Quan jo tenia uns dotze anys mon pare ens portà de viatge a Barcelona. A principis dels anys seixanta la ciutat em paregué el mateix que em pareix encara hui quan la visite: espectacular, cosmopolita, oberta i descaradament mediterrània. Per als ulls d’un infant que eixia d’un poble de l’Horta tot era nou però una de les coses que més em cridà l’atenció i em sorprengué de tal manera que encara hui seguix sorprenent-me va ser, a banda d’escoltar parlar a mon pare amb la gent d’allí de la mateixa forma que ho feia al poble sense cap problema de comunicació malgrat notar en aquells un accent distint, va ser sense dubtes l’experiència que vaig tindre en visitar la plaça de Sant Jaume.

Era un diumenge per la vesprada d’una tardor suau, els vianants caminaven pausadament mentre s’escoltava el rítmic so d’una cobla que hi havia actuant a l’indret interpretant sardanes. Moltes persones formaven un cercle agafades de les mans i dansaven. Altres, que venien tranquil·lament s’apropaven i cortesament demanaven participar-hi, prenien les mans dels qui els feien lloc i continuaven la dansa movent els peus amb un síncron total que em semblava molt natural. En acabar la peça alguns es donaven la mà, s’acomiadaven i seguien el passeig mentre que altres continuaven ballant mentre se n’afegien de nous i així sense parar sardana rere sardana.

Jo li preguntí a mon pare si aquella gent es coneixia d’abans, a la qual cosa em contestà que probablement no, de res, fins i tot pot ser que mai no s’hagueren vist abans ni es tornaren a veure mai més. Jo em quedí sorprès i davant la meua cara interrogant, com a explicació definitiva em digué: Són catalans, no els cal saber res més.

Mon pare, recent acabada la Guerra Civil espanyola li tocà fer el servei militar a Figueres i em contava de tant en tant coses i anècdotes d’allà. Per exemple, que tots els diumenges a migdia la gent d’allí s’aplegava a la Rambla del poble per a ballar la sardana malgrat estar prohibida per Franco. Semblava que no els importava, ells allí diumenge darrere diumenge, sense fallar-ne cap, acudien tots i totes, unien les seues mans i dansaven en cercle al ritme de la cobla. El capità de la seua companyia, per evitar frecs absurds, s’emportava de bon matí els soldats de marxa i desapareixien fins a poqueta nit. Allò li serví a mon pare per a conèixer el magnífic Empordà del qual tant em parlà també i que efectivament jo descobrí anys després des dels aiguamolls i la costa fins el Cap de Creus.

El seu discret i assenyat capità extremeny els solia dir: “Estos catalanes tienen dos cojones”. I no ho deia amb menyspreu, no, ho deia des de l’admiració que sent un home d’armes pel valor i la fermesa evident, ja siga en un amic o en un enemic.

Aquelles històries que em contava mon pare les evoque sovint, sobretot quan es presenten ocasions per a definir-nos com a poble per qualsevol de les mil i una maneres que hi ha per a fer-ho en tantes ocasions i malgrat m’assola la comparació amb aquells, pense que nosaltres, el valencians i valencianes, també tenim un ball popular per aplegar-se i definir-nos junts com aquells la sardana: La ‘Dansà’ .

La ‘dansà’ és un ball senzill, de pocs passos, que es balla en grup, en fila avançant o en cercle al ritme del tabal i la dolçaina al qual es poden afegir quantes persones vulguen, quan més millor i és una expressió festiva que ens identifica com a poble.
Sé que a molts pobles a la crida de grups de danses populars se sol fer la ‘dansà’, però caldria fer-la més popular, més espontània. És una música i un ball curricular dins l’ensenyament que es pot i es deu ensenyar a totes les escoles, a tots els nostres xiquets i xiquetes i animar-los perquè ho practiquen al carrer, perquè prenguen consciència del valor de gaudir i reivindicar-se junts, que crea un sentit de pertinença i que a les festes dels pobles els d’allí i els de fora poden ballar junts perfectament, sense preocupar-se per qui és qui dansa al teu costat, perquè ens serà suficient saber que ho fan perquè simplement són valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa