No hi ha cap dubte que en algunes matèries som capdavanters. Ens sentim espanyols o no, som a la península Ibèrica i Espanya és el seté país de la UE que més malbarata el menjar amb 7.7 milions de tones.

La majoria pensem que no som nosaltres, que seran els qui els manipulen, ves a saber qui! Doncs no, som nosaltres. És a dir; és a les nostres llars on rau la part més gran del rebuig que s’estima en un 42%. A l’any, llancem 76 quilograms de menjar per cada casa nostra.

Els aliments passen pel que se’n diu «cadena d’alimentació» que consta de producció, elaboració, comercialització i consum. Evidentment, és en el darrer pas de la cadena on ens toca fer-nos-ho mirar. Però encara afegirem algunes dades i després mirarem què és el que podem fer nosaltres.

Huit de cada deu llars tiren aliments (no processats) Tres de cada deu tiren, al fem, part del plat preparat i podem afirmar que aquest menjar ve del que ens sobra.

Les autoritats del ram criden els consumidors a fer una compra més ajustada a les necessitats reals, a no deixar-se portar pel reclam de les ofertes que, a vegades, ens fan carregar amb més aliments dels que necessitem. Així com algunes verdures que vénen envasades i no ens cal tot el que hi ha al pac. Anem a la fruiteria del barri i comprem a granell.

Des d’Hispacop (Confederació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris), emplacen les autoritats per tal que s’hi establisquen unes lleis i normes per pal·liar el problema i que, a més, s’engeguen campanyes adreçades a la població per tal que prenguem consciència del tema i que milloren els seus hàbits de compra.

La crisi que anem patint des de fa 8 anys també ha canviat els costums de qui va al mercat. Així, un 43 % dels compradors diu que ha minvat la quantitat d’aliments que tiraven al fem. Altres (el 13%) estan reutilitzant l’oli, cosa que abans no feien. Altres indiquen que recuperen part de les menges que sobren atés que hi ha molts mitjans per conservar o congelar.

Fins i tot –anant més enllà de l’àmbit domèstic– quan anem al restaurant, demanar racions més ajustades o –si fóra el cas– si el sobrant és considerable que ens el posen en un envàs per emportar-se’l, també són propostes realitzables.
Aquests 7,7 milions de tones que a l’Estat Espanyol, cada any, van a parar al fem, són una tristíssima vergonya per a un país que té un nombre molt alt d’aturats i de persones que viuen en precari.

I com que tot no és dolent i la nostra disposició envers el tema que estem tractant canviarà, clourem el report dient-vos que al 2014 les donacions de queviures per banda de particular i també d’empreses, pujà un 37% (dades Fesbal) i assolí –l’esmenta’t any– la xifra de 100 milions de quilograms. Xifra que va permetre ajudar quasi un milió i mig de persones.

pepferrerlletres.blogspot.com

Comparteix

Icona de pantalla completa