Benvolguts i benvolgudes senyors i senyores blavers i blaveres


Benvolguts i benvolgudes senyors i senyores blavers i blaveres,

Com que, darrerament, he pogut comprovar que en molts dels seus escrits, cartells i comparticions en la Xarxa, protesten indignadíssims, transcendentalíssims i valencianíssims, contra la possible represa de les emissions del canal autonòmic català, al País Valencià, he decidit prendre’m la gosadia de donar-los un consell. Ajudar el proïsme i procurar el seu bé, tant anímicament com cultural, és una tasca encomiable que hem de procurar dur a terme entre tots, sempre que siga possible.

Supose que tenen por que si torna a poder vore’s la TV3 al País Valencià, algun incaut desprevingut mire i escolte notícies en català i caiga fulminat al sòl, víctima d’un atac d’ansietat, febre o ves tu a saber què; o pitjor encara, que algun tendre i innocent xiquet valencià comence a afeccionar-se a algun programa parlat en català i acabe rebutjant l’orxata amb fartons i la paella, i proclamant, tot brandant una quadribarrada, la unitat dels Països Catalans.

Així doncs, m’agradaria informar-los per si ho desconeixen –i ara ve el meu consell altruista–, que existeix un prodigiós i meravellós invent, anomenat "comandament a distància". És molt pràctic i senzill d'utilitzar. Es tracta d’un petit aparell ple de botonets amb numerets. Crec que, fins i tot, vostés poden provar-lo. Bàsicament, el seu ús consisteix en, mentre vas fent zàping, anar descartant tots els canals que no t'interessen, fins que arribes, amb una mica de molta sort, a un bon parador televisiu; així de senzill. Fins i tot els xiquets el poden fer servir; sí, els tendres i innocents xiquets valencians, també. Que no t'agrada la TV3? Molt bé. Poses un altre canal i ja està. Que no vols vore la TV3? Doncs no la veges! Qui t’obliga? Algú t’apunta amb una pistola perquè t’hages d’engolir tots els Polònia, tots els Crackòvia o tots els Telenotícies vespre? 'Tat' que no sembla gens complicat?

Potser vostés deuen preferir visualitzar altres canals més imparcials, seriosos i objectius, en una llengua més propera a la nostra, com els d’Intereconomía Televisión, 13TV, TVE o l’extint Canal 9, exemple enyorat del periodisme més objectiu i valencianíssim del panorama informatiu del món mundial (Mode On ironia).

A mi, personalment, molts dels seus programes i periodistes, em semblen vomitius, demagògics, populistes i parcialíssims, però no se m’ha passat mai pel cap demanar la seua prohibició. Jo, simplement, no sintonitze eixos canals i prou; que sóc una ànima sensible i delicada i certs espectacles vergonyosos, simplement, no els puc pair.

Cadascú –almenys en teoria– és ben lliure d’escollir el canal i el programa que vulga i, fins i tot, d’apagar la tele i distraure’s llegint un llibre o pegar una volta per la muntanya.

Però home, això de prohibir televisions és una cosa molt lletja i una mica, una miqueta només, feixista. Deixen que els altres també decidisquen, pel seu compte, què volen vore i què no. Em sembla recordar que en això consisteix la democràcia... i la decència també. De res.

PS: Si finalment, prefereixen, com he suggerit, llegir un llibre –cosa que dubte, i perdonen la sinceritat–, els aconselle que en trien un que parle de la història de l’antiga Corona d’Aragó... o Corona catalano-aragonesa, com diuen alguns historiadors, per allò de fer més justícia a la realitat política d’aquella època i aquells territoris. O també podrien triar algun llibre de filologia, per exemple... sí, clar, de filologia catalana. Poden arribar a aprendre moltes coses. Au, cacau!


 

Comentaris

Via Fora Alzira (Ribera Alta) PV
9.

Madrid mana i els sucursalistes blaveros i valencianos obeeixen el dictat del seu amo. No es queixaran de la quantitat d´emissores en espanyol, ni premsa, ràdio... etc, ara bé, tot el que fa l´olor a català-valencià del nord es maregen com si han vist un zombi que li volen furtar el cervell.

  • 9
  • 0
Dio
8.

El problema de l'article es que esta escrit i per descodificar-lo hem de llegir i la part de la societat a la va destinada no vol descodificar missatges en codi complex. Caldria fer-ho amb un fons verd, intercalat entre el fora de joc i el penalti.

  • 4
  • 0
remigio III
7.
#6 Deu ser perquè veuen l'ombra i intueixen per on ix el sol. Si ix el sol, necessitaran ulls per veure i intel·ligència per jutjar i no se senten preparats per a la llum d'un futur alliberat. La toxina franquista els ha deixat cecs i a l'ombra, no necessiten veure, pensar ni decidir. Erich Fromm ho explica millor a la seua obra."la por a la llibertat".
  • 9
  • 0
Pep València
6.

Cal informar-nos de quantes més fonts, millor. Però els col.laboracionistes dels règims fonamentalistes estàn cagats de por. Por a la cultura i el saber. Per què en serà?

  • 17
  • 0
Alexandre Pineda Fortuny
5.
S'HAN DE DERIVAR LES PORS, EN EL SENTIT ADEQUAT, QUE EL MAL "BÉ D'ALMANSA", LA METRÒPOLI, ENS TRACTA COM EL QUE SOM DE FA MÉS DE TRES SEGLES COM A COLÒNIA, EXTRACCIÓ DEL PRODUCTE DEL NOSTRE TREBALL, DÈFICIT FISCA, INSUPORTABLE, SENSE INFRAESTRUCTURES, ON L'EIX MEDITERRANI, L'ESTAN SABOTEJANT DE FA DÈCADES, NO VOLEN EL PROGRÉS QUE ES MEREIX EL POBLE TREBALLADOR, I LA PERSECUCIÓ SECULAR DE LA LLENGUA VALENCIANA, QUI POT ESTÀ D'ACORD AMB EL REGNE D'ESPANYA, DONCS, NOMÉS ELS QUINTACOLUMNISTES I ELS COLONS.
  • 13
  • 6

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat