Doncs, segons els informes de l’IPCC, encara no és quasi res per a la que tindrem els anys vinents, mireu si no les previsions de l’Agència Espanyola de Meteorologia per a la Comunitat Valenciana:
Segons la gràfica ara estem en la situació inicial, amb un increment que encara no arriba a 1ºC, però si seguim actuant com fins ara a mitjans de segle les temperatures màximes poden pujar al voltant de 2ºC i cap a finals de segle 4 o 5ºC més. Així doncs si ara ja ens molesta la calor amb l’increment de menys d’1ºC, aleshores imagineu què ens passarà els propers anys i als nostres fills i nets cap al final del segle…

Però això són sols les temperatures mitjanes i màximes, que no pareix que diguen massa, vegeu en la gràfica següent què s’espera respecte a les onades de calor…

Segons l’AEMET, ara tenim una mitjana de 5 dies anuals de molta calor, a mitjan segle podem tindre uns 10 dies de molta calor, el doble, i a finals de segle uns 20, quatre voltes més que ara…

L’IPCC és el Grup Intergovernamental del Canvi Climàtic i està format per milers de científics del clima de tots els països, inclosos alguns de l’AEMET, assessora l’ONU en aquest tema i de les seues nombroses investigacions ha tret unes conclusions que tothom hauria de conèixer i que en resum diuen el següent:

– El canvi climàtic està causat per l’activitat humana, amb una probabilitat calculada en el 95%.
– Els efectes es poden detectar ja per tot el planeta: augment de temperatures mitjanes, masses de gel que retrocedixen, nivell del mar que puja, fenòmens meteorològics extrems en augment, etc.
– El desgel de l’Antàrtida, l’Àrtic, Groenlàndia i les glaceres s’està accelerant.
– La 1a dècada del segle XXI ha sigut la més càlida de tot el registre meteorològic.
– Les dades actuals concorden amb les previsions anteriors de l’IPCC i les validen.
– Quan més combustibles fòssils es cremen i menys vegetació hi ha majors impactes climàtics es produïxen.
– Mentre l’increment de les temperatures mitjanes quede per davall dels 2ºC els impactes es poden controlar i reduir.
– Durant l’últim període interglacial les temperatures sols pujaren uns 2ºC i el nivell dels mars estava entre 5 i 10 metres per damunt del nivell actual.
– Si les temperatures pugen per damunt dels 2ºC els impactes es dispararan i poden arribar a fer-se incontrolables.
– Per a limitar per davall dels 2ºC la pujada de temperatures caldrà estabilitzar les emissions i acabar amb la destrucció dels boscos durant aquesta dècada, tenim fins al 2020.
– El fet d’aconseguir limitar a menys de 2ºC la pujada de temperatures i els seus efectes és perfectament factible accelerant la implantació de les energies renovables, reduint paral·lelament les convencionals, augmentant la cooperació internacional, protegint l’Àrtic, l’Antàrtida, els oceans, els boscos, etc.

Aquestes conclusions diuen més o menys el mateix que diem els ecologistes des de fa dècades. Són canvis urgents i tècnicament possibles, fins i tot econòmicament recomanables (si volem evitar pèrdues molt superiors o irreparables) i humanament desitjables perquè les solucions crearan més ocupació de la que eliminaran i milloraran molt la qualitat de vida local i global.

Per a implantar aquests canvis ací sols tenim que vèncer el meninfotisme i la ignorància de la majoria de la població i l’avarícia i la estupidesa dels dirigents polítics i econòmics, que atrinxerats als seus ben refrigerats despatxos i tancant els ulls a la realitat volen seguir lucrant-se amb les energies més contaminants i l’economia més insolidària. El problema, doncs, no és tècnic sinó social, econòmic i polític.

En fi, com deia algú, encara fa poca calor…

www.homosapiens.es

Comparteix

Icona de pantalla completa