Accions locals contra l'escalfament global!


L'Acord de París té coses positives però és inconsistent, feble, i no podrà acabar amb l'escalfament global perquè, malgrat la urgència, retarda la seua aplicació al 2020, amb revisions quinquennals, i els compromisos dels països signataris resulten insuficients, amb ells les temperatures augmentaran uns 3ºC, a més no estableix terminis concrets per aconseguir el màxim de les emissions ni imposa sancions als qui no complisquen l'acordat, ni tan sols esmenta la necessitat de reduir el consum de petroli i carbó, els principals responsables de l'escalfament global...

Per què passa açò? Doncs, abans i durant la COP-21, els governs han estat sotmesos a les enormes pressions de les transnacionals petrolieres i els seus lobbys, unes pressions fortíssimes perquè elles mouen bilions de dòlars anuals i volen seguir mantenint el seu brut i sagnant negoci per sobre de les persones i la Naturalesa. Només així s'explica que després de vint reunions internacionals, amb les temperatures creixents i les solucions tècniques ben investigades, fins i tot amb les grans ciutats ofegant-se per la contaminació que originen els combustibles fòssils, a penes s'apliquen encara aquestes solucions. Com ha dit el climatòleg J. Hansen, l'Acord de París és un frau perquè fa moltes promeses però no estableix les mesures necessàries per a fer-les realitat.
 
Evolució de les temperatures mitjanes a València

Els governs estan mediatitzats per les transnacionals i no prenen les decisions que permetrien detenir l'escalfament global, al contrari, en països com Espanya han arribat a torpedejar les solucions promulgant un decret contra l'energia solar i l'autoconsum. De manera que, si no volem que ens passe com a la granota de la metàfora, els ciutadans i les administracions locals hem d'implicar-nos a fons per evitar que les temperatures seguisquen pujant indefinidament, amb els gravíssims problemes associats: onades de calor, més sequeres, més incendis, més erosió i desertificació, menys gel en pols i glaceres, elevació dels mars, reducció de costes i terres fèrtils, salinització creixent, pluges minvants, més i més potents huracans, més plagues, més malalties, més problemes i despeses en els cultius, refugiats climàtics, més xenofòbia, conflictes per l'aigua i les terres, etc.

Si esperem que des de dalt resolguen el problema correm el risc que passe com sovint, que primer ocórrega el desastre i després es vinga a posar remei, amb el perill real que el retard impedisca solucionar-ho finalment. Sols el poder local i el de les persones, allunyats de la influència de les transnacionals, ens pot salvar de coure'ns per l'escalfament global, si emprenem ja les accions adequades.

Hi ha moltes coses que podem fer, algunes de nul o mínim cost i d'efectes molt beneficiosos per a millorar la nostra qualitat de vida, com per exemple protegir i recuperar els boscos autòctons, augmentar les zones verdes, fomentar l'estalvi i l'eficiència energètica, el transport col·lectiu, la bicicleta, caminar, aprofitar la llum i la calor o frescor natural, la construcció bioclimàtica, l'agricultura ecològica, els productes de proximitat, les 3R amb la recollida selectiva, etc. 

I per descomptat les energies renovables, especialment la solar que tan abundant és ací, perquè rebem una mitjana anual de 1700 kwh/m². Resulta increïble, absurde, que Alemanya amb menys de 1100 kwh/m² tinga moltes més instal·lacions solars que nosaltres; açò sí, Espanya els guanya en AVEs, aeroports, grans obres faraòniques i, per descomptat, en corrupció política...

Fomentar ací les instal·lacions electrosolars urbanes serà complicat fins que no es derogue el recent decret que castiga i grava amb impostos extra l'energia solar fotovoltaica, per a això necessitem primer fer fora el govern que patim. Tot el contrari del que estan fent en altres països on realment volen promoure l'ús de l'energia solar; així, a Califòrnia, per exemple, regalen i instal·len els panells fotovoltaics a les famílies desfavorides.

En canvi els mòduls solars per a calfar aigua no tenen aqueix gravamen i gaudeixen a més de major rendiment, al voltant del 70%, de manera que s'amortitzen en uns 5 anys amb l'electricitat que estalvien i a partir de llavors l'energia que utilitzen per a calfar l'aigua resulta gratis, i segons les seues garanties comercials duren 20 anys o més. Per tant, aquests mòduls termosolars sí que es poden fomentar amb facilitat, el problema és que estem en crisi, les famílies tenen pocs diners i les actuals subvencions són escasses, arriben tard i exigeixen massa paperassa, de manera que pràcticament no serveixen; segurament resultaria molt més útil que l'Administració avançara el cost del mòdul termosolar i després ho cobrara per exemple en 5 anualitats de 300 € cadascuna, quantitat equivalent a l'estalvi elèctric que permeten els mòduls solars actuals. Per a acollir-se al Pla Termosolar Domèstic, o com se li volguera denominar, només faria falta tenir en la terrassa o la teulada 2 m² lliures, resistents per a suportar 200 kg i oberts al sud, ben assolellats durant tot el dia.

En resum: solucions hi ha moltes, econòmiques i beneficioses, però donat el nivell de corrupció i la influència que els lobbys transnacionals tenen sobre els nostres immerescuts governants, les solucions a l'escalfament global estan en les mans dels ciutadans i ajuntaments. És responsabilitat nostra ficar-les en pràctica!


