És ben coneguda la tradició musical a les terres valencianes. Les nostres bandes de música tenen arrels més que centenàries. La bona nova és que les arrels segueixen donant fruit i constantment es funden noves bandes de música, hi ha alguns pobles on n’havien tingut i l’han refundada, en altres n’han constituït una de nova i a molts barris de ciutat la societat musical passa a ser un centre social i identificador dels seus habitants, amb tot el component festiu que vulgueu.

A més a més, en els seus concerts hi ha una gran disposició a interpretar tot tipus d’obres, des de les clàssiques fins a les novíssimes aportacions dels compositors més joves. Inclouen també nous formats com tot tipus d’agrupacions camerístiques, grups de percussió, etc. I la gran novetat és la conjunció de la música de banda i la veu dels cantants en valencià. L’espectacle Botifarra a banda amb Josep Gimeno “Botifarra” i nombroses bandes és d’un èxit clamorós allò on s’ofereix.

Però les bones notícies no es limiten a la vitalitat de les societats musicals, que resisteixen malgrat les evidents dificultats del moment, sense necessitat de pronunciar la maleïda paraula. Hi ha una eclosió fabulosa de grups i de colles de dolçainers. Alguns d’aquests músics ja han assolit un virtuosisme que no té res a envejar als millors clarinetistes o trompetistes. Permeteu-me que anomene els integrants de FOLKIFESTA, amb el mèrit d’unir instruments típics de la banda amb les dolçaines i els teclats, amb un resultat espectacular.

Igualment, hi ha una efervescència admirable en els cantants en valencià, agrupats o no en el Col·lectiu Ovidi Montllor. Totes les setmanes hi ha actuacions en un circuit perseverant malgrat les condicions adverses que quasi recorden les èpoques de la clandestinitat. I no paren d’editar-se discos i d’aprofitar les xarxes socials per a donar a conéixer els seus treballs. Fins i tot graven discos, com ho prova que l’estudi de gravació MÉSDEMIL de Benaguasil a l’any edita més de quinze discos de grups que majoritàriament canten en Valencià.

>

09/07/12 -Unió Musical de La Nucia i Pep Botifarra

Sí, ens atrevim a dir que la Música al País Valencià té un paradís. Aspectes a millorar? I tants, moltíssims! Les societats musicals han de fer valdre el seu pes en la societat. Fa poc a Algemesí més de mil músics d’unes vint bandes de música interpretaren conjuntament la Muixeranga, al temps que les colles feien els arriscats castells. Impressionant! Qui pot fer això? Per què no té més repercussió? Alguna part de culpa tindran les mateixes societats musicals.

Si tota la labor diària, callada i constant que es fa, com hem resumit molt breument, rebera més atenció de la ciutadania, si hi haguera capacitat per atraure més públic a tantes actuacions de tant de mèrit, el paradís seria complet. Ho aconseguirem!

Comparteix

Icona de pantalla completa