Hi ha alternatives a les retallades?

2 desembre 2013 01:00h
Estem vivint una època crua i difícil i cada dia que passa sembla que tot empitjora. Les retallades que estem patint situen l'estat a una diferència entre rics i pobres abismal que recorda l'Espanya de la postguerra. Ens estem deixant guiar per polítics que no tenen full de ruta, creuen tenir el "monopoli de la veritat" al seu si i ignoren i se'n riuen de qualsevol proposta que no siga la seua. Voldria que hi haguera eleccions anticipades perquè una altra manera de fer les coses és possible. Els polítics que ara ens governen ens volen fer creure que "retallen a contracor" i "que no hi ha alternativa" al més pur estil Thatcher. A més a més, per a més inri, sí que hi ha diners per rescatar un banc gestionat pèssimament i, al "mòdic preu" de 23.000 milions d'euros o per mantindre un Aeroport sense avions. Quasi res!

Tanmateix, sóc optimista per natura i per convicció i sé que ens en sortirem. I, el que és més important: n'aprendrem la lliçó. Com diu en Joaquim Maria Puyal: "hem confós els diners amb la felicitat" però com diu la Medalla d'Or del Parlament de Catalunya, el senyor Josep Guardiola: "Si ens llevem d'hora i ens posem a treballar, som imparables".

Però, hi ha veritablement alternatives? Sí, i només cal donar veu a la gent que en sap del tema. Vicenç Navarro, catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra proposa una sèrie de mesures alternatives a les brutals retallades que s'han instaurat. Amb l'objectiu de ser més pedagògic i arribar més fàcilment a tothom (no m'agrada el sistema estil Cospedal “En diferido”) l'esquematitze a continuació en un decàleg:
 
1.Mantenir l'import de patrimoni que suposa un ingrés de 2.100 milions d'euros. (Amb la congelació de pensions del PP s'han retallat 1.500 milions, i s'han retallat 600 més als serveis domiciliaris de persones amb dependència.)

2.Anul·lar la baixada d'impostos de successions. (Ocasiona un benefici de 2.552 milions d'euros).

3.Revertir la baixada d'impostos a les persones que ingressen més de 120.000 euros a l'any. (S'obtenen 2.500 milions d'euros.)

4.Anul·lar la baixada de l'impost de societats de grans empreses que facturen més de 150 milions d'euros a l'any; és a dir, el 0,12% de totes les empreses. (S'ingressen així, 5.300 milions d'euros.)

5.Retallar l'equipament militar en helicòpters Tigre, carros de combat i altres vehicles que suposen una despesa de 1.500 milions d'euros.

6.Corregir el frau fiscal de les grans fortunes i de les grans empreses, que cal dir, es duu amb la complicitat de la banca. (S'obtindrien, atenció, 44.000 milions d'euros. Segons el sindicat d'inspectors de l'Agència Tributària són els responsables del 72% de tot el frau fiscal a l'estat espanyol.)

7.Substituir els “copagaments”per un impost finalista seguint el model del Canadà. És a dir, si posem per cas, que s'apugen els carburants, és per finançar la sanitat. (S'ingressarien 6.900 milions d'euros.)

8.Gravar impostos especials per als beneficis bancaris, tal i com ha suggerit el Fons Monetari Internacional i seguint el model d'altres països. (Percebríem 3.000 milions d'euros.)

9. Gravar amb 5 euros cada vol que isca d'aeroports espanyols com a Finlàndia. (S'ingressen així 1.000 milions d'euros.)

10.Modificar la quantitat pagada en multes segons els ingressos de l'infractor. (Es recollirien 862 milions d'euros.)

De les catorze obres de la misericòrdia la primera diu: "Ensenyar al qui no sap". Deixem-nos de romanços i fem el que deia el poeta grec Konstantinos Kavafis: "Aprendre dels que saben".
 
next