Diari La Veu del País Valencià
Propostes de millora dels usos lingüístics en la defensa jurídica de la GVA
La Plataforma per la Llengua al País Valencià ha presentat dues propostes al projecte de decret del Consell de la Generalitat Valenciana sobre els usos institucionals i administratius de les llengües oficials.

Aquest decret sobre usos de les llengües és aplicable a la imatge institucional, als usos administratius interns, a les relacions amb la ciutadania, a les relacions institucionals i amb les empreses i el personal laboral que treballa en la prestació dels servicis concedits per l’administració. Els suggeriments s’han fet arribar a la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme.

La Plataforma per la Llengua fa una valoració molt positiva del decret sobre usos lingüístics de la Generalitat Valenciana. Manuel Carceller, portaveu de l’entitat al País Valencià, ha declarat que «el decret és molt avançat i és un exemple de la bona línia de les institucions valencianes, en la qual des de la Plataforma per la Llengua podem col·laborar».

Des de l’ONG del català s’han aportat dues propostes per al decret. D’una banda, es considera que la defensa jurídica de la Generalitat Valenciana ha de fer les seues actuacions judicials orals i escrites en valencià, davant els tribunals amb seu al País Valencià o en altres comunitats autònomes on el valencià també és cooficial. Quan la Generalitat contracte defenses jurídiques externes al personal de l’administració també hauria de requerir el compromís d’efectuar les seues actuacions judicials orals i escrites en valencià, si actuen en els tribunals valencians o de les comunitats autònomes de Catalunya o les Illes Balears.

Carceller, portaveu valencià de l’entitat, ha declarat que «una part de les actuacions judicials es desenvolupen amb participació de la defensa dels interessos de la Generalitat Valenciana. El fet que aquestes actuacions es desenvoluparen en valencià faria augmentar la necessitat de comptar amb un personal judicial capacitat per a treballar en valencià».

Des de la Plataforma per la Llengua també es considera que les empreses o entitats sense ànim de lucre que presten servicis públics per contractació o per concessió administrativa han d’estar sotmeses als mateixos usos lingüístics que la Generalitat, i també les que reben subvencions per part d’aquest ens públic.

El portaveu de la Plataforma per la Llengua ha explicat que «cal assegurar que en els servicis públics que no es presten amb personal propi de la Generalitat es respecten els drets lingüístics del ciutadà, i en concret el dret a l’ús del valencià, tal com preveu aquest decret».

Comparteix

Icona de pantalla completa