Diari La Veu del País Valencià
El valencià i les gavines botifleres
Duta per un irrefrenable deler, tan personal per promocionar-se, com patriòtic espanyol, i també perquè vénen eleccions i acontenta els seus, la consellera d’Educació Maria José Catalá, amb perdó, -que passarà a la història com la que més mal ha fet a l’idioma matern, junt al seu predecessor “el savi” Font de Mora- i el seu equip de hooligans que l’envolta, gent de la més absoluta confiança, ja que al més de juliol li van presentar la dimissió tot el segon escaló del departament d’Educació d’aleshores, en diuen i en fan dia rere dia, de les seues, per defensar-se de tot allò que els plou damunt, per l’evidència de la seua desastrosa gestió, i el més greu, d’actitud botiflera palesa.

L’arranjament escolar d’aquest curs n’és un exemple i, de l’única manera que saben defensar-se, perquè descarament n’hi ha i forçut, és aquella pressa de la saltadora de balconades a les festes, Rita Barberà, regina del ventilador, de negar la major, apleguen fins i tot amb eixe motiu, de renegar de l’arranjament del curs anterior, justificant-se, posant-lo a surar per damunt de tots com l’oli, i dir que aquest ha estat el millor en molt de temps, argument defensat davant la comissió d’Educació de les Corts del País per Manuel Tomás, secretari autonòmic d’Educació, com a resposta sistemàtica a qualsevol suggeriment alternatiu. Com que Tomàs és músic i, a més, hooligan, s’explica ara millor perquè nega “la major”.

El deler ha estat, en primer lloc amb l’aplicació de la LOMQE, que per davant totes les autonomies -hi ha qui ni tan sols l’aplicaran enguany-, ha estat per satisfer la consigna de l’inefable Wert, d’espanyolitzar i refundar allò de “por el imperio hacia Dios”, per si no ho fóra prou. Sobre la seua aplicació, Escola Valenciana considera que vulnera tant els principis de l’Estatut com la Llei d’Ús i ensenyament del Valencià, i ha estat denunciada perquè el Decret de Currículum de Primària és il·legal, i va presentar el 8 de setembre passat un recurs davant el TSJCV.

Darrere d’això, tot un serial d’imposicions arbitràries a veure quina de totes més feixades, la primera que no pel mer fet de ser-ho, és la que més, l’arranjament escolar que evidencia l’autoodi, perquè d’una plomada ha suprimit més d’un centenar d’unitats educatives en valencià, decisió que n’Albert I “el feble” i el govern de les gavines han referendat, atacs a la llengua per part del Govern Valencià, que Escola Valenciana ha denunciat també, aquesta vegada davant el grup de treball del comitè d’experts de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d’Europa, que ha estat de visita al nostre País.

A més, els han dit que des de l’informe anterior ençà, la Generalitat ha mantingut una actitud poc afavoridora per millorar o canviar les polítiques lingüístiques, tot per manca de promoció i normalització del valencià per part de l’administració. Cal dir alt i clar que el Consell Valencià de Cultura, ens autonòmic estatuari, en un informe de pronunciament quasi unànime recent, al qual sols s’hi va oposar l’inefable tardo-franquista senyor Martin Quirós, ho deixa ben palès. Per aquest assumpte, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua s’hi va pronunciar en el mateix sentit.

Denuncia també Escola Valenciana, que la Conselleria d’Educació, vulnera sistemàticament la LUEV, perquè no garanteix la possibilitat d’estudiar la llengua a tota la ciutadania, ja que actualment el 60% de les escoles ofereixen el castellà i només el 40% les línies de valencià. Dir així mateix, que l’aplicació del trilingüisme, que Escola ha recorregut i, a les Illes l’ha tombat la justícia, fa desaparèixer del currículum en valencià l’assignatura de “coneixement del medi natural, social i cultural” i partir-la en dues, deixa en mans del castellà hores lectives que desequilibren les proporcions, essent una injustícia, tot sense consultar ni a mestres, ni a pares ni al mateix Déu Nostre Senyor.

A banda que Escola Valenciana ha deixat evidenciada la manca de promoció dels programes en la nostra llengua, per part de les gavines, recorda totes les accions jurídiques i de suport als drets bàsics de pares i famílies, duta a terme per l’oficina de drets lingüístics, que compta amb cinc sentències favorables del TSJ del País Valencià, per eixe dret bàsic de l’educació dels xiquets en la llengua pròpia del País. La del col·legi Pare Català n’és un exemple.

Per si no n’hi hagués prou, la Conselleria, que fins ara no ha mostrat cap col·laboració quan s’obrin els períodes de matriculació, perquè ho facen en la llengua pretesa, a partir de l’any vinent posarà en marxa, sense consultar tampoc absolutament ningú, un mecanisme per tal de consultar els pares i cada col·legi, qüestionant els que ja ensenyen en valencià, per a saber en quina llengua volen que els seus fills siguen educats, essent el moment idoni, com està demostrat, el de la matriculació com fa temps que es fa, però, en informació com cal… Botiflers!.

Encara més, es passen pel folre, no tan sols els dictàmens sobre la unitat de la llengua que proclamen filòlegs, universitats, romanistes i l’AVL, sinó la gens sospitosa “Academia Española de la Lengua” ja que al nou diccionari publicat, es respecta la unitat altra vegada, mostrant-nos i evidenciant-nos que les gavines, una per una, haurien d’anar a l’escola per a llevar-se d’una vegada, el seu valencià de “xe collons”.

Així que, davant els pals a les rodes, que l’administració posa de manera sistemàtica i botiflera als programes educatius en la nostrada llengua, les comunitat educatives, les escoles públiques, els sindicats, les entitats, els col·lectius cívics, les institucions acadèmiques, com l’AVL, la qual denuncia quan es presenta, els entrebancs mencionats, com he deixat dit i tots els valencians i valencianes que se l’estimem hem de vetlar constantment pels dits programes sense desmai, perquè les gavines ho tenen ben clar, seguir ofrenant unes infames noves glòries.

Al maig vinent, moment idoni perquè d’una ventada, les fotem totes plegades, cap a ponent.


Albal, l’Horta Sud – País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa