està a la seua dreta: ʺEl PSPV fa polítiques de dreta. Amb els socialistes la relació és correcta quan fem oposició. La cosa canvia quan governa. Considerem que el PSPV dóna suport als capitalistes. En realitat la seua política no es distancia de la dreta. I això porta a una paradoxa. A saber, nosaltres hem d’impulsar la política socialdemòcrata que ells no fanʺ. Aquesta jove de mirada franca i intensa està carregada de responsabilitats en la coalició. A més de ser diputada per Castelló amb allò que implica de no parar en torreta, és responsable de les àrees de Sanitat, Infraestructures, Política Lingüística i Drets Humans. No sembla molt aclaparada per això la diputada. Clar que sota aquesta mirada comunista d’acer brunyit, Marina ofereix la seua vena lúdica i quan ens acomiadem a la porta del seu grup parlamentari, confessa somrient: ʺPosa que sóc una fans absoluta d’Ovidi Montllorʺ. Així és Marina, una jove bolxevic amb molt bon gust.

>

«Tinc senyera on blau no hi ha. Dic ben alt que parle català. I ho faig a la manera de Val..

>

Marina Albiol (EUPV) defén el sistema sanitari públic al Debat de Política General 2012

Comparteix

Icona de pantalla completa