La vida va ser un frensí, un conjunt de vestitgis i flora amb la qual engalanar-se. O camuflar-se. No va haver manera d’espaiar les reaccions. El món s’enfonsava i els supervivents careixien d’utensilis per aturar aquest procés. El petroli brollava, arribava a les costes, incloses les valencianes. Els animals morien. Els sòls desapareixien. Els humans van tindre a les seves mans el poder d’aturar aquestes catàstrofes però van ser incapaços.

Aquesta pot ser una crónica que algun home (o humanoide) del futur es trobe entre les restes d’un planeta devastat. Un planeta que un dia va albergar vida i traspuava alegria. Un planeta que va ser la nostra llar.

A les costes del País Valencià, actualment, s’està intentant dur a terme un projecte que comporta prospeccions petrolieres. Impulsat pel Ministeri corresponent, tot ha de dir-se. Un projecte que segons diuen “constitueix una greu amenaça per a la vida subacuàtica, la pesca, la gastronomia, la economia i el turisme. Al mateix temps, els sondejos presenten una alteració geològica de conseqüències imprevisibles que afectaran ecosistemes marins d’alt valor, el que incidirà sobre la situació mediambiental, econòmica i social del nostre entorn”.

Aquest projecte no sols ha rebut un rotund rebuig social, sinó també empresarial i, com no podia ser d’altra forma, institucional: la Xarxa d’Alcaldes de La Marina Alta es va reunir el dia 16 per exigir al Ministeri d’Industria Energia i Turisme la paralització de les prospeccions autoritzades.

Però la cosa no ha de quedar-se sols amb eixe paper signat i exia fotografia. Una fotografia preparada i que intenta mostar unitat en moments complicats per a la nostra zona. Han d’apretar als líders dels seus partits, sobretot els majoritaris que són els qui tenen més pes a l’hora d’efectuar el vot, per a que, a l’hora del recompte, no hi haja sorpresa: una reafirmació d’un projecte que aporta més inconvenients que beneficis. Es mire per on es mire.

Si no volen que un habitant del futur o un viatger interestelar trobe una crònica com aquella, els militants, els alcaldes, els simpatitzants… dels partits hauran de fer el que siga necessari per a que no es realitzen aquestes prospeccions. Són xicotets actes que poden canviar i aportar beneficis al nostre petit món.

Comparteix

Icona de pantalla completa