Diari La Veu del País Valencià
Sopar a Londres amb Ventura Pons
Rafel Sanchis / Londres

El cap de setmana passat vam tenir el plaer i l’honor de comptar amb la presència de Ventura Pons(nat el 1945) a Londres. Potser el realitzador cinematogràfic més conegut, guardonat i prolífic català : després de començar com a director de teatre l’any 1967 on va dirigir 20 obres (de shakespeare, internacionals o de temàtica catalana) durant 10 anys, ha realitzat més de 25 pel·lícules des del 1977 (entre elles 3 documentals).La seua companyia “Els films de la rambla S.A.” ha produït 23 de les seues pel·lícules.

La seua obra s’ha exhibida per tot el mon i ha estat reconeguda en els principals festivals internacionals de cinema. A tall d’exemple el festival de cinema de Berlin ha programat pel·lícules seues durant 5 anys consecutius.

Ha estat vicepresident de l’Acadèmia de las Artes y Ciencias Cinematograficas de España i ha rebut entre d’altres el premi de Sant Jordi del govern català i multitud de premis per tota la seua carrera als festivals de Lima, Torí i Montpeller. Podeu trobar mes informació sobre la dilatada i exitosa trajectòria del Ventura al seu portal venturapons.com. La universitat de Denver programa el proper mes d’Octubre un congrés acadèmic on especialistes cinematogràfics parlaran de la seua obra.

L’artesà del cinema, com es considera Ventura, troba que els moments actuals en que aquesta industria necessita una redefinició per millorar i fins i tot o sobreviure, i creu que, les estructures d’estat en un país petit sense estat com el nostre podrien esser molt útils. Jo afegiria que es podrien crear molts llocs de treball permanents a casa nostra i a hores d’ara que patim una sagnia migratòria seria fonamental. També va comentar que tot i les dificultats el cinema fet a Barcelona s’obre camí pels certàmens internacionals.

Pel que fa al doblatge Ventura s’hi mostra totalment contrari i entre altres raons donava l’exemple dels països de l’est on no es doblen les versions originals i els ciutadans han comptat amb l’ajut del cinema per a aprendre llengües estrangeres ,molt important en els temps de la globalització.

A l’endemà vam gaudir de la pel·lícula “Un berenar a Ginebra” on Ventura posa en escena una entrevista de la reservada Merce Rodoreda pel crític literari i escriptor Josep Maria Castellet i la seua dona. Posteriorment Ventura va contestar a les qüestions que va adreçar el públic, a la sala així com al pub.Com veieu ,a vegades, el emigrants tenim uns privilegis que els que viviu al país no podeu ni somniar.

Ventura sap mantenir l’atenció del públic i emocionar en una producció que transcorre totalment en una cambra del pis que la Mercè tenia a Ginebra. Era lògic, una de les millors escriptores en llengua catalana del segle XX havia viscut una vida sentimental agitada en una etapa convulsa de la història de Catalunya.

Una cosa que desconeixia jo era que el nostre Andreu Nin i Mercè Rodoreda van començar una relació amorosa just abans que el dirigent del POUM fos arrestat i assassinat i que una carta d’Andreu a Mercè que va descobrir i estripar el marit de l’escriptora va precipitar la separació.
Després de tants anys fora de Catalunya l’autora de la “Plaça del diamant” shavia reclòs en el seu pis, quatre parets que per ella eren Catalunya. Açò amb el fet que quan torna a Catalunya i visita Barcelona prefereix amagar-se darrere d’unes ulleres de sol em va entristir increïblement. El país que es va trobar després de dècades de feixisme era molt diferent a la Barcelona republicana i sembla que els seus no li perdonaven la seua vida sentimental. Potser em va emocionar aquestes escenes pel fet de viure força anys fora dels Països Catalans i veure que els migrants i els que romangueren al país ens anem separant cada dia que passa. Per això trobe tan necessari que mantinguem els lligams a traves dels casals catalans arreu del mon. Avui en dia tenim la tecnologia que ho fa possible. I vivint en el segle XXI de massius moviments migratoris degut a la crisi econòmica es mes necessari que abans.

Director de Catalans UK

Comparteix

Icona de pantalla completa