Diari La Veu del País Valencià
Defensem l’Horta de València
El dimarts 27 de gener, a Ca Revolta hi hagué una reunió molt important convocada per “Per l’Horta”. Hi havia molta gent, de diverses associacions de la societat valenciana, ecologistes, bicicletes, excursionistes, grups socials, polítics, etc. vora una cinquantena. Feia goig veure Carmina i el seu marit Fausto, de Poble Nou, que feia anys que no veia, que als anys huitanta ens reuníem a l’església de Poble Nou i férem moltes mogudes per salvar l’Horta a finals dels anys huitanta en el PGOU del govern de Ricard Pérez Casado, el 1987, contra el Tercer Cinturó, en defensa de l’Horta, contra la ZAL i en defensa de La Punta, contra la cimentació del barranc de Carraixet, etc. Es va Fer servir un globus aerostàtic amb una pancarta gegant al pont de l’Exposició, es va representar un soterrar de l’Horta amb corones de verdures des de les Torres de Serrans fins a la Plaça de l’Ajuntament, portàrem terra i verdures i les plantàrem a la Plaça del País Valencià davant de l’Ajuntament de València.

Hi havia gent veterana, de tota la vida, que porten quasi 40 anys defensant l’Horta, l’arquitecte i urbanista, Carles Dolç, Tino Villora de Salvem el Cabanyal, Josep Gavaldà de “Per l’Horta”, Toni Terrones de l’Associació de Veïns d’Orriols, de Rosella-Torrent, gent que ha lluitat en defensa de la Rambla del llit del riu Túria és nostre i el volem verd, del Saler per al poble, en defensa de l’Eixereta de Burjassot, del Carraixent, de l’Horta d’Alboraia, de La Punta, de Castellar-Oliveral, gent del col·lectiu de la CUP d’Almassera, de Campanar, de Montcada, de Castellar, de Tavernes, de Benimaclet, de Poble Nou, de València, etc. Mancava gent que ha estat en altres lluites en defensa de l’Horta, que no pogueren vindre, Lola Garcia Cantús, Pep Martínez Bisbal, Mara Cabrejas, David Hammerstein, Ernest Garcia, Camen González, Toni Montesinos, etc. alguns com Miquel Gil Corell, Josep Vicent Marqués o Just Ramírez que han estat en altres lluites per l’Horta, ens han deixat. Però sentim el seu alè i empenta per lluitar de nou en defensa de l’Horta.

No obstant, el que em va sorprendre més favorablement és la quantitat de gent jove que hi havia, de la Universitat Politècnica de València, de la Universitat Literària de València, el seu entusiasme, els ganes de fer coses, amb les eines del mòbils a la mà, els vídeos, els escrits, les pintades, dibuixos i grafits a les parets, les plantilles, les contestacions còmiques i satíriques als 10 punts claus de Rita Barberá per a entendre el nou PGOU que pretén carregar-se l’Horta de València, si més no, més de 400 hectàrees de l’Horta de València, una de les terres més fèrtils del món, juntament a les terres d’horta del Nil a Egipte, amb capacitat de fer vàries collites a l’any… quan ens enfrontem a problemes d’incertesa alimentària greu a escala mundial.

No podem perdre ni un pam de terra d’Horta perquè la necessitem com a rebost i espai agrari, per garantit la nostra sobirania alimentària, aliments propers, saludables… Ens cal l’Horta com a pulmó verd de la ciutat de València i l’àrea metropolitana de l’Horta; ens cal l’horta com a paisatge natural creat pels éssers humans i les condicions naturals amb milions d’anys enrere, com a espai d’oci, estètic, per a relaxar la mirada i espai alliberat de la contaminació, del ciment i de la destrucció; necessitem l’Horta com a parc agrari, d’agricultura periurbana, amb ajudes per convertir-se en agricultura ecològica; ens cal l’Horta com a espai de continuïtat amb els parcs de la Devesa del Saler i el llac de l’Albufera; ens cal l’Horta perquè l’Horta és futur, perquè volem llegar-la a les generacions de l’avenir, perquè la necessitem per a viure, perquè és la millor protecció davant les incerteses que generen les diverses contaminacions i destruccions de la natura del planeta Terra… I ens cal defensar les terres d’Horta, perquè des d’allò local podem protegir i arribar a superar els problemes globals; ens cal actuar localment i globalment, perquè els problemes d’alimentació, de contaminació, ecològics, de salut, d’alimentació, etc. són locals i globals…

No podem permetre que el nou PGOU (Pla General d’Ordenació Urbana) destruïsca l’Horta de València perquè sense l’Horta no és possible garantir la continuïtat de les societats humanes a l’Horta de València i la gran àrea metropolitana de València, un de l’eix central del País Valencià.

