Ja fa una pila d’anys que l’única manera que teníem d’escoltar enregistrada alguna que altra nadala en valencià era amb un disc recopilat per Toni Mestre i Lluís el Sifoner anomenat Nadal valencià (1979) o, posteriorment, amb una cinta de casset editada pel diari Levante (1992) on Lluís Miquel, Paco Muñoz o Al Tall, entre d’altres, posaven veu, dolçaines i tabalets a nadales com Nit de pau o Pastorets i pastoretes.

Per desventura, trobar CDs de cançons de Nadal en la nostra llengua continua sent un clam en el desert, sobretot, si tens la gosadia de preguntar-hi en alguna gran superfície. Només algunes associacions culturals i tres o quatre botigues mal comptades t’oferien aquesta possibilitat fins que, Dani Miquel, un miratge en el desert, ens ha regalat A Nadal, un pas de pardal.

Amb aire fresc, guitarrons, guitarres, trombons, tubes, veus polifòniques i un cabàs de música acolorida, el cantacançons de l’Alcúdia ens presenta un treball amb vint-i-cinc peces on no hi falta cap element representatiu de la cultura valenciana nadalenca: versions revisades de nadales populars com Camina Maria o La Nit de Nadal, noves incorporacions al repertori com Dolços de Nadal (extraordinària per treballar el lèxic gastronòmic festiu a l’aula), refranys populars i la col·laboració de bastions del gènere com Pep Gimeno “Botifarra” o Miquel Gil. El disc a més recull nadales de diverses poblacions del País Valencià com ara les Coves de Vinromà , Callosa d’Ensarrià, el Pinós o Benicarló. I, si ho voleu, podeu adquirir una capsa on, a més del disc, teniu una unitat didàctica per treballar la festa, receptes, un conte on hi col·labora Enric Lluch i altres sorpreses més.

Sense dubte ens calia on producte com aquest, una joia musical que reivindica el Nadal del poble, humil, festiu i tradicional.

Comparteix

Icona de pantalla completa