Diari La Veu del País Valencià
L’1 de Maig (Un punt d’inflexió)
Una vegada més celebrem l’1 de maig, el Dia Internacional dels Treballadors. Un dia en què tractem de reivindicar –la classe obrera i qualsevol persona conscienciada amb la justícia social– els drets i conquestes socials tan dificultosament aconseguits a través d’anys i panys de lluites sindicals i, fins i tot, revolucionàries.

A tomb d’aquest esdeveniment, un reguitzell de pensaments em porten a reflexionar sobre aquesta avinentesa que ens hauria de semblar crucial a l’hora d’encarar el nostre futur com a societat que aspira a millorar i progressar. Perquè aquesta vegada, cal dir-ho, no és igual que sempre –o, si més no, no podem consentir ni ens podem permetre el luxe que aquest Primer de Maig siga igual que sempre.

Algunes coses han canviat i creiem –n’estem segurs– que no per a bé.

Estem en un punt d’inflexió, l’anomenada crisi econòmica ens mostra despietadament els seus ullals esmolats i tracta, de manera ferotge, d’acabar amb allò que hem conegut fins ara com Benestar Social. “Ni drets ni justícies, tot el món a callar i obeir!”, pareix que volen escridassar-nos els “nostres” mandataris.

Se’ns exigeixen ara –com de costum als més febles, a aquells que sempre han anomenat classe baixa o proletària– durs sacrificis per tal de salvar el sistema, el seu sistema.

No ens hem d’enganyar (ni podem consentir que ens tornen a enganyar), però, com ja hem dit, ens trobem en allò que podríem anomenar un punt d’inflexió i el sistema, els estats o, senzillament el capitalisme (per què no podem anomenar les coses pel seu nom real? El nom de sempre?) posseeix ara la gran excusa perfecta per a canviar d’una vegada i potser per a sempre l’ordre establert. Hom pretén acabar evidentment amb tots els drets i lleis dels treballadors per a convertir-nos en fidels i idiotitzats esclaus de les seues lleis i ordres.

I vet ací que és precisament això el que no podem pas permetre.

De la mateixa manera que l’Estat pretén ara fer-se servir de l’actual precarietat econòmica per a imposar-nos reformes laborals salvatges que ens retornaran al segle XIX i retallades en despeses públiques que, de fet, suprimeixen el progrés i la prosperitat que teníem, nosaltres (i quan diem “nosaltres”, no ens referim només als anomenats proletaris, sinó a l’ampli ventall de població que roman fora de les gran elits econòmiques i polítiques, és a dir, a la immensa majoria de la població que necessita d’un sou per a subsistir), ara, hem de fer-nos servir de l’actual conjuntura social i econòmica per a mobilitzar-nos i canviar d’una vegada aquest sistema que en tants i tants sentits diferents és evidentment injust.

Pensem que el sistema capitalista ha entrat en la seua darrera fase “vital”, la d’acabar d’escurar tot el que queda del planeta i la humanitat per a traure’n tots els guanys i beneficis possibles, si és que això encara és possible. Aquest sistema està abocat indefectiblement cap al suïcidi i l’autodestrucció, però estem convençuts que encara estem a temps d’evitar el gran desastre final. Podem canviar la societat per a fer-la més justa i humana. No ens agrada la seua societat ni la seua realitat, les quals ens imposen a diari des de fa tant de temps. I ara, pensem, és la nostra. A partir d’ara tenim l’oportunitat de demostrar i demostrar-nos que no estem vençuts i que continuem disposats a lluitar per a canviar i millorar les nostres vides. Ho hem de fer per nosaltres, per les generacions venidores i pel planeta sencer.

Si la crisi econòmica els serveix a ells com a excusa per a refermar el seu poder i revitalitzar el sistema capitalista reconvertint-nos en esclaus sense drets ni llibertats, que ens servisca a nosaltres com a excusa per a rebel·lar-nos, per a revoltar-nos i acabar, definitivament, amb aquest indigne capitalisme; perquè, realment –sí– estem molt indignats. Ara és la nostra!

Comparteix

Icona de pantalla completa