Recorde que els anys noranta, Rita Barberá, va organitzar un Congrés en defensa de l’Horta, en les seues conclusions finals declaraven que l’Horta s’havia de “protegir”, que era molt “valuosa”, que era molt “important” per als valencians, perquè formava part de la “nostra identitat” i era el nostre principal “patrimoni” i un dels nostres signes d’identitat històric i estètic com a valencians lligada a les barraques, etc. que no permetrien que es destruira l’Horta… No obstant, després del Congrés, cínicament, es posaren a destruir-la i a construir la Ciutat de les Arts i les Ciències, començaren a construir i cimentar acceleradament, a cimentar i a destruir les terres de l’Horta que hi havia a sota de la Ciutat de Justícia, a sota del centre comercial del Saler, a sota de la Universitat de Tarongers, a sota de la Politècnica, portaren nombrosos contenidors a Natzaret, destrossaren La Punta, l’Avinguda de França, intentant derrocar El Cabanyal, Canyamelar, amb la complicitat de les principals forces polítiques, fou el temps de la bombolla especulativa, del negoci fàcil de la construcció, construint vivendes que no es venen i resten deshabitades; hi ha milers de vivendes buides, unes 57.000 vivendes deshabitades a la ciutat de València… Però calia atorgar diners fàcils per als bancs, per a les constructores, per als partits polítics hegemònics que han sostingut el model del 78, del bipartidisme i la corrupció allargant el franquisme. Per això, calia destruir l’Horta, degradar-la amb ciment i contenidors, trencar sèquies mil·lenàries i alqueries, destrossar la terra perquè no es poguera plantar ni cresquera res més.També Carme Miquel i Diego ha publicat, recentment, una novel·la que narra com es va destruir la Punta de València amb absoluta impunitat: “I mataren el verd”; en altres llibres anteriors, Carme Miquel ha denunciat que a la ciutat de València s’havia estès com una taca d’oli el ciment, destrossant l’Horta que hi havia per l’Avinguda de Blasco Ibañez, fou als seus llibres “A cau d’orella. Cartes a Roser” o potser era a “Murmuris i crits. Cartes a Mireia”, dos llibres per a defensar l’ecologia, l’Horta, la solidaritat, la diversitat, el feminisme, el pacifisme i la lluita contra el racisme, la pobresa i les guerres, per saber què és una dictadura i una democràcia; fet i fet, una referència perquè els moviments socials defensen la vida, la natura i els drets humans, socials i ecològics des d’una perspectiva alternativa per construir un món millor.

En una recent entrevista a La Ser, li preguntaven a Rita Barberá, com alcaldessa de València, per la destrucció de l’Horta i declarava, evidentment en castellà: “Parc Natural, l’estem protegint al 95,5%. No es pot anar a un creixement zero. No es pot anar perquè (rialles de Rita!) cal ‘donar’ vivendes als ciutadans. Ho estem fent amb una “sensibilitat tremenda”. Nosaltres, a pesar de lo fàcil, gratuït i inclús demagògic que algunes al·legacions demanen el creixement zero de la ciutat, açò és senzillament “impossible”… Li hem de dir a l’alcaldessa de València que el que és impossible és continuar destruint l’Horta de València perquè sense l’Horta està amenaçada la nostra supervivència. És simptomàtic que li entrara una rialla incontenible en parlar de “donar vivendes”, perquè és mentida i d’un cinisme atroç… Hi ha superàvit de vivendes a la ciutat de València, hi ha massa vivendes buides, hi ha un excés per la construcció especulativa des dels anys de la dècada dels huitanta i noranta fins a l’actualitat.

