Diari La Veu del País Valencià
Manipulació tauricida. El cas d’Algemesí
El senyor Vicent Ramón Garcia Mont, alcalde d’Algemesí, s’està fent famós per les seues irrupcions als mitjans de comunicació. Entre oníriques i psicotròpiques, sempre esperpèntiques, de les seues declaracions no em cansaré de recordar el televisiu “Medigüelta i carretera”, només superat per la recent denúncia de tota persona que es manifesta contra els bous, i especialment si té vincles amb la Folgança-Iniciativa Animalista d’Algemesí, per ser “gentola, radicals, dictatorials i comunistes”.

Es tornà a superar al ja famós torn de precs i preguntes del ple ordinari del 30 de setembre, on es mostrà pletòric a l’hora de parlar sense trellat. Implicà la Casa Cantonera i la Nova Muixeranga en les accions animalistes de la setmana de bous i el resultat, pocs dies després, fou el Ple extraordinari més multitudinari de la història d’Algemesí, amb totes les televisions presents i gravant el moment en que s’hagué d’empassar les seues mentides. Bé, no totes: les ciutadanes i ciutadans animalistes no entrem dins de la seua petició de disculpes.

Entre altres coses, a aquell Ple del 30 de setembre, digué:

(…) Finalment, havia dit jo que volia fer unes preguntes, i les faig en nom d’altres persones que m’han dit que preguntara ací al Plenari. Es trobaven el dia 24 al Chester, consumint, i que hi havia dues persones, dos argentins que viuen a Catalunya, i que els comentaren a què venien. Digueren que venien convocats per un tal ‘Anselmi Rafaelli’, que venien en un autobús pagat per Esquerra Republicana… Jo dic i trasllade el que m’han preguntat. I que cobraven 20€ per vindre.

La gent m’ha preguntat si podem fer la pregunta oberta al Plenari si és de veres que vingueren eixos vehicles, si és de veres que era gent d’allí i si és de veres que aquest ‘Anselmi Rafaelli’ és el que propicia… Perquè hi havia gent que ha estat a Tordesillas, que ha estat a França, i a altres llocs…

Insistisc: el ple es celebrà el 30 de setembre(1). Aquesta forma de referir-se a Leonardo Anselmi, juntament amb la intervenció prèvia del regidor de seguretat, va fer evident la típica manipulació de la propaganda taurina en boca d’aquesta gent, que parla en públic de la mateixa manera que recitaven la llista dels reis gots a l’escoleta dels seus temps. La mirada mental és girà ràpidament cap al Carlos Bueno, crític taurí i responsable del diari local “La Veu d’Algemesí”.

Només calia anar al seu programa de ràdio Patio de Cuadrillas, que forma part de la graella de Gestiona Radio Valencia. Un dia abans de la genialitat de l’alcalde al ple(2), Carlos Bueno protagonitza un monòleg-tertúlia amb dos actors secundaris on digué el següent:

Carlos Bueno: (…) Ara van a Saragossa, perquè a Algemesí ja enganxaren les seues pegatines d’’Ara toca Saragossa’, perquè és la seua manera de diversió i perquè és així. I l’any que ve tornaran a Algemesí, i aniran a Tordesillas, aniran a França perquè són els mateixos que han anat a França… Són professionals i jo crec, i és una opinió personal, que han d’estar pagats. D’una o altra forma.

Convidat: … Si, ha d’haver un lobby darrere, perquè si no no s’aguanta.

Carlos Bueno: Anem a veure! ‘Anselmi Rafaeli’ és el que mou els fils per a que a Catalunya s’acaben els bous. Ningú sabia qui era fins que Mundotoro detecta el nom aquest i diu ‘aquest tio és el cervell, que és un argentí amb origen italià, antitaurí, pagat per Esquerra Republicana de Catalunya, perquè és assessor d’ells, i és el que mou els fins i ha aconseguit això. Hi ha algú al darrere, amb el seu bon dineret, que s’emporta el seu bon dineret, per a que altres donen la cara i se la trenquen, i ells fer-se rics a costa d’aquests.

Com dues gotes d’aigua, veritat? Aquest “periodista”, que fins i tot s’atreveix a dir que detesta el sensacionalisme de Jorge Javier Vázquez, mostra el típic estil cavernari de la TDT Party: fa notícia de la seua pròpia mentida i la converteix en una espiral que deriva en una conspiració mundial dotada del seus mercenaris. Per suposat, no necessita de cap prova per a implicar el Leonardo Anselmi (‘Anselmi Rafaeli’, com diuen ell i l’alcalde) en els fets d’Algemesí, o per a acusar la gent que exerceix els seus drets i que defensa els animals contra la infame tortura tauricida d’actuar per diners unes vegades o d’obeir estúpidament altres. El seu no és periodisme sensacionalista ni manipulador…

És molt pitjor el que fan derivar de tot això. Per una banda, està la justificació, apologia i, fins i tot, la incitació a la violència. Per altra, està l’exigència a la representació de la ciutadania, alguna de la qual recita les seues lliçons tan bé com hem pogut comprovar, que vulneren els drets fonamentals de les persones que es manifesten contra la massacre i tortura d’animals per diversió i contra la subvenció milionària d’aquestes pràctiques amb els impostos de tothom.

Pel que fa a la incitació a la violència, torne a la intervenció al ple del 30 de setembre del regidor de seguretat, Antonio Francisco Saá, també al torn de precs i preguntes(3). Cada vegada que Saà condemnava “tota classe de violència”, anava acompanyada de la justificació, amb el pretext de la “provocació”, de les agressions enquadrades en el típic linxament que cada any, des de fa nou, munta el món taurí contra les manifestacions antitaurines a Algemesí.

Si tornem al Carlos Bueno, ha escrit que, segons la major part de les cadenes de televisió, les persones provocades foren les dolentes i les agitadores les víctimes(4). A la suposada tertúlia del dia 29 de setembre es verbalitzen coses pitjors: el guió de Bueno inclou la insistent repetició de la provocació i l’amenaça del que podria haver passat si les persones abonades a la setmana de bous d’Algemesí, que a la seua ment sumen 4.500, hagueren atacat les 200 manifestants. Els seus convidats diuen coses com aquestes:

(…) Encara demostràrem els aficionats i la gent d’Algemesí que som gent molt coherent i molt pacífica. Perquè, evidentment, amb eixa diferència de massa, els podíem haver linxat allí”(5).

(…) Em sembla intolerable que es puga admetre per a un poble uns insults així i que, a més, vinguen i no se’ls apallisse, perquè és per a apallissar-los”(6).

I Bueno respon: “això no és defensable, però, al final, pot succeir…”.

La pretesa finalitat d’aquestes amenaces queda expressada de la següent manera: “(…) llibertat d’expressió si, però en el lloc adequat, allí on no puga suposar un risc per a la integritat de cap ciutadà o ciutadana(7)”. És curiós que Algemesí siga el lloc on porten 9 anys intentant portar això a la pràctica respecte a les accions de protesta convocades per Folgança – Iniciativa Animalista d’Algemesí, i que ho han arribat a aconseguir en dues ocasions.

I és que, segons aquesta gent, la plaça d’Algemesí és seua i a les eleccions sobre les becerrades només voten ells. L’esplanada del carrer Xàtiva de València, al davant de la plaça de tortures, també és seua, i no s’han de permetre manifestacions sota amenaça de reaccions violentes. Curiosa lectura de la democràcia i la llibertat i, fins i tot, de la Constitució espanyola, per part de gent que arriba a dir que “els bous són patrimoni cultural dels espanyols [i les espanyoles, supose] i estan protegits per la Constitució (sic) com a Bé d’Interés Cultural(8)”.

També segons aquesta gent, ens han de limitar drets fonamentals com la lliure circulació, la lliure opinió, l’expressió i la manifestació perquè “provoquem” (sol passar amb les protestes contra l’abús que qui abusa es senta “provocat”). El vídeo que adjunte és un exemple del que patim a les accions davant de les places de tortures a mans d’un gran nombre d’energúmens com els que apareixen a les imatges. Coses com aquesta i pitjors han passat cada any a Algemesí. Coses com aquesta i pitjors han passat aquest any a Algemesí.

Nosaltres, front a les amenaces, continuarem exercint els nostres drets. Farem, a més, tot el que estiga a les nostres mans contra aquesta nova campanya taurina de manipulació informativa que arriba, insistisc, a la amenaça i la incitació a la violència. I considerem que, si qui ostenta la responsabilitat política no només tolera sinó que juga a aquest joc, serà responsable del que puga passar.

>
photo

(1) Vicent Ramón Garcia Mont, Alcalde d’Algemesí, al torn de precs i preguntes del Ple Ordinari del dimarts, 30/09/2014, a partir del minut 03:36:00. berca.net
(2) Gestiona Radio Valencia, 107.1, Carlos Bueno, “Patio de Cuadrillas”, Dilluns,29/09/2014. La intervenció extractada comença, aproximadament, poc després del minut 17 de programa. ivoox.com/patio-cuadrillas
(3) A partir del minut 03:15:57.
(4) Burladero.tv, Carlos Bueno, 30/09/2014, Se oye más a uno gritando que a 100 callados, burladero.tv/frontend/burladero. A aquest mateix article, torna a llançar mentides que després repeteix la gent del PP a l’Ajuntament, com que la gent que es manifestava llançà bosses de merda contra la gent taurina o que s’autolesionaven per a eixir a la televisió.
(5) “Patio de Cuadrillas”, 29/09/2014, minut 00:12:19.
(6) “Patio de Cuadrillas”, 29/09/2014, minut 00:14:28.
(7) Burladero.tv, Carlos Bueno, 07/10/2014, Los poderes públicos son cómplices, burladero.tv/frontend/burladero
(8) Los poderes públicos son cómplices…

Comparteix

Icona de pantalla completa