Diari La Veu del País Valencià
Transparència i assumptes taurins de la Diputació de València.
Amb l’arribada de la “transparència”, es pot accedir a documents de la Diputació de València com les actes de Junta de Govern i del Plenari(1). Aquesta institució tan democràtica és la titular de la plaça de bous de València i, per tant, la principal responsable de la tortura taurina a la ciutat. Buscant dades sobre això, m’agradat trobar-me amb el treball de Rosa Pérez Garijo, la diputada d’Esquerra Unida que s’ha convertit en l’única veu a la Diputació front a la tortura taurina amb diners públics.

M’interessava el format de gestió del calendari de matances públiques i d’allò que anomenen fires. Des del 2010, tenen un contracte per a espectacles taurins amb l’UTE Simón Casas SAS que prorrogaren per a aquest 2014, amb una tramitació iniciada a petició d’aquesta empresa. Segons el PP, aquesta pròrroga es justifica per “l’interès públic del servei” i el sosteniment d’un “producte cultural necessitat de protecció”.

Diuen que el preu establert al contracte és de 360.000€ anuals, i que ”el preu a aplicar pel 2014 és de 390.710’47€”. No aclareixen res més i no es pot accedir al contracte ni a cap informació aclaridora sobre les obligacions adquirides per la Diputació. La transparència que ens ha arribat, tard i de mala gana, és així: un sistema de doble porta on només trobarem oberta la primera. Tindrem accés a un munt de documents plens de críptiques referències a documents als que no tenim cap accés.

Quasi un any abans de la pròrroga, el que l’empresa demanava era que es reduïra el nombre de matances pactades al contracte (li ho denegaren). Ho justificava amb la pujada de l’IVA, els impagaments d’RTVV i una pèrdua de públic que atribuïa a la crisi. L’aforament de la plaça és d’unes 12.000 places, i els preu mitjà de les entrades que oferta l’empresa per a corregudes de bous, segons la llista publicada a la seua pàgina(2), està per damunt dels 40€, IVA a banda. Amb un sol dia ple fins a la bandera podria recaptar un mínim de 480.000€ bruts a taquilles. Amb mitja entrada a les 15 corregudes principals recaptaria uns 3.600.000€.

Tota la ciutadania, taurina o no, carrega amb el sosteniment d’una plaça que té com a ús principal la tortura d’animals. Destaquen les obres de manteniment i reforma permanents, amb eixos pressupostos milionaris habituals als cartells de la Diputació a la façana del carrer Xàtiva.

Les institucions públiques compren abonaments que carreguen als foscos pressuposts de protocol. La Diputació fa promoció de la tortura taurina i publicitat les fires. Fins que tancaren RTVV a la desesperada, la utilitzaren per a programar tortura en horari infantil i per a injectar més fons públics a la tauromàfia. Falten moltes altres formes de parasitisme tauricida a les que encara no tenim accés.

Per exemple, el pressupost per a “assumptes taurins” de la Diputació, és de 580.435€ pel 2014. A més, injecten a aquests assumptes tots els diners que es troben pels calaixos, com els 800.000€ que han aprovat a l’últim ple de juliol. Han agafat romanents de tresoreria, que són més diners dels que s’esperava disposar als pressupostos, per a incrementar el pressupost de l’escola taurina amb l’estranya intenció de destinar els diners, de nou, a remodelacions de places de bous de la província. Abans, la majoria del PP havia rebutjat propostes com la d’obrir menjadors escolars en estiu, millorar la teleassistència per a persones majors o dependents, programes de prevenció i detecció precoç del VIH, cooperació internacional i molts altres. Quasi totes elles tenien un pressupost inferior a aquests 800.000€.

Sincerament, no em crec ni per un segon que l’empresa adjudicatària pague 390.000€ per a explotar l’oferta taurina de la plaça de bous de València. En tot cas, seria un cost anual molt inferior al de sosteniment de la plaça, i no representaria més del 10% d’una facturació en taquilla més que modesta, i l’empresa diu que no li pot fer front. Es sumen dos grans causes: l’abast real d’eixe “interès general”, que deixa desertes les grades, i l’elevat cost acumulat d’una correguda de bous. Ramaderies, toreros i quadrilles, agents, representants, apoderats… La merda ha de ser molt gran per a tanta mosca i tan voraç, i l’hem de pagar entre totes i tots.

Després del Ple de juliol, la pàgina web de la Diputació considerà notícia que la Junta de Govern aprovara 350.000€ per a activitats culturals i pirotècniques(3), però dels 800.000€ no digueren res. És altre exemple de la “transparència” que mai arribarà a la tortura taurina perquè el joc sempre ha estat el contrari: un esforç d’ocultació de tot el que li arriba dels pressupostos públics.

I aquest exemple valdrà per a cada institució que ens mostre la seua doble porta, des de l’administració de l’estat fins als ajuntaments.

photo
———
(1) Any 2013: dival.es/secretaria. – Any 2014: dival.es/secretaria
(2) Llista de preus 2014, torosvalencia.com/precios.htm
(3) dival.es/sala-prensa/content

Comparteix

Icona de pantalla completa