Abans d’entrar a l’edifici, no sé perquè, em sentia neguitós. El vestíbul era tan ple de gent que sols amb dificultats es podia avançar. Allí mateix saludí molts coneguts i altres em sorprengueren amb el seu salut inesperat i afectuós de qui sabia que estàvem allí per a compartir alguna cosa especial i ens abraçàvem o encaixàvem amb una fortor espontània que transmetia calor i complicitat.

El pati de butaques era de gom a gom i semblava que tots ens coneixíem des de feia molt de temps i, encara que fóra des de lluny, uns intentaven comunicar-se amb altres, de banda a banda, amb gests i crits llançats a l’aire més per l’emoció que per altra cosa: ¡Estem ací! Els flaixos de les càmeres de fotografiar rellampegaven volent immortalitzar aquell esdeveniment perque tots el sabíem ja irrepetible.
Quan AL TALL isqué a l’escenari pensí que si aquell indret no s’enfonsava ara ja no s’enfonsaria mai més. Tots s’aixecarem dels seients quan Vicent Torrent saludà i un allau d’afecte el colpejà sonórament. Ell i tot el grup foren arrossegats per l’onada d’estima i reconeixement que inundava el recinte com una bassa d’aigua bullint. Tot hom desfogà eixe primer encontre de la nit i quan poc a poc amainà el temporal, Vicent pogué parlar-li a un silenci dens i respectuós on no s’escoltava ni respirar.

Introduí el significat d’aquell acte, l’últim, el del comiat: Tot el que té un principi té un final, digué. Era el més trist però també el més alliberador de tantes càrregues feixugues després de tants anys de brega. Després vingué l’actuació i els clams generals que repetien com a canonades: ¡PAÍS VALENCIÀ! ¡PAÍS VALENCIÀ! i ¡IN-DE-PEN-DÈN-CIA! i, com no, el reconeixement a Catalunya pel dret a decidir el seu futur, l’agraïda pel seu suport als moments difícils del camí i el record de germanor amb els Països Catalans i a Acció Cultural del País Valencià.

Feren un repàs pel seu repertori d’ara i d’abans però quan sonà el Tio Canya un terratrèmol sacsà el fonaments que Norman Foster mai no imaginà anaren a ser sotmesos a prova tan dura. La cançó va estar dedicada als ensenyants balears per la seua actitud en defensa de la llengua. Tot hom volia manifestar, com si fora l’última vegada que ho poguera fer, i tal vegada perque sabia que ho era, el seu amor per la terra i la llengua alhora que per un grup musical per tot el que ha significat pel País al llarg de trenta-nou anys, grup que poques hores després anava a deixar de ser humà per a convertir-se ja en mite.

El Cant dels Maulets i A Miquel Grau foren escoltats amb el públic en peu, uns amb el puny a l’aire, altres amb el braç en alt estenent els quatre dits reivindicatius i tots amb el nus a la gola. El silenci era tan dens i l’emoció tan forta que el cor bategava com els cascs d’un cavall al galop perque era allí on estaven estos ja himnes. ¡Vergonya cavallers vergonya! semblà una agafada al pit amb les mans nucoses dels homes del camp als qui fan d’este País una cova de lladres. ¡Lladres que entreu per Almansa…! i entre cançò i cançò, vingueren les reflexions, els records, l’encoratjament a seguir, les queixes pels oblits i la desídia i també la crida a la lluita i a l’esperança en un futur millor que ha se ser nostre i que és possible, i la festa, perque AL TALL ens ha fet pensar, sí, però també ens ha fet ballar, cantar i divertir-nos: La cançò de la llum o el liberanos domine refrescren l’ambient i la jota de Jaume I ens feu vibrar com sempre.

Vicent Torrent, Manolo Miralles, Maribel Crespo, Jordi Reig, Robert Moreno, Xavier Ahuir, Enric Banyuls ara, i tots els qui al llarg dels anys han passat pel grup com Miquel Gil i una llarga llista d’altres músics i compositors acompanyarem anit AL TALL en el comiat que tingué el seu punt més àlgid quan al final, la Muixaranga d’Algemesí, alçà les seues torres humanes en mig del públic al sò de la Muixaranga que primer, interpretada per AL TALL va ser rematada pel tabal i la dolçaina donant un final d’apoteosi a aquella festa que mai no oblidarem.

S’acomiadaren, però mai no els oblidarem perque han estat i estaran la consciència del poble valencià que, com deia Estellés, és el que val, la consciència d’un poble que encara que trencat i arrossegat per la pols de la misèria de molts, sempre tindrà algú que li diga: ¡Lluita! ¡Lluita! com de forma tan sentida i meravellosa ens ho ha dit AL TALL.

>

“Tio Canya” Al Tall i Obrint Pas al 34è Aplec dels Ports a Forcall (27-7-2012)

Comparteix

Icona de pantalla completa