Diari La Veu del País Valencià
Carta oberta a l’Alcalde de Tavernes, Sr. Jordi Juan
PERQUÈ SOM D’ESQUERRES, NO?

Diu la Constitució espanyola en el punt 3 de l’article 16 que parla de la llibertat ideològica i religiosa: “Cap confessió tindrà caràcter estatal. Els poders públics tindran en compte les creences religioses de la societat espanyola i mantindran les consegüents relacions de cooperació amb l’Església catòlica i les altres confessions”.

Això em permet suposar que vivim en un Estat moderadament laic i aconfessional (no comprenc, però, per què aquests poders públics han de tindre cap cooperació amb totes les religions, sobretot amb la catòlica; tot i que ja m’imagine que això, en el seu dia, fou un subterfugi que permetera un tracte de favor als sempre omnipresents i totpoderosos catòlics) i, per tant, caldria esperar de les nostres autoritats que obraren en conseqüència.

Hem de recordar —per als curts de memòria— que un Estat aconfessional tracta per igual els seus ciutadans, tant els creients de qualssevol religions com els no creients. Un Estat laic o aconfessional no afavoreix cap religió perquè, de fet, no té religió d’Estat (contràriament al que succeïa a Europa en altres èpoques i encara succeeix en molts països d’Àfrica i Àsia) i s’hi manté sempre la separació de poders entre l’Església i l’Estat.

Sovint passa que en molts països on certa religió ha tingut molta importància històrica, llurs respectius governs li donen un tracte especial; però això no va, o no deuria anar mai més enllà del purament simbòlic.

Bé, i dic tot açò perquè fa poc, en el darrer plenari de l’Ajuntament de Tavernes, el grup polític d’Esquerra Unida, va presentar una moció en contra de la participació de les autoritats polítiques en qualsevol acte religiós. Aquesta moció, votada favorablement per EUPV i PSPV, fou rebutjada pel PP i Compromís. A Tavernes tots sabem que la màxima autoritat de Tavernes, Jordi Juan i certs regidors, també de Compromís, concedeixen a la religió catòlica i tots els seus actes, el que a mi em sembla un tracte de favor. No comprenc la presència contínua del primer edil del nostre poble en moltes, per no dir totes les manifestacions catòliques. Algú m’ho pot explicar?

Dubte que siga per creences pròpies, però si fóra així, que també és possible, crec sincerament, que com a autoritat elegida democràticament —d’un Estat laic o aconfessional, tornem a repetir— no hi té dret. Crec que seria millor que se les guardara, les creences, per a la intimitat de sa casa o per a quan es deixe la política.

Així que m’imagine (la meua imaginació a voltes fa feredat!) que deu ser per interessos polítics, és a dir, per quedar bé amb aquesta gent. Ja sé o m’imagine que molts dels que han votat al seu partit són catòlics; però això no obstant, amics meus, em sembla, per una banda, un error polític i per l’altra, una falta de respecte cap a una part del seu electorat, en bona mesura, d’esquerres, nacionalista i en general poc amic de la iconografia i la parafernàlia catòliques.

Em sembla, com dic, un error polític i, fins i tot –gosaria dir– ètic, ja que sospite que aquestes autoritats polítiques actuen així guiades per un dels principals mals que poden amenaçar la democràcia i que ja va denunciar en el seu dia el filòsof grec Aristòtil: la demagògia.

I la falta de respecte la trobe en què els votants més d’esquerres i nacionalistes (sí, he dit bé, doncs l’Església catòlica espanyola és sobretot això, espanyola, i per tant, antivalenciana) no es mereixen aquesta “petita traïció”.

Sabem o recordem, que l’anterior alcalde també solia fer aquests “tractes de favor” a l’Església catòlica, però clar, no és el mateix; tot i viure en un Estat (altra vegada, germà?) laic o aconfessional, l’anterior alcalde era del partit que era —i és—, i tampoc podem esperar miracles cristians, budistes o sintoistes d’aquesta gent.

I no ens valen excuses com que la màxima autoritat elegida democràticament pel poble ha de respectar per igual totes les religions, perquè confesse que ignore si els musulmans de Tavernes tenen cap mesquita on fer-hi llurs oracions envers la Meca (juraria, però, que no), però sí que puc acreditar que existeixen a Tavernes temples o indrets destinats al culte d’altres religions cristianes (Testimonis de Jehovà, anabaptistes, protestants, etc.) i que jo sàpia, el nostre alcalde, els ha ignorat bastant.

Pocs vots en perspectiva? Doncs dels catòlics en tindrà els mateixos. No cap. Almenys dels catòlics més tradicionals (llegiu ací, seguidors dogmàtics de la doctrina de la santa, romana i apostòlica església catòlica i, per tant, en el nostre cas, espanyolíssima… és a dir, anti-Compromís).

I que conste, ja per a finalitzar, que les meues paraules intenten ser una crítica constructiva d’algú que, com jo, ha votat tota la vida el mateix partit que a hores d’ara lidera el nostre alcalde, Jordi Juan; primer la UPV, després el Bloc i a hores d’ara, Compromís. En açò rau, pense, la grandesa de l’esquerra política, en la seua capacitat d’autocrítica. Perquè som d’esquerres, no?

Comparteix

Icona de pantalla completa