Joan Josep Cardona Ivars

Llibres del tramuntanal

La primera cosa que em ve a la punta de la ploma, a l’hora d’escriure sobre aquest nou llibre de Joan Josep Cardona Ivars, és el terme maduresa. Maduresa per partida doble: literària i vital. El tant per cent és un llibre que desprén saviesa i prudència en totes les seues pàgines. Si fórem un país cohesionat literàriament –nacionalment, fet i fet-, els articles i els llibres d’aquest insigne benisser es llegirien amb tanta fruïció i prodigalitat com es llegeixen els d’Espinàs a Catalunya. Primerament en la premsa diària i més tard, convenientment aplegats en format llibre, en una editorial potent. I que conste que Llibres del tramuntanal, on hi ha El tant per cent, fa uns llibres preciosos, però li falta, segons el meu modest entendre, presència comercial.

Al principi em pensava que aquest volum tractava íntegrament de les vivències de Joan Josep com a director de sucursal bancària, però ben prompte em vaig adonar que el seu abast és molt més extens. Hi ha tot un poble els últims cinquanta anys, com si diguérem. Persones, oficis, paisatge, economia, gastronomia, costums…

La prosa de Cardona Ivars, sempre tan elegant i efectiva, en aquest treball és senzillament magnífica, excel·lent. Parle sempre des del meu punt de vista i tenint en compte que l’autor m’honra amb la seua amistat. Al capdavall, raó de més perquè diga el que pense. Fets els aclariments, em reafirme: és una prosa d’una gran elegància i netedat –passeu-me el mot.

A banda de la saviesa i de la maduresa que deia al principi, hi trobareu també uns tocs d’humor finíssims, una erudició vastíssima i un gran sentit comú. Tot plegat, la lectura d’aquests textos pot constituir una experiència molt plaent i profitosa.

Llarga vida per als autors que al seu poble són fidels!

Comparteix

Icona de pantalla completa