Diari La Veu del País Valencià
Alberto Fabra. La neollengua al servei de la corruPPció.
Alberto Fabra és un fenomen, cal reconèixer-ho.
Els valencians no sabem ni per on agafar-lo, com interpretar els seus discursos, fins i tot els del seu propi partit. Sempre pareix anar donant tombs d’ací cap allà, encara que això sí, d’una manera què sembla conscient i molt controlada.

Des del moment en què des del carrer Gènova de Madrid li van dir que havia de prendre el relleu del aleshores imputat Francisco Camps, les seues dites i fets han demostrat que aquest personatge, o bé pateix d’un trastorn bipolar molt seriós, o bé s’ha llegit diverses vegades la novel.la de George Orwell “1984” i ha decidit aplicar allò de la la neollengua com una màxima en el seus discursos públics, tal i com succeïa en la societat imaginada per Orwell.

I als fets em vaig a remetre.

Quan Fabra era alcalde de Castelló, a través del seu Facebook es va posicionar clarament en contra del tancament de les emissions de la TV3 realitzat per Francisco Camps.

Però quan li va arribar l’oportunitat de tornar a permetre aquestes emissions, ja com a president de la Generalitat, sistemàticament s’ha negat, argumentant-se des del Consell aqueixa ridícula excusa de que els “senyals d’ identitat” dels valencians no es respecten en la televisió pública catalana. Potser abans ho feien, quan ell va emetre el seu comunicat condemnant el tancament de les emissions, no?

Una altra situació semblant estem vivint amb el tema de l’espoli fiscal que estem patint els valencians amb el model de finançament autonòmic imperant ara a l’estat espanyol.

Quantes vegades Fabra ha dit en públic que aquest model és injust i discriminatori per als valencians, però no obstant això ha permès que, tant a les Corts valencianes com al Congrés espanyol, els seus diputats hagen votat sempre en contra de totes les iniciatives presentades per la oposició per canviar-ho?

I que dir del tema de la corrupció en el seu partit?

Fabra, des dels seus inicis al capdavant del Consell, públicament sempre s’havia mostrat partidari de netejar les institucions de persones esquitxades per procediments judicials, insistint una i altra vegada en la política de “tolerància zero” cap a la corrupció.No obstant això, passats dos anys i mig des que va prendre possessió del seu càrrec, la bancada de diputats del seu partit segueix farcida d’imputats.

Fa unes setmanes, quan en plena sessió de les Corts va córrer entre els seus diputats un escrit per demanar l’indult d’un altre exdiputat al qual la justícia havia condemnat en ferm a la presó, només es va limitar a dir que la signatura d’aquesta petició d’indult era una qüestió “personal” de ses senyories, tot i haver-se produït en plena sessió parlamentaria!

Però la cirereta del pastís es va saber fa uns dies, quan el diari El País va destapar que Fabra havia canviat la llei amb traïdoria, premeditació i nocturnitat per poder indemnitzar els acusats de corrupció absolts en un judici o exonerats al llarg d’un procés.

El diari informava que la previsió, de la qual podrien beneficiar desenes de excàrrecs i funcionaris valencians imputats per corrupció, va ser una novetat introduïda per l’Executiu d’Alberto Fabra al desembre de 2012 a la llei que regula l’Assistència Jurídica de la Generalitat.

La modificació havia estat efectuada pel Consell d’amagat, en un dels últims articles de la llei d’acompanyament dels pressupostos, formalment anomenada Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d’Organització de la Generalitat.

La “indemnització especial”, com la descriu la norma, cobrirà els honoraris que els acusats hagen hagut d’abonar als seus advocats i procuradors. Unes minutes que poden ascendir a desenes de milers, i fins i tot centenars de milers d’euros en el cas dels lletrats més prestigiosos i més actius en procediments complexos, com són els grans casos de corrupció que afecten responsables polítics valencians, segons van assenyalar fonts de l’advocacia.

La llei contempla com a causa per a rebre el “rescabalament” no només l’absolució al final d’un judici, sinó també els casos en què el cas siga “desestimat, arxivat o sobresegut” o resulten “íntegrament estimades les seues pretensions”.
El pagament “anirà a càrrec de la conselleria en què va prestar servei en el moment de produir-se els fets”.

No es fan més matisacions, la qual cosa significa que la indemnització amb fons públics es produirà fins i tot quan l’exoneració es dega a qüestions tècniques, sense que s’hagi resolt el fons de l’assumpte. O quan, malgrat no quedar provat el delicte, el procés pose en evidència actuacions poc ètiques o exemplars.

La llei preveu que la indemnització s’aplique també als acusats de delictes contra la Hisenda Pública i la Seguretat Social; ordenació del territori i urbanisme; protecció del patrimoni històric i medi ambient; contra la seguretat pública i els “relacionats amb incendis”.
També poden sol.licitar el pagament imputats per delictes urbanístics, frau fiscal o relacionats amb incendis.

Qui pot dubtar encara que el president Fabra vol que es torne a veure la TV3 al País Valencià, que es millore el finançament autonòmic per als valencians i que està clarament en contra de la corrupció en el seu partit???

Comparteix

Icona de pantalla completa