Les Magues de gener, Llibertat, Igualtat i Fraternitat

Filla meua, tens 5 anys i per a tu el món és una immensa esfera resplendent on vivim les persones que més estimes i també els amics fantàstics que poblen els teus somnis. Per a tu, cada instant és una fantasia emocionant que acceptes amb la candidesa de qui creu que tot és possible. I així ha de ser, perquè encara eres una criatura tendra que necessita pensar, per formar-se com a adult esperançat, que el món sempre té una possibilitat per regirar-se de l'inrevés, per fugir d’allò que fa mal i tornar a construir-se, bell i acollidor.

I és per això que existixen els contes, amor meu. Els contes, les llegendes, les rondalles que fulleges quan t’arreceres en uns braços estimats, tots ells foren escrits per a tu i per a tots els xiquets de qualsevol lloc, llengua i època, per fer-vos volar fins a l’infinit, sense temor, lliurement.

Hui, una vegada més, estàs excitada perquè t’ha tornat a atrapar la màgia d’una història: diuen que prompte arribaran, d’un país llunyà, tres reis misteriosos que deixaran als peus d’un arbre brillant com un cel estel·lat, les joguines que més desitges. Després, a l’alba, desapareixeran horitzó enllà, fins a l’any següent.

Abans d’ells, però, han de vindre unes altres eminències, molt més poderoses i, així i tot, més humils. A elles, no les acompanya una caravana de carrosses farcides de presents perquè el que repartixen és tan incommensurablement grandiós que no cabria ni en totes les alforges de tots els camells de l’univers. Elles no duen regals, perquè en realitat el regal SÓN elles.

Les Magues de gener, Llibertat, Igualtat i Fraternitat, atorguen sensibilitat als cors, fan defugir la incomprensió i ens predisposen a estimar i a ser feliços. És Llibertat qui fa que la teua llengua siga respectada. És Igualtat qui t’ha obert les portes de l’escola que t’acull, a tu i a totes les xiquetes, futures dones poderoses. És Fraternitat qui regala empatia al teu entorn. Elles fomenten que pertot arreu s’entenguen i s’accepten les diferències. No hi hauria Reis d’Orient si primer les Magues no hagueren pintat l’aire amb els colors de la tolerància que ens permetera bastir un univers on tot es puga pensar, cantar i escriure.

Tot això és el que ens aporten, tan enorme i tan senzill alhora, per viure pacíficament sense guerres ni dolor. Ho entens? És per això que les volem durant tot l’any. A cada instant.

I quan la màgia de la infantesa ja no t’encegue i la teua existència s’alimente de realitats més crues, vull que recordes que un dia, de menuda, les Magues de gener et van concedir el privilegi de poder convertir-te en un ésser millor. I en això, justament en això, residix la valentia d’aquest conte i, en definitiva, de la vida: clamar als quatre vents que, junts, sempre serem més forts que els monstres que ens assetgen.
 
 

Comentaris

Benjamí Bono i Aguilar Bèlgica
7.

Els que no volen qu'es faja publicitat de la Llibertat, la Igualtat i la Fraternitat és perquè no creuen en aquestos valors republicans. Penseu-ho bé: La Bíblia parla de "reis savis" i no de "mags". I si voleu continuar la "tradició" que digueu, caldria per a la bona educació dels vostres infants explicar (vosaltres i no els altres nens) que no existeixen, que les joguines les compren els pares.

  • 0
  • 0
Christine Varillon
6.

Precios conté, Ma Jesús, me'l quede!

  • 2
  • 0
Jotxim
5.
Jo crec que els peperos deuen estar molt contents amb certes pallassades que són perfectament evitables.
Ja que no tenen on agafar-se, s'agafen a un clau ardent, aquest.
Clar que els qui els agraden els invents frikis no poden remeiar-s'ho, ni tan sols per estricte interés electoral per aconseguir coses més serioses que carnavals, com són la justícia social i la lluita contra la corrupció.
La poca responsabilitat sempre ha debilitat el nostre valencianisme i l'ha mantingut dècades fora, sembla que alguns volen tornar al ghetto i enviar-nos-hi a tots.
  • 0
  • 0
Francesc de Cocentaina
4.
No entenc perquè us molesta que hi hagen altres actes folklorics que no siguen els tradicionals. Els actes tradicionals venen construint-se dia a dia. Diuen que la cavalcada de reis d'Alcoi és la més antiga del món, però en algun moment es va iniciar i fou la primera volta, o no?
Els valencians som un poble que ens agrada la festa: festa avannntt!
De quin camí parlem? És que s'han de prohibir camins de festa? Recorde falles alternatives molt actives en alguna època, no era eixe el camí? No van naixer per anular les tradicionals, o feren (per raons de llibertat) per fer-les amb un altre estil.
A tot açò, les Magues de gener no han nascut per anul·lar la tradicional cavalcada de Reis Mags. Deixeu-nos desenvolupar la nostra pròpia màgia que no té perquè ser compartida per vosaltres. A nosaltres ens agrada la vostra i sempre hem participat si ens ha vingut en gana, perquè no intenteu gaudir-hi de la vostra i de la nostra? De veres cregueu que són incompatibles una i altra?
  • 2
  • 2
Arturnobel Valencia
3.

De veritat, algú ho haurà de dir. NO ÉS EL CAMÍ. No es pot celebrar els gols del nostre equip si els fiquem a la nostra portería. Fem un favor a les autoritats i, encara que siga dolorós, digam-li a la S.C. El Micalet (que te moltes coses bones) que l´ajuntament no deu d´implicar-se en determinades ocurrències. Pel be de tots (i totes).

  • 6
  • 5

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat