El divendres, 4 d’abril, mentre a la llibreria 3i4 es presentava la darrera novel·la del suecà Salvador Vendrell, “Quan truquen de matinada”, premi ciutat de Sagunt, sobre la memòria dels perdedors de la Guerra, els meus amics pintors, Gabriel Alonso, de València i Tomàs Serra, de Sueca, feren la inauguració d’una exposició d’alguns dels seus quadres a Russafa, concretament al carrer Dénia 21 de València; estarà oberta fins el 23 de maig i la possibilitat de concertar visita per telèfon és el 616773501.

Les pintures s’han emmarcat en aquest títol “Homenatge a Déu” i ells ho expliquen a la seua manera: “La compra de l’aiguarràs” fou un títol d’immediat descartat, en canvi, “Onanismes” o “Plaers de butxaca” reberen profusos elogis i suficient ímpetu com per a esdevenir dues exposicions col·lectives. “Homenatge a Déu” va triomfar instantàniament i va sorgir aquella tertúlia ben enfortit i amb l’esperança clara d’encapçalar la següent mostra col·lectiva. Malauradament aquell grup pictòric d’amistats es va disgregar, per cansament o d’altres pitjors vicissituds i, després de la diàspora, aquest títol idoni per a una colla gens deista, fou arraconat al limbe de la memòria. Únicament nosaltres dos [Gabriel Alonso i Tomàs Serra] fidels al disbarat i clandestinament, guardàrem aquell fúlgid títol per a temps de màxima desesperació pictòrica. “Homenatge a Déu” i des de posicions fervorosament lluny dels cànons iconogràfics judeocristians i més a prop de teogonies mes divertides i amables amb el cos com la grega o la babilònica, us presentem una pintura reflex d’un estudi formal anatòmic del cos humà nu o semi-nu, evitant les escenes sanguinolentes. Indistintament del tema o de la simbologia soterrània inserida a la tela, nosaltres reivindiquem l’antropocentrisme que ens permet l’afany d’exaltar la representació humana i desplegar sense penediment la nuesa de la molla.

Sempre incidint en el tractament pictòric de la carn, amb escenografies riques o austeres segons l’estil de cadascú, desitgem tractar la potencialitat sexual dels antropoides actuals sense importunar-nos la trista ontologia de cessament. Us mostrem en aquesta sala deïtats anònimes necessàriament antropomorfes. El dogmatisme que ens inspira afluixa respecte la intencionalitat privada i cada pintor posa l’èmfasi allà on desitja o allà on li arriba la competència. Anatomies que són artefactes nascuts sota el designi d’un realisme equidistant de la mimesi naturalista i de l’horror de l’abstracció metafísica. Us agraïm anticipadament l’assistència a l’exposició i us informem que l’homenatjat pretexta quefers i, fallit d’ubiqüitat, no hi assistirà a la inauguració”.

Si haguera de descriure les seues pintures, diria que Gabriel fa servir una composició més clàssica en el tractament del cos humà i més inspirat en la temàtica ‘religiosa’ de la història de l’art, crucifixions sense sang, Mare de Déu amb xiquet, gosset i una pera, les figures que s’exposen solen estar penjades a la creu, sols o acompanyats o asseguda, en el cas de la dona amb el nen al braç; en canvi Tomàs, fa d’habitud figures jacents, estirades, ajupides o retorçudes, però, en aquesta exposició, sempre musculades, remarca els músculs de la carn del cos humà, de manera que observem sobretot lligams de bíceps i tríceps per tot el cos humà que se’ns mostra abatut i efervescent en una composició ‘oximorònica’ i equilibrada a l’hora, amb colors terràquis d’una carn que se’ns mostra com a carn subratllada i emfatitzada.

El divendres 4 d’abril, al capvespre, s’aplegàrem a l’estudi de Gabriel Alonso, molts amigues i amics d’ell i del Tomàs i gaudírem de l’exposició, de les preguntes als autors sobre la seua pintura, de la conversa entre novel·listes, poetes, professors, ecologistes, pintors, sociòlegs, feministes, músics, mestresses de casa i gent de l’art, dels carrers i de l’espectacle com Rafel Sena que passava per allà i es va afegir a la conversa i la gatzara de l’homenatge a déu, un Déu encarnat en la pintura de Tomàs Serra i Gabriel Alonso.

Com adverteix l’excel·lent escriptor, Thomas Bernhard, a “Mestres Antics”, traducció de Clara Formosa Plans, Ed. Còmplices “encara, en cada un d’aquests quadres, que en diuen ‘obres mestres’, hi he trobat i descobert un greu defecte, el fracàs del seu creador […] Només estimem de debò els llibres que no són un tot, que són caòtics, que són desemparats. Així passa amb totes i amb cada una de les coses…” Si hagués de buscar un defecte a la pintura de Tomàs Serra als darrers anys ha sigut que ha passat de no remarcar els músculs gairebé gens, com si no existiren, (com a un quadre que tinc d’un home nu que mira absent mentre passa un avió i hi ha una safa amb una màscara que sembla la lluna caiguda a terra), ara subratlla tant els músculs que el cos s’ha tornat un trós de carn a sobre la taula, amb cares ambivalents que, sovint, no saps si són dones o homes… Els “defectes” ‘humanitzen’ els ‘creadors’ i ens mostren, si insistim en mirar, repetitivament i intensament, les obres “ho arruïnarà tot, i amb això, les coses més belles i més útils del món”. A l’extrem apareix l’horror de l’art, l’horror del món; l’altra cara de la bellesa. Com explicà un jove poeta anomenat Joan Fuster a l’assaig “El descrèdit de la realitat” sobre la pintura moderna, l’art, la bellesa, s’expressa de moltes maneres i en la ‘modernitat’ la pintura se’ns mostra la complexitat de les societats actuals, els matisos que mostren els desficis i les inquietuds humanes dels nostre temps. Com a tots els temps ha passat, des de les pintures de les coves rupestres fins ara mateix, en pintura, el música, en qualsevol art, tècniques per expressar emocions, sovint, d’animals ferits.

Comparteix

Icona de pantalla completa