Diari La Veu del País Valencià
14-F: Global Dive$tment Day i València ecològica
Els combustibles fòssils i totes les fonts d’energia convencionals, inclosa la nuclear, causen massa problemes greus: contaminació, escalfament global, accidents, concentració i abús de poder, especulació financera, corrupció, dependència, conflictes i guerres pel control dels principals jaciments, etc. De manera que és urgent reduir el seu ús, especialment en el cas espanyol perquè nosaltres importem més del 90% dels combustibles fòssils i l’urani que consumim.

Per això, celebrem aquest dissabte el primer Dia Global de la Desinversió en les energies fòssils. Moltes persones arreu del món durem a terme centenars d’accions per a exigir a les institucions que es comprometen a desinvertir en el sector dels combustibles fòssils i facen tot el necessari per a protegir el nostre futur. A més a més, aprofitarem per a presentar València Ecològica, una plataforma de les organitzacions mediambientals del País Valencià on conjugarem treball, propostes, missatges i una agenda comuna per a generar sinergies i reforçar-nos mútuament. L’acte es desenvoluparà, a partir de les 12.45, a la plaça Dr. Collado de València.

El dissabte és el dia dels enamorats i com a enamorats de la Terra i de la Vida que som, nosaltres eixirem al carrer per convidar a desinvertir en les energies fòssils, és a dir, a retirar els diners d’aquelles empreses el comportament de les quals atempta contra la vida i els ecosistemes. Cada acte de desinversió resta poder a la indústria dels combustibles fòssils i suposa un mandat als líders perquè actuen decididament en defensa del clima. Desinvertir és tancar els nostres comptes en aquells bancs i fons d’inversió que segueixen contribuint a la destrucció del clima, desinvertir és també utilitzar menys el cotxe o la moto per a no donar tants diners a les petrolieres i restar-los força.

Just el contrari del que fa aquest govern, que en plena crisi ha quasi regalat 1.350 milions d’euros a la constructora ACS i el seu amo, el multimilionari Forentino Pérez, perquè abandonara el projecte Castor, que ha provocat uns 500 terratrèmols en la província de Castelló. Tot un despropòsit de principi a fi i un negoci brut que caldrà auditar a fons quan caiguen els corruptes que governen i que, de moment, ja té 18 imputats per prevaricació en les diligències obertes per la Fiscalia de Castelló.

En el tema energètic hi ha alternatives ben conegudes i factibles, malgrat les traves de les empreses i governs pro-fòssils. Primer l’estalvi i l’eficiència, que poden reduir fàcilment un 20% el consum energètic, mantenint la qualitat de vida. I després les fonts renovables, especialment l’Energia Solar, que ja pot proveir d’electricitat i aigua calenta la majoria dels nostres habitatges el 90% dels dies; la resta podem obtenir-la mitjançant fonts complementàries com la hidràulica, l’eòlica, la biomassa, etc.

Els avantatges ecològics serien immensos perquè les plaques solars no contaminen, a penes necessiten de manteniment, duren 25 anys o més i si es generalitzara l’estalvi, l’eficiència i l’energia solar podríem prescindir de quasi totes les contaminants i perilloses centrals convencionals. I en l’aspecte econòmic no hi ha dubte que tant l’eficiència com l’estalvi resulten necessaris, sobretot ara amb la crisi; per la seua banda, les plaques fotovoltaiques han millorat i multiplicat tant la seua producció durant els últims anys que els seus preus han caigut moltíssim, situant-se ara per sota d’1 €/w pic, amb la qual cosa han aconseguit la paritat de xarxa, és a dir, que resulten competitives sense ajudes de cap tipus.

Concretament, una família normal de 3 membres, que consumix uns 10 kwh/dia necessitaria instal·lar 2.500 w de plaques fotovoltaiques, ocupant sols 25 m² de teulada o terrassa, la qual cosa costaria al voltant de 6.000 €, incloent regulador, inversor, acumulador, etc. Amb l’electricitat comercial que s’estalviarien, la instal·lació s’amortitzaria en uns 8 o 10 anys, depenent de la durada de l’acumulador. No obstant açò, injectant l’electricitat sobrant a la xarxa durant el dia per a agafar-la durant la nit, l’autoconsum, aleshores no es necessitaria l’acumulador i el cost baixaria significativament, amortitzant-se en només 5 o 6 anys.

Llavors per què, amb l’elevada insolació de la Comunitat Valenciana i l’encariment continu de l’electricitat comercial, no estem tots instal·lant plaques fotovoltaiques en les nostres terrasses? Doncs primer per la crisi, que ha deixat moltes famílies sense treball i per tant sense estalvis, de forma que no poden invertir en renovables i algunes ni tan sols poden pagar ja la factura energètica; a estes persones és a qui cal rescatar, no als rics directius de bancs i constructores. I també pel peatge de suport que ha decretat aquest govern, una nova gabella segons la qual qui tinga plaques fotovoltaiques ha de pagar, cada vegada més, simplement per estar connectat a la xarxa, una xarxa fa temps amortitzada; a més a més el productor fotovoltaic no cobra els kwh sobrants que injecta a la xarxa durant el dia, però en canvi sí que ha de pagar els kwh que pren de la xarxa durant la nit, un negoci redó per a les companyies elèctriques, que no en va endollen als seus consells ex-presidents i ex-ministres…

El raonable i just seria pagar només la diferència que hi ha entre els kwh que es prenen de nit i els que s’injecten de dia, tendint al balanç zero, que és com s’està legislant als països més avançats, però ací existix una vertadera màfia elèctrica que ha decretat aquesta normativa injusta i discriminadora que encarix l’electricitat solar i dissuadix els consumidors d’instal·lar-se plaques fotovoltaiques per a ser autosuficients. Quelcom encara més increïble i que demostra la finalitat repressora i dissuasòria d’aquesta normativa és que amenaça els qui no complisquen el decret amb sancions de fins a 60 milions d’euros, com si foren més perillosos que les centrals nuclears.

I és que els de dalt prefereixen mantenir el país lligat a les energies fòssils i nuclears, molt contaminants i perilloses, abans que reduir els seus milmilionaris beneficis. L’avarícia és pèssima consellera i pitjor governant. No obstant açò, el que fan és com posar-li portes al camp i no podran detenir l’avanç de l’energia solar, com a màxim frenar-la fins que hi haja una vertadera democràcia i acabem amb la seua corrupció i manipulació. O fins que la tecnologia millore una mica més i l’emmagatzematge de l’electricitat solar es resolga millor que amb les vetustes i cares bateries de plom actuals.

En fi, aquest dissabte eixim a demanar la desinversió en les energies fòssils i el foment de l’eficiència i les renovables. Anima’t i vine amb nosaltres, a les 12.45 a la plaça Dr. Collado de València.

www.lariberaenbici.net

Comparteix

Icona de pantalla completa