Diari La Veu del País Valencià
2. Nimfes i natura. Nàiades (I). Nenúfars.
Etnobotànica, Nimfes, Nàiades, Hylas, nenúfars, Nymphaea, Waterhouse, Monet, Delille, nimfomania

Molt abans de les formalitzacions científiques actuals els humans van intentar interpretar, explicar, predir la natura mitjançant els mites. El resultat és que el món natural conserva una miríada de noms i conceptes associats a mites i a personatges mitològics. Estudiar-los pot ajudar a obrir portes en el mur que separa “les dues cultures” en la mesura que els mites han aportat imatges i símbols tant a les “ciències” com a les “lletres” [1].

I paraules. Perquè quan són conegudes, assaborides, “les paraules parlen”. També en les ciències de la natura. I pel que fa als noms científics, paladejar els d’origen mitològic ajuda a interpretar-ne el sentit i a vincular-los a uns altres àmbits temàtics.

Això sí, per atrevir-se a transitar entre els diferents camps temàtics potser caldria començar per demanar paciència i clemència a les guardianes dels saber ancestrals, les muses. I així ho fem: Synchoréste , O Moúsa , to thrásos tou Climentida Danieli [2].

I no tan sols a les poètiques muses, sinó també a les nimfes[3] protectores de la natura en les seues múltiples manifestacions: muntanyes i coves; mars d’aigua salada (oceànides, i les mediterrànies nereides); rius (potàmides[4]), fonts i estanys d’aigua dolça (nàiades); arbres de les muntanyes (orèades) i dels boscos (dríades); i també les associades a un arbre o a una espècie en concret, les hamadríades.

Però, parlem de les nimfes. I de la seua relació amb la botànica i amb altres camps de les ciències de la natura.

Nimfes. Un nom evocador dels mites del passat, sí, però que també ha deixat petjada en la història natural:

– En anatomia s’anomenen nimfes els llavis menors de la vulva dels genitals femenins.

– En entomologia designen l’estadi juvenil, immatur, de determinats insectes de metamorfosi senzilla que maduren sense fer capoll i que, a diferència de les larves, són semblants als adults. I, així, presenten l’estadi nimfal libèl·lules, paneroles, tèrmits, pregadéus, grills i llagostes, polls, xinxes i pugons. I si les nimfes són aquàtiques reben el nom de nàiades, com és el cas dels plecòpters o mosques de pescar.

– I en botànica identifiquen el gènere dels aquàtics nenúfars, Nymphaea -família nimfeàcies- amb espècies etnobotànicament tan atractives com els flotants lliris d’aiguaN. alba– i els lotus egipcis, tant el lotus blancN. lotus– com el lotus blauN. coerulea.

El nenúfar per excel·lència és el lliri d’aigua (Nymphaea alba (5)).
Nimfes mítiques i nenufarians lliris d’aigua han quedat bellament, harmoniosament, enllaçats en el quadre Hylas i les nimfes (1896), del pintor prerafaelita John William Waterhouse. En ell es representa el moment en què Hylas, company i amant d’Hèracles en l’expedició dels Argonautes, és seduït per les nimfes-nàiades d’un estany; nimfes que, tot cal dir-ho, després el van abduir al fons.
Malgrat el singular erotisme que es desprèn del quadre de Waterhouse, els poetes romàntics creien que els nenúfars eren anafrodisíacs, inhibidors del desig sexual. Idea que va plasmar en versos el francés Jacques Delille: Le nénuphar, ami de l’humide séjour, destructeur des plaisirs et poison de l’amour. [6

Això contrasta amb la presumpció popular de què les nimfes estaven dotades d’una notable capacitat seductora i fins i tot d’una hipersexualitat malaltissa; de fet, el mot nimfomania, avui en desús, ha servit per designar la síndrome d’excitació persistent en determinades dones (l’equivalent en els hòmens seria la satiriasi) que les porta a manifestar un interés sexual violent i insaciable.

Més enllà de les apetències, propietats o característiques de les nimfes i dels nenúfars, aquests darrers, coneguts com a nymphéas en francés, identifiquen la sèrie més famosa del pintor impressionista Claude Monet. Una col·lecció amb vora dues-centes cinquanta obres i entre les quals destaca Le bassin aux nympéas, un dels quadres més cars a la història de les subhastes.
Noms, pintures, imatges i mites indestriablement lligats a través de l’etnobotànica.

[1] Les “ciències” (i la tècnica) i les “lletres” (i les humanitats, i les arts). Se n’ha parlat a la primera entrega d’aquesta sèrie: “Breu introducció a l’etnobotànica mitològica”.
[2] Disculpa, ¡oh Musa!, la gosadia del Climentida Daniel. Aquesta frase ve a ser una paràfrasi de l’inici de la Ilíada: Canta, ¡oh Musa!, la còlera del Pelida Aquil·les.
[3] El mot “nimfa” prové del grec νύμφη, nimph. En origen significava “oculta per un vel” i servia per indicar la jove predestinada a ser desposada per un déu.
[4] L’ètim grec potamós significa “riu”. En eixe sentit el gènere botànic Potamogeton acull un grup de plantes d’aigua dolça, les conegudes com llapó, llengua d’oca i altres, dels quals en parlarem a la propera entrega.
[5] Els fitònims referits a aquesta planta són ben nombrosos en català: assutzena d’aigua, carabassera d’aigua (i de séquia, i de marjal), cobertores, escudet de riu, figuera de riu, lliri d’aigua (i de séquia), nenúfar, nimfea blanca, pampolera, rosa de Venus… El millor recull de fitònims d’aquesta planta i d’altres es troba a l’obra “Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana”. De la magnitud i valor d’aquest treball se’n parla al següent article de la revista Terminàlia:
http://revistes.iec.cat/index.php/Terminalia/article/view/137055/pdf_619
[6] “El nenúfar, amic dels llocs humits, / destructor dels plaers i verí de l’amor”.

Comparteix

Icona de pantalla completa