Diari La Veu del País Valencià
Reflexions sobre el resultat de les eleccions al COPCV
El passat dia 3 de març es van celebrar les eleccions a la Junta de Govern del Col·legi de Psicòlegs (i Psicòlogues) de la Comunitat Valenciana. Tant a web col·legial com als mitjans de comunicació s’ha informat que la candidatura de Francisco Santolaya obtingué un total de 723 vots, mentre que la candidatura alternativa NOU COP 15 en tingué 275. Sembla que la diferència és molt gran -que ho és, evidentment, quant a vots presencials i per correu- però no ho és tant si pensem que 6.800 col·legiats i col·legiades no han votat Santolaya i 6.300 no han votat l’equip de NOU COP 15.

És una llàstima que només un 13% dels possibles electors hagen fet ús del seu dret de triar les persones que han de governar el col·legi professional que ens ha de regular, defensar i representar davant la societat castellonenca, valenciana, i alacantina. I que un 87% del cens, 6.500 psicòlogues i psicòlegs, s’hagen abstingut. Una llàstima, clar, que no hàgem sabut mobilitzar les companyes i els companys fins que arribaren a donar-nos el seu vot en forma de papereta.

Des dels diferents vessants teòrics de la professió, podríem parlar d’indefensió apresa, d’inhibició de respostes adaptatives, de procrastinació o de patologia en les funcions executives, però és evident que fomentar la participació no és un dels objectius de la nova (vella) Junta de Govern ja que, al llarg dels darrers 25 anys no ha fet massa per afavorir-la. Al contrari, es menyspreen sistemàticament de forma voluntària les possibilitats tecnològiques d’acostar el COPCV als col·legiats i col·legiades en la presa de decisions quotidiana, en les assemblees anuals o en les eleccions quadriennals. Un procés electoral semblant al que ja s’està aplicant per a triar les coordinadores de les Divisions del Consell General de la Psicologia d’Espanya haguera facilitat el vot, però potser aquest no siga l’objectiu en convocar unes eleccions al COPCV.

El llarg, tediós i esgotador procés de recompte d’uns 400 vots presencials i 600 per correu que durà quasi 12 hores –de 9 de la nit de dimarts a 8:45 del matí de dimecres és un exemple d’un sistema electoral obsolet però eficaç per perpetuar en el poder a qui domina magistralment tots els ressorts dels sistema des del moment de convocatòria anticipada de les eleccions i la presentació nadalenca dels avals, a l’exacte mecanisme dels vots per correu.

Amb tot i açò, considerem que ha estat positiu presentar-nos a les eleccions del COPCV i forçar una campanya electoral per la qual una candidatura i altra hem posat per escrit i a l’abast dels companys i companyes la nostra visió de la realitat actual i del futur que volem per al Col·legi de Psicòlegs (i Psicòlogues) de la CV. Amb açò, la candidatura guanyadora ha hagut de comprometre’s a dur endavant un programa per als pròxims 4 anys, que podrem anar avaluant periòdicament, almenys a les Juntes Generals Anuals.

Per acabar, hem de donar les gràcies als qui ens van donar suport des del principi en avalar la nostra candidatura, als qui ens ajudaren a estendre les nostres propostes i, finalment, als qui confiaren en l’equip de NOU COP 15 i ens van votar en directe o per correu. Moltes gràcies per creure en la possibilitat de tindre un Col·legi Transparent, Participatiu, Modern, Plural I Accessible per a totes i tots els seus membres.


Psicòleg

Candidat a Degà
Candidatura NOU COP 15

espai patrocinat per:

>

Comparteix

Icona de pantalla completa