El més importants investigadors del País Valencià i internacionals, com Thomàs Gick, que ha estudiat la importància de l’Horta de València, de les sèquies centenàries, del sistema de rec, del tribunal de les aigües, de redistribució de l’aigua, de la vàlua de les terres i de la necessitat de mantenir-les, ens adverteixen que si es continua destruint l’Horta, augmentaran més les incerteses alimentàries, les contaminacions, els problemes de salut de la població de l’Horta Metropolitana que acull a quasi dos milions de persones. Ernest Garcia i Mara Cabrejas publicaren als anys noranta, un estudi sobre “El conflicte socioecològic de l’Horta i l’Albufera”, on remarcaven els valors excepcionals i únics al món de l’Horta de València i l’estima de la valenciana gent disposada a recuperar-la i conservar-la i fer-la servir com a espai agrari i parc natural.

Per això, no només cal la destrucció zero de l’Horta, cal recuperar les terres de l’Horta, alliberar terres destruïdes, en el sentit del decreixement que proposa el sociòleg francès, Serge Latour, és a dir, menys destrucció, més protecció de l’Horta i de la natura, zero cimentació, conversió de l’Horta en espais d’agricultura ecològica, pulmó verd, rebost, recursos alimentaris saludables i de proximitat.

Estan amenaçades les terres de La Torre, Forn d’Alcedo, Castellar, Alboraia, Mahuella, La Punta, Campanar, Vera I, Faitanar, Vera II… Continuar més el creixement especulatiu, la construcció de més carreteres, més rotondes, més restaurants, vivendes, etc. significa més destrucció de l’Horta, dificultar l’ús agrícola de les terres de conreu de l’Horta, ens duu al desastre. Els beneficiaris seran els mateixos de sempre, els bancs, es constructores, els dirigents dels partits polítics del Govern de torn que només pensen en enriquir-se sense tenir en compte les conseqüències nefastes ni la destrucció de la natura que necessitem per viure.

Emboliquen les coses parlant d’escoles de jardineria o escoles “de la natura”, però tots sabem que són les coartades “ecològiques” per omplir l’Horta de carreteres, restaurants, rotondes i edificacions especulatives que destrossen els espais de les terres d’agricultura periurbana que cal mantenir, protegir, sostenir i ampliar.

L’Horta de València és futur, pulmó verd necessari per als habitants de la ciutat saturada de fums i de contaminació, és rebost alimentari, parc natural, font de treball i sosteniment d’una natura conreada per a fer aliments saludables i propers que l’actual PGOU posa en perill perquè degrada més l’Horta i continua el pla d’especulació immobiliària de les dècades anteriors i d’extermini a curt o mitjà termini.

Per tot plegat hem d’aturar el nou PGOU i protegir del tot l’Horta de València. Ni un pam més de ciment. Un pam més de ciment significa més contaminació, més destrucció, més insostenibilitat: un futur molt més incert, desprotegit i fràgil davant la intempèrie del demà. Perquè l’Horta és futur, sense l’Horta augmenta la nostra petjada i la nostra vulnerabilitat ecològica, de salut, social, laboral econòmica i alimentària. Cal que defensem l’Horta!

Calendari d’accions en defensa de l’Horta de València a més de les diverses comissions de treball que es posen en marxa:

El 7 de febrer es conclouria la redacció de les al·legacions per a redistribuir-les i el dimarts 24 de febrer la data final per a lliurar-les als registres. Dissabte 7 de febrer a les 11 hores manifestació a Castellar-L’Oliveral, es farà una passejada en bici des de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Diumenge 15 de febrer passeig en bici per l’Horta organitzat pel col·lectiu de Tavernes Blanques per l’Horta, des de l’ermita dels peixets d’Alboraia. S’iniciarà una campanya de fer pintades si pot ser amb plantilles, associant l’Horta és el futur. El divendres 20 de febrer hi ha alguna moguda a Torrefiel-Orriols en defensa de lHorta i la recollida d’al·legacions des de l’Associació de veïns.


Membre de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià
photo

Comparteix

Icona de pantalla completa