Discriminació lingüística a Godella

15 juny 2016 01:00h
Ajuntament de Godella.
Plataforma per la Llengua demana a l'Ajuntament de Godella que anul·le una prova que no es va poder fer en valencià

L’ONG del català demana que s’amoneste el president del tribunal per discriminació i denuncia que aquest fet pot violar el principi d’igualtat en l’accés a la funció pública
 
València, 15 de juny.- La Plataforma per la Llengua ha tingut coneixement d’un nou cas de discriminació lingüística greu. Segons aquesta informació, en la convocatòria d'uns exàmens d’oposició a auxiliar administratiu de l'Ajuntament de Godella (l'Horta), que es van fer el passat dissabte 11 de juny, es va negar el dret a usar el valencià a un dels aspirants. Quan el candidat va demanar una versió de l’examen en valencià, el president del tribunal va dir-li que “el examen no lo tenemos en valenciano y no te lo vamos a dar; así que o lo haces en castellano o te vas”. Després dels fets, l’Ajuntament de Godella ha fet públic un comunicat en què lamenta els fets i ha avançat que prendrà mesures perquè situacions com aquesta no es tornen a repetir.
 
El portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, ha valorat positivament la reacció del consistori. Tanmateix, ha denunciat que no garantir el dret de fer l’examen en valencià pot violar el principi d’igualtat en l’accés a la funció pública i demana a l’Ajuntament de Godella que declare nul·la la prova. De fet, l’estatut del País Valencià remarca que el valencià és idioma oficial a la comunitat i, per tant, tots els ciutadans tenen el dret d’usar-lo, fet que en aquest cas es va negar a tots els aspirants d’aquesta prova.
 
A més, Carceller ha denunciat l'actitud irrespectuosa del president del tribunal d’aquesta prova com a “impròpia d'un càrrec administratiu, contrària a la llengua pròpia i a la igualtat de drets en l’ús de les dues llengües oficials”. És per això que des de l'entitat es demana a l'alcaldessa de Godella que amonesti el president del tribunal per la seua actitud.
 
L’ONG del català recorda que el dret d’examinar-se en la llengua pròpia diferent del castellà i d’obtenir els qüestionaris en aquesta llengua ja va ser reconegut l’any 2010 en què el Tribunal Superior de Justícia de Galícia va avalar una sentència del 2008 del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 1 de la Corunya que va reconèixer a un ciutadà el dret de fer la prova per accedir al permís de conduir de tipus A en gallec “amb normalitat i sense cap discriminació” i, per tant, disposant d’un qüestionari aquesta llengua.
 
Manuel Carceller
Delegat al País Valencià de Plataforma per la Llengua

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next