 

Comentaris

Pedro Ribera
7.
Tens raó. Lo del caràcter retroactiu ha sigut un frau i una ruïna per a moltes famílies que invertiren en la solar fotovoltaica confiant que es complirien les condicions legislades inicialment. Quan hi haja un govern decent s'haurà de buscar una solució de compromís que els permeta recuperar almenys la inversió, perquè la seua iniciativa ha impulsat i abaratit les instal·lacions fotovoltàiques.
Però és que, damunt, han sabotejat l'energia electrosolar amb el decret últim, sols per a beneficiar als amos de les grans elèctriques, a costa del medi ambient, de la salut de tots i del treball d'alguns. Açò és absolutament imperdonable i algun dia s'ha de tornar contra ells tot el mal que han fet.
  • 1
  • 0
Esclafamuntanyes
6.
#5 Pedro, quan he escrit aquest comentari estava pensant en un amic que havia fet una inversió fa dos o tres anys en una planta fotovoltaica, juntament amb altres persones, en base a unes condicions i una legislació que li garantia l'amortització d'eixa inversió en un determinat nombre d'anys. I això s'ha derogat amb caràcter 'retroactiu'. Una cosa és que et diguen que a partir d'ara, per una nova legislació que s'establisca, no pots comptar amb eixa subvenció, i una altra és que et diguen que allò que et van prometre i et van assegurar que es mantindria durant un temps determinat s'incomplisca. Això és un FRAU, es mire com es mire. I és un frau, òbviament, consentit pels qui tenen la paella pel mànec i saben que, quan deixen el seu càrrec al govern, tinfran assegurat un despatx on cobraran una muntonada d'euros per no fer res, o siga, "en pago a los servicios prestados". És allò que en diuen ara, de les "portes giratòries".
  • 0
  • 0
Pedro Ribera
5.
Esclafamuntanyes, la fotovoltàica a la que et referixes ja no necessita cap subvenció perquè és més barata que l'electricitat convencional i solament amb que no li carregaren els gravàmens extra que li ha clavat el govern més corrupte que hem patim, amb el decret anti-autoconsum, en un parell d'anys s'expandiria per tota Espanya, sobretot per la franja mediterrània.

Insistisc: l'electricitat solar ja és més barata que la convencional, i no contamina ni crea dependència, si els mafiosos de les elèctriques pogueren ficar-li un comptador al Sol per a seguir cobrant-nos ja tindriem tots energía solar en les nostres cases. Mireu què està passant en Alemanya:

http://elperiodicodelaenergia.com/las-renovables-hacen-caer-los-precios-de-la-luz-y-arruinan-la-vida-a-las-centrales-de-gas-y-carbon/

A més, totes aquestes solucions no sols resoldrien l'escalfament climàtic i els problemes paral·lels sinó també d'altres com la greu contaminació que pateixen les nostres ciutats, causa de milers de morts anuals, i a més a més dinamitzarien la dèbil i malalta economia actual, que no pareix eixir de la crisi provocada per la bambolla immobiliària, l'especulació financera i la superproducció. Amb una bona informació pública i uns crèdits mínims l'economia verda alçaria el vol i podria ocupar a centenars de milers de treballadors.
  • 0
  • 0
Sal·lus País Valencià
4.
#2 Estic d'acord, amic Daniel, que és convenient i inclús necessari, per a aplicar les mesures del canvi climàtic, un govern "d'esquerres", per posar en marxa les energies alternatives i deixar de contaminar perillosament, però això li ho hem de dir sobretot al PSOE que exigeix la renuncia del referèndum per a seure's a la taula. Perquè si, els nacionalistes-socialistes espanyols, molt més nacional-espanyolistes que socialistes, volen continuar contaminant amb la reproducció de la seua idea de l'estat espanyol monolítica, monolingüe i mononacional, heretada del franquisme, ho tenim fotut i si els seus màxims dirigents a l'ombra, Gónzalez, Guerra, Bono, Díaz... continuen tenint una idea d'Espanya basada en l'anticatalanisme, en el no reconeixement del plurilingüisme i la plurinacionalitats de l'estat i en la "indivisible unidad de la España" de Franco,de Rajoy, d'Aznar i de González, del PP-PSOE, no hi ha res a parlar a no ser que accepten el respecte al dret a decidir i resoldre un problema emminentment política via consulta, com a El Quebec o a Escòcia. I tanmateix, com en els temps del Fraga afirmen: "Spain is different". Yes, of course!
  • 0
  • 0
Esclafamuntanyes
3.
Jo també compartisc l'opinió del senyor Domínguez i els comentaristes. És realment absurd que tenint les hores de sol que tenim no es faça un esforç per disposar de molta més energia renovable que la que tenim ara mtaeix. I és encara més absurd, i més greu, que s'hagen derogat -amb caràcter retroactiu- aquelles disposicions per les quals es subvencionaven aquests tipus d'instal·lacions. ¿Qui va a invertir res, per poquet que siga, en aquest camp si no té la seguretat jurídica que li assegure o garantize l'amortització en els terminis previstos?.
  • 1
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat