Ovidi, per Maria Jesús Bolta

5 setembre 2016 01:00h
Gaudeix de nou d'uns dels articles de Maria Jesús Bolta, publicat el passat 10/04/2014 en La Veu.

Ja sé que ens vas deixar la teua casa perquè en tinguérem cura mentre tu feies vacances, però, mira, company, les coses han anat malament per ací, molt malament, i t’he de dir que aquella terra fecunda d’horta, de cims emboirats i d’ones, ha esdevingut un desert que arrecera les pitjors bèsties que mare ha parit. Aquells corcons que tant t’enutjaven, ja han posseït la casa sencera. Hi van entrar tots: cucs, sangoneres, fardatxos, paràsits que han ocupat les parets de la teua llar i des de dins la roseguen i l’esmicolen sense descans.

Nosaltres fem el que podem, Ovidi: hem estacat els murs per mantenir-los ferms i protegir-nos de l’obscuritat infernal que ens assetja, hem adobat l’hort i hem tornat a plantar oliveres al jardí erm que els llimacs havien envaït, però tenim la mort a casa, amic, i no vol anar-se’n. És cert que no ens falten mans per lluir, desbrossar, rastellar i acolorir la teua llar, tanmateix l’enemic és poderós, Ovidi, i cada vegada ens és més difícil existir.
 
 
Així i tot, les nostres veus malden per esgarrar el silenci imposat i llancen a la claror del cel la perversitat i el malefici que cobreix aquest país. Ens han malferit l’esperança, Ovidi, ens han violat el passat i han intoxicat el nostre aire tot i que, ben bé que ho saps, som un poble gentil i pacient. Et promet que algun dia aplacarem els musells nauseabunds de les guineus que ens volen rendits, rebrotaran les arrels de la nostra terra i de la nostra llengua, i un capvespre, nosaltres, els teus amics, els teus hereus, obrirem novament la teua casa polida.

De moment, però, el camí és llarg i fatigós, i el teu cos feble. No tornes, Ovidi. Encara no. Que les algues de la nostra mar continuen bressolant-te, amic meu, poeta i lluitador, i que les ones t’arreceren de les flames de l’oblit.

Nosaltres, Ovidi, mentrestant, continuarem fent guàrdia davant la porta del teu record.
 
next