Al despatx d’un amic arquitecte, a principis dels anys 80, vaig conèixer Santiago Calatrava. Vaig ser company d’ell a la UPV durant la carrera i vingué algunes vegades a visitar-nos a l’estudi quan tornava de tant en tant de Zurich, on ja aleshores residia. Era una persona tímida i reservada, excessivament cerimoniosa en la salutació i semblava prou discret malgrat la fama internacional que ja aleshores tenia.

S’havia especialitzat en fer ponts. Als seus projectes d’estudiant va impressionar els seus professors per la novetat del seu estil i atreviment, i aquestos no dubtaren en diagnosticar que aquell jove seria un talent a la matèria. Els seus dissenys avantguardistes reptaven la llei de la gravetat i tot el que abans s’havia fet amb estètica i funcionabilitat. Conjugava perfectament estils que evocaven el classicisme hel·lènic amb formes inaudites d’equilibri eficient i amb allò, se n’anà enllà on els projectes de ponts no li faltarien per comunicar muntanyes i pobles, a un país gens pla. I triomfà, allí i a altres indrets del planeta deixant treballs marca de la casa, però…

Els socialistes, a València, havien pensat fer del llit del riu Túria un espai públic, verd i per a tothom (¡el volem verd i nostre! cridaven) en contra d’aquell projecte de l’últim alcalde franquista de la ciutat Miguel Ramon Izquierdo, que pretenia convertir-lo en una autopista per al trànsit local.

Des del primer moment, l’ajuntament socialista de Ricard Pérez Casado ho tingué clar: havia de ser un jardí públic, obert a la convivència i participatiu. I així, amb eixa idea, se li encomanà un treball a un dels millors arquitectes paisatgístics del món, Ricard Bofill, un primer projecte sobre aquell espai de runes, canyes i brutícia que era aleshores el llit del riu Túria a la tercera capital de l’estat, malgrat que anys enrere s’haguera construït el famós “Plan Sur”, amb el pagament de segells de correu especials, amb els quals, segons diuen, recaptaren per a fer-ne tres, però continuava sent un espai claveguera i abocador propi d’un país subdesenvolupat i un seriós repte per a qualsevol dissenyador.

De tot allò, que arrancà amb la il·lusió de tots els valencians que veien com dia rere dia naus abandonades, canyars, séquies de tarquim i cabanes a poc a poc desapareixien i albiraven la mar al fons, ja sabem el que ha passat: vingué Calatrava i amb ell milions d’euros enfonsats en operacions de vergonya, sobrecosts bàrbars per a beneficis espuris d’uns pocs, obres de deliri que s’inunden a la primera pluja, palaus que ni ho són ni mai ho seran i unes obres que a qualsevol dissenyador d’un país seriós li provocaria l’exili laboral de per vida i alguna cosa més.

Que es sàpiga, perquè tot mai no ho sabrem, la Generalitat Valenciana governada pel Partit Popular, ha pagat a Calatrava més de 750 milions d’euros en projectes, alguns d’ells sense executar i amb deficiències escandaloses per molt que hagen estat inaugurats una dotzena de vegades per uns i altres que es volien fer la foto. Este monstre de l’arquitectura deixa ratlles per enllà on passa i a València, amb pinzell gros. Està denunciat als tribunals de moltes capitals i països d’arreu del món com per exemple Itàlia o Holanda, a més d’Oviedo, La Rioja, Bilbao, Venècia… És a dir, el seu segell, lluny de portar una imatge de modernitat, porta aparellat corrupcions i pífies per tot arreu i encara que no sabem en quina proporció, ahí estan.

L’altra cara de la moneda i per a orgull nostre, està en les obres del gironí Pere Comte, encara visibles i que van estar claus per a l’arquitectura modernitzadora de la Corona d’Aragó per les seues singularitats a l’època, especialment les construïdes a la contemporània ciutat de València, que vivia el seu segle d’or particular i amb les quals li donà lluentor, relleu i categoria a tot Europa amb el seu talent creador des de 1454 a 1506, any de la seua mort. Encara estan ahí, declarades patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i per l’admiració de tothom d’ací i d’enllà més de cinc-cents anys després.

Dirigí les obres de la capella Reial del convent de Sant Doménech (1454-1457) junt amb Francesc Baldomar que va ser el mestre d’obres. El 1468 treballà amb l’acabament de la Porta de Quart i com a mestre pedrapiquer dirigí les obres del Portal Nou, una capella a l’església de Sant Nicolau i uns arcs al palau d’Alcàsser. El 1479 està documentada la seua participació tècnica amb el perllongament de la sala capitular de la Seu fins al Micalet a més d’altres obres que hui admirem.

El 1482 va ser contractat per a fer l’obra més emblemàtica del gòtic civil a la Corona d’Aragó: la Llotja de la Seda, a la ciutat de València. Després d’allò, continuà dirigint obres arquitectòniques que, encara hui, ens meravellen i meravellen a qui les mira, siga quina siga la seua procedència o cultura.

Santiago Calatrava estava cridat a ser el Pere Comte de les obres públiques valencianes del segle XX i XXI però res més lluny de la realitat. Les seues obres han estat una estafa, plenes de defectes i problemes, ja no sols de construcció, sinó de disseny, és a dir, per estar tècnicament mal calculades i percebudes per ell. Tot li cau al terra, s’inunda o representa un perill públic.

Calatrava ha passat de posar la seua signatura a les polítiques culturals més progressistes, de reconèixer fa anys la unitat de la llengua o de donar la seua imatge a un País Valencià modern i llançat al futur, a ser un suport de la dreta més reaccionària i podrida que els valencians podríem haver imaginat mai al poder i a vendre el seu prestitgi per un grapat de diners que, si bé el faran més ric, també el faran el més famós i desastrós de tots els arquitectes que a este País han dissenyat una rajola sobre una altra i el que més car ens ha costat.

Si encara hui recordem Pere Comte com la persona que ens donà i ens dóna glòria mitjançant els seus treballs cinc-cents anys després, és fàcil pensar com recordaran els valencians i la resta del món del segle XXV Calatrava, quan lligen i es pregunten què va ser d’aquelles obres d’ell encomanades pels Consells de Zaplana, Camps i Fabra, i dic llegir perquè de segur, ja no al segle XXV sinó molts abans, ja no existiran, s’ensulsiran, no en quedarà cap en peu enfonsades com ell, a un pantà de descrèdit, oblit i vergonya. Però com dubte que este home vulgar, gegant amb els peus, no d’argila sinó d’absència d’ètica, tinga el més mínim respecte pel seu poble, no tardarà en oblidar-nos a l’ombra dels Alps i per això, pel seu consol, s’ha emportat allí el que és de debò de la seua terra: els diners dels valencians cobrats per engalipades.

Comparteix

Icona de pantalla completa