Les Magues de gener, Llibertat, Igualtat i Fraternitat

6 gener 2016 01:00h
Filla meua, tens 5 anys i per a tu el món és una immensa esfera resplendent on vivim les persones que més estimes i també els amics fantàstics que poblen els teus somnis. Per a tu, cada instant és una fantasia emocionant que acceptes amb la candidesa de qui creu que tot és possible. I així ha de ser, perquè encara eres una criatura tendra que necessita pensar, per formar-se com a adult esperançat, que el món sempre té una possibilitat per regirar-se de l'inrevés, per fugir d’allò que fa mal i tornar a construir-se, bell i acollidor.

I és per això que existixen els contes, amor meu. Els contes, les llegendes, les rondalles que fulleges quan t’arreceres en uns braços estimats, tots ells foren escrits per a tu i per a tots els xiquets de qualsevol lloc, llengua i època, per fer-vos volar fins a l’infinit, sense temor, lliurement.

Hui, una vegada més, estàs excitada perquè t’ha tornat a atrapar la màgia d’una història: diuen que prompte arribaran, d’un país llunyà, tres reis misteriosos que deixaran als peus d’un arbre brillant com un cel estel·lat, les joguines que més desitges. Després, a l’alba, desapareixeran horitzó enllà, fins a l’any següent.

Abans d’ells, però, han de vindre unes altres eminències, molt més poderoses i, així i tot, més humils. A elles, no les acompanya una caravana de carrosses farcides de presents perquè el que repartixen és tan incommensurablement grandiós que no cabria ni en totes les alforges de tots els camells de l’univers. Elles no duen regals, perquè en realitat el regal SÓN elles.

Les Magues de gener, Llibertat, Igualtat i Fraternitat, atorguen sensibilitat als cors, fan defugir la incomprensió i ens predisposen a estimar i a ser feliços. És Llibertat qui fa que la teua llengua siga respectada. És Igualtat qui t’ha obert les portes de l’escola que t’acull, a tu i a totes les xiquetes, futures dones poderoses. És Fraternitat qui regala empatia al teu entorn. Elles fomenten que pertot arreu s’entenguen i s’accepten les diferències. No hi hauria Reis d’Orient si primer les Magues no hagueren pintat l’aire amb els colors de la tolerància que ens permetera bastir un univers on tot es puga pensar, cantar i escriure.

Tot això és el que ens aporten, tan enorme i tan senzill alhora, per viure pacíficament sense guerres ni dolor. Ho entens? És per això que les volem durant tot l’any. A cada instant.

I quan la màgia de la infantesa ja no t’encegue i la teua existència s’alimente de realitats més crues, vull que recordes que un dia, de menuda, les Magues de gener et van concedir el privilegi de poder convertir-te en un ésser millor. I en això, justament en això, residix la valentia d’aquest conte i, en definitiva, de la vida: clamar als quatre vents que, junts, sempre serem més forts que els monstres que ens assetgen.
 
 
next