Diari La Veu del País Valencià
L’antic pont de ferro de Fortaleny
Des de 1916, quan va ser inaugurat, fins al 2010, quan es va tancar, aquest pont permeté passar sobre el riu Xúquer des de Fortaleny i les terres adjacents cap a Sueca, i viceversa. Ha estat actiu quasi cent anys, encara que des del 2000 o abans ja estava tancat per als vianants, cosa curiosa perquè era un pont obert per als vehicles però tancat per a les persones, quelcom prou significatiu i representatiu de l’època què vivim…

El pont estava (i està) mig en ruïna per l’abandó de dècades i es va tancar només s’acabà de fer el nou de formigó al seu costat, un flamant pont arquejat que acaba en un cercle ample damunt l’A-38, tal i com es pot vore en les imatges de satèl·lit. Al seu costat, el pont de ferro va quedar arraconat, oblidat, perquè al nostre país no hi ha cultura de conservació ni un bon manteniment de les obres públiques; recorde que el pont nou d’Alzira va arribar a tindre les baranes laterals tan oxidades que algunes soldadures quedaren desfetes i tallades, amb les barres a punt de caure (segurament no les pintaren ni una sola vegada després de muntar-les), de manera que finalment hagueren de llevar-les totes i ficar-les noves. Ací el que sempre ha molat ha sigut inaugurar coses i el simple manteniment no es pot inaugurar, perquè cóm van a ficar una placa dient: “L’excel·lentíssim alcalde d’aquest municipi ha inaugurat la nova ma de pintura que hem donat a la barana d’aquest pont”, no, no queda massa bé, així que generalment es descuida el manteniment.

Bé, la qüestió és que el pont de ferro de Fortaleny va ser declarat Bé de Rellevància Local pel seu valor patrimonial i històric, i en abril de 2011 la Diputació de València adjudicà a la Universitat Politècnica la redacció d’un projecte per a la rehabilitació i condicionament com a via ciclista i de vianants del pont de ferro, per un import de 71.000 €, amb un termini d’execució de 10 mesos; projecte del qual ja s’ha pagat prop del 80% i no obstant, a hores d’ara, no se’n sap res d’ell. Són coses estranyes però que solen passar per ací, Espanya és diferent i València encara més!

Per això l’Associació Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró, Amics de la Muntanya de Llaurí, Voluntariat Ambiental de Corbera, Grup excursionista Camins de Terra, Agrupació de Veïns Mestre Serrano, La Ribera en Bici, Xúquer Viu, Club de Córrer Peus Quets, l’Associació de Minusvàlids Físics de Sueca i d’altres han creat una plataforma ciutadana amb l’objectiu de reclamar la recuperació del pont per ser patrimoni històric que cal conservar, perquè servix per a connectar poblacions d’una banda i altra del Xúquer i perquè les persones puguen desplaçar-se d’una forma sostenible, segura i sense necessitat d’utilitzar els mitjans motoritzats. Cal afegir que encara hi ha gent que es desplaça entre aquestes poblacions veïnes a peu o en bici, la qual cosa representa un greu perill ja que han de creuar pel pont i la rodona nous, amb elevat trànsit de cotxes.
Els ajuntaments de Fortaleny, Corbera, Llaurí, Favara i Sueca s’han manifestat favorables a la recuperació del pont i la Plataforma s’ha reunit amb el nou Diputat Provincial de Transports, el qual ha assegurat que la rehabilitació del pont de ferro es farà durant el proper any. El problema ara és que s’han oblidat de la passarel·la elevada que hi havia al projecte inicial per a superar directament l’A-38, de manera que quan el pont de ferro estiga obert s’haurà de fer una ziga-zaga de quasi 1 km més per a entrar o eixir de Sueca, és a dir que el trànsit motoritzat sempre té preferència econòmica i espacial i ciclistes i vianants seran penalitzats amb un camí molt més llarg en forma de Z…

Així doncs, per a reivindicar el pas directe des del pont de ferro fins a Sueca, la Plataforma convoca una bicicletada/caminada al pont de Fortaleny el matí del pròxim dissabte, 24 d’octubre. Aquesta trobada lúdica es durà a terme a les 10:30 del matí, junt al riu, al terme de Fortaleny. Cal dur l’esmorzar i la beguda.

Comparteix

Icona de pantalla completa