Diari La Veu del País Valencià
5-J: Dia del Medi Ambient i del Treball
Pràcticament tots sabem que l’Ecologia és imprescindible per a resoldre els greus problemes ambientals que patim i també per a viure més saludablement, amb millor qualitat de vida. Però no tots saben que en l’actual crisi econòmica, amb 5.000.000 d’aturats i emigrats, a poc que es done suport a les solucions ecològiques, aquest sector pot enlairar-se i convertir-se en un potent motor econòmic, creant moltíssims llocs de treball. Per tant, el Dia del Medi Ambient també podria dir-se Dia del Treball, per a reflexionar sobre l’impuls positiu que l’Ecologia pot donar a l’Economia…

Respecte a l’energia, diversos informes assenyalen que les renovables (solar, eòlica, biomassa, minihidràulica, etc.) generen 5 vegades més llocs de treball que les convencionals (nuclear, tèrmica, etc.), la qual cosa és lògica perquè les convencionals són intensives en capital i potència, mentre les renovables són intensives en treball i descentralització, per la seua menor escala. I en el nostre país tenim immenses possibilitats per a desenvolupar l’energia solar d’autoconsum en teulades i terrasses (només fan falta uns 8m² per persona); si un nou govern corregira les perverses lleis energètiques que han elaborat els actuals governants, eliminant per exemple els peatges dissuasoris, podríem crear al voltant de 100.000 llocs de treball en aquest sector.

L’eficiència i l’estalvi energètic, incloent la rehabilitació bioclimàtica dels habitatges, permetrien aconseguir estalvis econòmics importants per als ciutadans i les empreses (el 20% del consum energètic actual) i a més crearien altres 100.000 llocs de treball, que podrien alleujar l’atur de la construcció.

L’agricultura convencional pateix una crisi endèmica que està portant molts agricultors a abandonar els seus camps perquè ja no trauen ni per a les despeses. Segons Joves Agricultors la província de València té un 23% de terres de cultiu abandonades, una aberració que podria solucionar-se amb els bancs de terres i la reconversió ecològica, perquè l’única manera en què podem competir encara és en qualitat i la major qualitat correspon a l’agricultura ecològica. Fomentant també les cooperatives, la venda directa i els mercadets locals, sens dubte podrien crear desenes de milers de llocs de treball.

El turisme verd, rural, cultural, gastronòmic, directament relacionat amb la producció ecològica, també pot créixer significativament, rellevant en part el turisme massiu de platja que comença a declinar. La recuperació, manteniment i promoció de cases tradicionals per a turisme rural és un nínxol d’ocupació molt important i poc desenvolupat, amb desenes de milers de llocs de treball potencials; per comparar, a Espanya només tenim 16.000 allotjaments rurals mentre a França n’hi ha 50.000…

L’imparable creixement de la bicicleta i paral·lelament el de les infraestructures necessàries: els carrils-bici imprescindibles, les Vies Verdes a obrir en els 5.500 km de línies ferroviàries abandonades, etc., poden donar treball en Escoles Taller i similars a desenes de milers d’aturats.

Històricament hem descurat molt les muntanyes i la resta d’espais naturals, de manera que caldria formar nombroses brigades forestals que els cuiden, recuperen i vigilen. De fet hauríem d’elaborar un Pla Nacional de Reforestació per a intentar recuperar els nostres boscos ancestrals, amb mitjans quasi manuals per a reduir l’impacte ambiental. Ací hi hauria possibilitat de donar milions de jornals als aturats rurals, tradicionalment oblidats, abandonats a la seua sort i obligats a emigrar.

Paral·lelament hauríem de crear desenes de centres d’Educació Ambiental en la Naturalesa i organitzar centenars de colònies o campaments d’estiu perquè els nostres xiquets i joves puguen gaudir coneixent l’entorn i aprenent a respectar-lo. De pas crearíem altres desenes de milers de llocs de treball.

I íntimament relacionat amb els apartats anteriors, podríem elaborar un gran Pla de Recuperació dels nostres Pobles Abandonats per a rescatar tot aquest patrimoni històric, arquitectònic, cultural i ecològic que està dècades perdent-se miserablement. La qual cosa pot donar treball a centenars de milers de joves i adults, ara desocupats i sense expectatives.

Així doncs, l’Ecologia no sols ens permetrà millorar la nostra relació amb la Natura i viure millor sinó que també pot originar més d’un milió de llocs de treball durant els pròxims anys. Això sempre que aconseguim canviar les prioritats en l’administració pública, de forma que deixen de cremar els diners de tots en aeroports, AVE, autopistes, autovies, bancs, assessors, bisbes, armament i corrupció, i els utilitze per a coses realment útils, com el desenvolupament d’aquest sector ecològic.

Comparteix

Icona de pantalla completa