El sèptim continent...

4 juliol 2014 01:00h
Tots sabem que existixen els sis continents clàssics: Europa, Àsia, Àfrica, Amèrica, Austràlia i l'Antàrtida, coincidents amb les grans plaques tectòniques que han descobert els geòlegs. Però heus ací la sorpresa, ara resulta que nosaltres mateixos, sense saber-ho, hem creat un altre continent, el sèptim, que no té res a vore amb la mítica Atlàntida...
 
Fa ja uns 20 anys que es va descobrir al Pacífic Nord, dins la seua circulació de corrents oceànics, una immensa acumulació de deixalles sòlides, constituïda majoritàriament per plàstics, que abastava una àrea d'1.400.000 km2, pràcticament com Espanya, França i Alemanya juntes. I algú l'anomenà, irònicament, el sèptim continent.
 
El seu origen es troba en les ingents quantitats de plàstics que genera aquesta societat de consum, una part dels quals són arrossegats als rius i mars i surant a la deriva van circulant fins acumular-se als vòrtex dels corrents oceànics. A estes altures, els plàstics també s'acumulen als altres oceans, no sols al Pacífic.
 
La sopa de plàstic, a més de la seua odiosa imatge, causa estralls entre la fauna marina, que confon els residus amb el plàncton o d'altre aliment i se'l traga innocentment o s'enganxa amb les anelles i ampolles, patint una sèrie de problemes que en molts casos acaben matant milions d'aus marines, peixos, tortugues, etc.
 
Sembla mentida que passen estes coses, veritat? Que el simple fet de tirar una bossa, un embolcall de plàstic o qualsevol altre objecte semblant puga arribar a 10.000 km de distància i acabar cruelment amb la vida d'algun animalet. I quasi ni ens assabentem, de fet jo mateix no ho vaig conéixer fins fa un any, molt després que es descobrira el problema, perquè aquesta informació no és prioritària per als mitjans de comunicació de masses, la informació prioritària com ja sabem és el futbol i la jet set, el pa i circ...
 
Són coses que fan dubtar de la nostra sapiència, Homo sapiens?
 
Les solucions? Fàcils: prescindir dels plàstics innecessaris, reciclar tots els altres, mai llançar-los a terra ni als abocadors, utilitzar materials biodegradables, no derivats del petroli, per a fer els plàstics necessaris, etc. Després, algun dia, les organitzacions internacionals hauran de ficar-se d'acord per a descontaminar aquestes àrees que estem degradant a nivells increïbles. Així, el sèptim continent, inútil i perillós, acabarà desapareixent com cal.
             
   

El continente de basura


 

la isla de plastico el septimo continente

next