La vesprada-nit d’aquest darrer diumenge s’ha celebrat a Rafelbunyol, al parc La Senyera, el concert per a gossos amb música i direcció de Jesús Salvador (Xapi), músic percussionista i compositor local, autor de diverses composicions avantguardistes que l’han portat a actuar per diversos països d’Europa així com Japó o EUA.

Aquest autor es formà al conservatori de València, formà part de l’orquestra filharmònica de Canàries i ha col·laborat amb altres orquestres internacionals com la d’Israel o l’Orquestra de les Arts. Fundador de diversos grups de perfil electroacústic i solista de l’orquestra de València s’ha endinsat també en el món del jazz, el qual sempre es fa notar a les seues composicions. Actualment és professor al Conservatori Professional de Música de València i ha estat nominat vàries vegades als premis MAX que, de segur i a no molt tardar, guanyarà.

Com es desprèn del seu currículum, i malgrat ser un home jove, és un músic d’alta formació i de projecció internacional reconeguda, però no per això mai no ha deixat de ser un jove més de Rafelbunyol, amic dels seus amics de tota la vida i de tracte afectuós i amable que fa bandera del seu valencianisme donant a les seues obres la nostra llengua i el sabor mediterrani sempre inconfusible.

Fantasia Canina, malgrat ser una obra experimental, com està feta com és costum en Xapi, des del rigor més absolut, amb talent i sentit del conjunt, no és per a res una obra que puga pecar de difícil comprensió. És amena i ben interpretada per músics d’una altra qualificació i cantada per la soprano de Rafelbunyol Conxi Valero de veu ben formada i versàtil.

S’esgotaren les entrades, a pesar de ser pagant, i algunes persones i els seus cans es quedaren fora i malgrat estar prevista una bona assistència, l’expectació creada ho ha superat tot, tant en assistència com en qualitat. Com era propòsit de l’autor i director, molts gossos assistents estigueren lladrant tot el concert el que li donava una mena de col·laboració coral a cada peça, fins i tot un gos actuà a l’escenari udolant quan sonava una harmònica al conjunt dels instruments i callant quan aquella deixava d’oir-se. Va ser una experiència digna de viure’s.

Al concert, assistí de forma informal i com un espectador més el president de la Generalitat, Ximo Puig, el qual comentà a este redactor que concerts com aquest contribueixen a eixamplar més la proposta musical que està fent-se avui dia al País Valencià.

El públic quedà entusiasmat amb el concert, cosa que demostrà amb els sencers aplaudiments i felicitacions als músics, a la cantant i, com no, a l’autor i director del que ja esperem noves propostes del que s’està fent al País, també al terreny de la composició de la música avantguardista i d’investigació.

Comparteix

Icona de pantalla completa