Fum de plàstics cremats i pèssima política de residus

Aquest dilluns hem hagut de tancar les finestres i no eixir al pati en els centres educatius i de persones majors d'Alzira, i suposem que també a Benimuslem i algun altre municipi veí, pel fum que arribava des del magatzem de residus de Benimuslem que s'ha cremat i que durant tot el matí ha embrutat el cel de La Ribera. Sens dubte el fum negre contenia centenars de compostos químics perjudicials per a la salut humana i de la resta d'éssers vius de la comarca, encara sort que els bombers han actuat amb diligència i han apagat l'incendi en unes hores...

Davant d’això, nosaltres demanem a les autoritats responsables que informen bé i publiquen l'anàlisi del fum i la seua toxicitat.

També volem saber si el magatzem afectat complia les normes de seguretat legals i si els inspectors corresponents les havien comprovat recentment. I en cas contrari si es prendran mesures legals.

A més, volem conèixer quants i quins llocs semblants, amb perillositat potencial, hi ha a la comarca i el seguiment que es fa d'ells.

Finalment hem d'assenyalar que açò, el fum tòxic d'aquest matí (i el d'altres dies perquè estan cremant la palla de l'arròs i fumant-nos a tots els habitants de les dues Riberes i també de L'Horta), són els danys col·laterals de la nefasta política de residus que s'aplica ací des de fa dècades, o potser es deuen a la mancança d'una vertadera política de residus. Hui ho hem notat i segurament hem rebut un altre colpet negatiu contra la nostra salut, però encara que no passen aquests accidents, encara que no veiem fum negre al cel, tirar cada volta més residus i amagar la immensa majoria als abocadors i l'entorn és una barbaritat que afecta a tota la Biosfera. De fet estem convertint el planeta en un femer on cada volta resulta més difícil i insà viure…

I és que generem massa residus pertot arreu i massa artificials. Ni molt menys és suficient amb un pla per retornar les botelles i llaunes, que suposen una fracció minúscula del total. Cal exigir l’aplicació de les 3R: primer i principal Reducció, segon Reutilització i tercer Reciclatge amb recollida selectiva, com fan als països més avançats d'Europa. Així fins al residu zero, que és possible i necessari, imprescindible ja.

I això és tasca dels governs, central, autonòmics i locals, però també dels ciutadans de carrer, que hem de fugir de tants envasos i bosses innecessàries, i sobretot dels objectes o aparells d'usar i tirar, que són un vertader atemptat contra la Natura!

Pedro Domínguez
La Ribera en Bici / Ecologistes en Acció

Comentaris

Pedro La Ribera
3.

Açò és com els incendis forestals, una vegada comença i s'estén resulta complicat tallar-lo i té fort impacte. És abans quan s'han d'evitar, previndre-los bé, i en aquests casos sols es pot fer amb una bona política de residus: les 3R i biodegradables cap al residu zero.

  • 0
  • 0
Veïns Platja de l\'Arenal Xàbia
2.
Bon dia Pedro, algo similar nos pasó en Xàbia, producto de los incendios de primeros de septiembre, cuando durante más de un mes ardió el vertedero de residuos -conocido como Ramblars- y ningún organismo público mostró preocupación por ello, tampoco el principal responsable, el propio Ayuntamiento. Se amparaban en la decisión de Bomberos de "dejarlo quemar" sin analizar las consecuencias de dias y dias de humo y sus posibles molestias y consecuencias para la salud de las personas. Al final, en octubre las máquinas comenzaron a intentar apagarlo y las últimas lluvias han hecho el resto. ¿Los ciudadanos? A pagar impuestos.http://lamarinaplaza.com/2016/09/22/vecinos-de-larenal-de-xabia-ramblars-es-la-sesena-de-la-marina-alta/
  • 0
  • 0
Pedro La Ribera
1.

La fotografia és de Juanjo, un amic de Carcaixent que l'ha cedit per a mostrar el que va passar ahir...

  • 0
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat