Diari La Veu del País Valencià
Dia Global Pel Clima a València
Dissabte passat es va celebrar a moltes ciutats del món el II Dia d’Acció Global pel Clima. A València també, utilitzant de base el vaixell solar de WWF al port. En les activitats participaren membres de WWF, Greenpeace, Marfull, AMA, Som Energia, Px1NME, Acció Ecologista Agró i la Ribera en Bici.

Durant el matí es muntaren 3 taules informatives i una ampla Exposició d’elements que funcionen amb energies renovables: cuina solar, forn solar, carregador de bateries solar, placa d’alimentació fotovoltaica, el vaixell solar, etc. A més ens feren una sèrie de fotos per a enviar-les a la campanya global.

L’objectiu era conscienciar de forma lúdica i pràctica la població i els representants sobre la gravetat de la situació actual, a pesar que la pujada mitjana és encara d’un simple ºC. Els científics calculen que durant el present segle XXI, si no canviem, les temperatures poden pujar fins a 6 ºC més. I els problemes estem patint-los ja, amb més sequeres, més incendis, més desertificació, més plagues, etc. De fet, enguany hem viscut ací el mes de juliol més calorós des que es prenen mesures meteorològiques.

La gran paradoxa és que hi ha solucions per a tots els problemes ambientals, en aquest tema energètic millorar l’eficiència (llum i temperatura natural, bon aïllament, leds, electrodomèstics A+, bicicletes i sobretot seny, trellat per a consumir sols allò que realment necessitem) i desenvolupar d’una volta per totes les energies renovables, especialment la solar, que ja és més barata que l’energia convencional i en les nostres terres ens sobra (sols amb uns 7 m2 de plaques fotovoltaiques enfocades al Sol podem autoabastir d’electricitat cada persona)!

Fins i tot aquestes solucions ajudarien a resoldre també d’altres problemes molt greus com són el gran nivell d’atur, les malalties de la civilització i les creixents migracions de persones que fugen de països assolats per guerres, sequeres, superpoblació i pobresa. Si no s’apliquen malgrat els seus avantatges és perquè aquest sistema socioeconòmic té una tremenda inèrcia, per no parlar de la gran corrupció que l’envolta, i entrebanca massa el desenvolupament de les renovables.

Ja s’han celebrat 20 reunions internacionals sense a penes resultats pràctics (la prova és que cada any trenquem rècords de calor anteriors…), de forma que no poden deixar el tema en mans dels representants governamentals que tornaran a reunir-se a finals de novembre en la COP21 de París (per cert, hui diumenge celebren allí el “París sans Voiture”). Si els ciutadans no ens espavilem i pressionem exigint solucions contra el calfament climàtic, potser no s’aproven les solucions o arriben massa tard, quan el nostre país siga ja un desert…

Pedro Domínguez

Comparteix

Icona de pantalla completa