L’impressionant paisatge d’oliveres mil·lenàries de la Mancomunitat del Sénia, premiat a Europa.
Vaig tindre l’oportunitat de conexèixer-lo personalment fa un any, en un viatge que va organitzar Esplai Viatges al Maestrat valencià.

En aplegar allà, m’en vaig trobar davant dels meus ulls, sense cap dubte, amb un dels patrimonis arboris més impressionants que hi ha a la mediterrània occidental.

Més de 5.000 exemplars de majestuoses oliveres es poden veure allà en bancals ben treballats, uns arbres que segueixen produint fins i tot un oli extra verge de gran qualitat.

Són arbres d’unes mides que per als que vivim a la ciutat se’ns fa difícil de comprendre. alguns d’ells arriben als deu metres de diàmetre.

Fins ara hi ha inventariats unes 4.000 oliveres mil.lenàries censades en divuit municipis, encara que es calcula que el nombre total d’aquests exemplars pot ascendir a 5.000 o 6.000 disseminats per tot el Maestrat.

És possiblement el territori amb la major densitat del món d’aquest arbre.

Ara aquest paisatge històric d’oliveres mil·lenàries del Territori del Sénia i el Programa Cellers Cooperatius de Catalunya han rebut el premi Europa Nostra 1014 que concedeixen la Unió Europea i Europa Nostra, un moviment ciutadà en expansió que lluita per la conservació del patrimoni cultural i natural del continent.

Actualment és un dels premis de patrimoni i conservació més ben valorats d’Europa.

Segons un comunicat d’Europa Nostra, el jurat ha quedat “impressionat” per les imatges de les oliveres: “Hi ha alguna zona amb oliveres mil·lenàries en altres llocs dels països mediterranis, però aquesta singular concentració d’arbres tan extraordinaris i únics només es troba en aquest projecte”.

La Mancomunitat de la Taula del Sénia està formada per 27 municipis de les comarques del Baix Maestrat, el Montsià i el Matarranya.

Enhorabona pel premi. Però també ens hem de donar l’enhorabona als valencians per tindre i poder gaudir al nostre territori d’un dels paisatges arboris més impressionants de tota la mediterrània.

Comparteix

Icona de pantalla completa