Diari La Veu del País Valencià
Al col·le, a peu o en bici!
El calfament global és un dels principals problemes ambientals actuals, potser ja el més greu, també ací a València on està provocant reiterades onades de calor, la proliferació de plagues a camps i pobles i altres problemes afegits. Un calfament global/local que, com diu la mateixa ONU, va més ràpidament del que els científics esperaven i està provocant rècords de temperatures any rere any, com el passat 2015 que va arribar a una temperatura mitjana 2ºC per damunt de la mitjana històrica, justament el límit màxim que la Conferència de París considerà acceptable, la qual cosa pareix indicar que estem entrant en el pitjor dels escenaris previstos: el que calculava que les temperatures mitjanes poden elevar-se fins a 6ºC més…

Per tant, resulta cada volta més urgent a tot arreu atacar les causes, amb fets reals i no sols paraules, per a frenar i evitar el calfament global/local. I tenint en compte que a la Comunitat Valenciana la majoria de les emissions de gasos hivernacle, pràcticament el 40% del total, procedixen del sector del transport motoritzat, resulta ben clar que necessitem canviar aquest model caducat i fomentar com a alternatives sobretot la bicicleta i l’anar a peu, especialment a les nostres ciutats de clima suau i poques pendents.

En eixe sentit i a més d’insistir en les mesures que proposem des de fa anys, ara, des de La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció, hem fet aquestes altres propostes a l’Ajuntament d’Alzira:

  1. Instal·lar un aparcabicis per a 10 bicicletes davant l’Escola Oficial d’Idiomes, simplement substituint un aparcament de cotxes pels suports necessaris per lligar i sostenir les 10 bicicletes. Ens consta que a l’Escola hi ha persones que utilitzen quotidianament la bici, de manera que amb aquest xicotet i barat detall de l’Ajuntament podran anar també en bici a l’Escola d’Idiomes i encara s’animarà més gent a utilitzar-la.
  2. Anàlogament sol·licitem que l’Ajuntament instal·len aparcabicis adequats i pràctics dins dels patis de les Escoles i Instituts d’aquest municipi, de comú acord amb els centres respectius, que són els que saben on queden millor.
  3. En eixe sentit i de cara al curs vinent proposem que, amb la col·laboració del Consell Escolar Municipal, dels Consells Escolars dels Centres, de les AMPAs i de l’Agència Energètica de la Ribera, que ja ha treballat campanyes semblants, l’Ajuntament organitze la campanya “Al col·le, a peu o en bici”, en la qual podem col·laborar nosaltres també en la mesura que puguem. A vore si entre tots som capaços de convéncer els recalcitrants usuaris dels cotxes i podem evitar els ridículs, contaminants i perillosos embussos que solen produir-se a les hores d’entrada i eixida de les escoles. I més sabent que anar a peu o en bici a l’escola resulta molt més saludable i els xiquets arriben més espavilats i rendixen més, com s’ha demostrat en algunes investigacions.
Són propostes, aquestes dues últimes, que podrien i haurien de ficar-se en pràctica a la resta de municipis de la comarca i de la Comunitat Valenciana. Tots guanyaríem així perquè milloraríem la ciutat i començaríem a frenar el calfament global.

Comparteix

Icona de pantalla completa