Diari La Veu del País Valencià
La Comissió de Normalització Lingüística (I)
Als tècnics i assessors dels Serveis de Llengua Catalana dels tres territoris de referència, que cada dia s’esforcen perquè siga més difícil passar de l’entrebanc a la involució lingüística.

Som molts més dels que ells volen i diuen, els qui compartim l’honor més gran: estimar la llengua. Estimar el país.
Parlament del President de la FEV: II Congrès, València, març 1997. Vicent Romans Noguera

Aquest òrgan ha d’esdevenir un dels elements que afavorisquen en el Centre una tendència o una dinàmica normalitzadora, tot impulsant una línia d’acció que contribuïsca a pal·liar, contrarestar o neutralitzar en els diferents estaments educatius les pràctiques no normalitzades que reflectisquen prejudicis lingüístics i actituds diglòssiques. La seva creació i funcionalitat s’emmarca dins el Projecte Lingüístic de Centre, del qual ha d’esdevenir un instrument dinamitzador que facilite la seva aplicació garantint-ne, d’aquesta manera, l’eficàcia com a document de centre a l’hora de regular i organitzar l’activitat educativa.

Els objectius d’aquesta Comissió de Normalització Lingüística (CNL), acompanyats de la seva respectiva justificació, són els següents:

1. Analitzar la realitat sociolingüística del centre i elaborar i redactar propostes en matèria de didàctica de l’ensenyament de les llengües i planificació i intervenció sociolingüística que seran debatudes i valorades en les successives revisions del Projecte Lingüístic de Centre i incorporades a la redacció d’aquest. Amb aquest objectiu es pretén assolir un major dinamisme per avaluar i rectificar el PLC, amb la finalitat que esdevinga un document permanentment actualitzat i revisat que reflectisca el dia a dia de la normalització lingüística al Centre, de manera que se n’optimitze l’eficàcia com a instrument de normalització del valencià.

2. Concretar i desenvolupar aspectes específics del PLC i elaborar orientacions que afecten el tractament de llengües en situacions o àmbits que no hi siguen previstos. Amb aquest objectiu es pretén facilitar l’execució de les directrius del PLC tot elaborant pautes i criteris d’aplicació d’aquells objectius específics de realització més complexa o problemàtica i definint àrees de responsabilitat entre el sector o sectors educatius implicats en l’aplicació dels esmentats objectius específics.

3. Subministrar recursos humans, materials i d’assessorament als diferents membres i estaments de la Comunitat Educativa per contribuir a l’acompliment dels objectius específics en matèria de Normalització Lingüística en cadascuna de les àrees i àmbits d’actuació, segons que figuren assignats al PLC. Amb això es vol facilitar l’assoliment d’aquests objectius i, per extensió, l’aplicació correcta i satisfactòria del PLC. La CNL, dins les seves possibilitats, confeccionarà un inventari de recursos de Normalització Lingüística que estarà a disposició dels membres de la Comunitat Escolar. Així mateix, la CNL podrà promoure, impartir, organitzar i coordinar activitats de formació (seminaris específics, cursos monogràfics, etc.) segons les peticions de suport lingüístic formulades per la Comunitat Educativa.

4. Dissenyar, gestionar i organitzar activitats que promoguen en el Centre una actitud general de respecte i tolerància envers el procés de Normalització Lingüística. Amb aquest objectiu es pretén actuar positivament en la prevenció de comportaments de rebuig i en la creació d’un clima favorable a les mesures de promoció de l’ús del valencià. La CNL, en col·laboració amb els departaments del Centre, podrà engegar iniciatives de caire divulgatiu emmarcades dins activitats extraescolars o complementàries, així com també programar activitats de conscienciació. Incidir en la revernacularització de la llengua, per exemple.

5. Organització d’un servei permanent de correcció de textos a l’abast de les àrees docents, administratives i de serveis. La finalitat d’aquest objectiu és propiciar que l’ús del valencià al Centre s’ajuste als nivells de correcció i propietat que pertoquen a la llengua declarada com a vehicular i, al mateix temps, articular una pauta estable per al model de llengua.

6. Divulgar entre la comunitat educativa els continguts del PLC a través de canals estables d’intercanvi i debat. Amb aquest objectiu es pretén que el PLC i les mesures d’estímul per a la seva execució siguen conegudes per tots els estaments educatius: pares i mares, alumnes, i especialment professors, personal no docent i alumnes de nova incorporació. De la mateixa manera, la CNL recollirà propostes i iniciatives en matèria de Normalització Lingüística formulades des de qualsevol àmbit de la comunitat educativa.

7. Informar la Comunitat Educativa, especialment el professorat, de les activitats d’aprenentatge i perfeccionament de la llengua valenciana. Amb aquest objectiu, la CNL pretén contribuir a augmentar la competència lingüística del professorat, a fi que aquest estament adquirisca autonomia i recursos per realitzar l’ensenyament en valencià.

8. Coordinar una acció ràpida, contundent i sense fissures davant qualsevol problemàtica lingüística. En un procés com la Normalització Lingüística, que pot despertar puntualment sentiments de rebuig en part de la Comunitat Educativa, és molt important que la intervenció del Centre en tota classe d’eventuals conflictes estiga assessorada des del punt de vista legal i ajustada a la reglamentació interna continguda als documents de Centre, així com també que es vehicule dins dels canals adients i que projecte fermesa en l’assumpció dels Objectius Generals del PLC i dels principis de la Normalització Lingüística. Amb l’objectiu expressat es pretén que la CNL aporte els recursos perquè la resolució de qualsevol problemàtica lingüística es resolga de la manera més satisfactòria possible per al funcionament del Centre.

9. Desplegar una activitat constant de pedagogia adreçada als estaments de la Comunitat Escolar encaminada a madurar i consolidar els coneixements de sociolingüística. Amb aquest objectiu es pretén, en primer lloc, que la promoció del valencià no es recolze en una militància voluntarista i intuïtiva sinó que es base en una racionalització dels processos socials que afecten l’ús de la llengua; i en segon lloc, a través d’una pedagogia social més ampla, que la situació desafavorida del valencià en relació a la llengua castellana deixe de ser percebuda com un fet absolutament normal per la Comunitat Escolar.

10. Establir contactes amb les institucions, amb les entitats socioculturals i amb els centres adscrits per possibilitar iniciatives i ambient favorable a la Normalització Lingüística del valencià. Amb aquest objectiu es pretén harmonitzar les iniciatives del Centre amb la resta d’iniciatives en Normalització Lingüística, obtenir suport i optimitzar l’administració dels recursos, estimular la implicació de la comunitat educativa en aquest procés i contribuir-hi des del món escolar.

Institucionalització i autonomia

La CNL és un òrgan que emergeix del PLC, document acceptat pel Claustre i aprovat pel Consell Escolar. Per tant, la CNL té un caire institucional, atès que forma part de l’organigrama de govern del Centre. Tanmateix, haurà d’harmonitzar aquest vessant institucional amb un nivell adequat d’autonomia per prendre decisions i per dur a terme les seves activitats. La CNL elaborarà a principi de curs una programació d’activitats i a final de curs una memòria de les iniciatives realitzades.

La CNL dissenyarà canals de comunicació específics per donar a conèixer les seves activitats en la comunitat educativa. Hom subratllarà el fet que la CNL no és la responsable de la Normalització Lingüística al Centre (la responsabilitat última és de l’equip directiu) ni la responsable de l’aplicació del PLC (que és responsabilitat de tots els estaments del món educatiu, segons els respectius àmbits d’acció), sinó que és un òrgan auxiliar que té com a missió fonamental proporcionar els mitjans perquè els objectius assenyalats (Normalització Lingüística del català i aplicació del PLC) puguen ser acomplerts. Cap sector educatiu s’ha de desentendre de la seva responsabilitat en aquest procés pel fet que existisca una CNL.

Comparteix

Icona de pantalla completa