Diari La Veu del País Valencià
Vine-te’n en bici a les trobades

Per nové any consecutiu, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció col·labora amb la Trobada d’Escoles en Valencià i invitem tots els interessats a vindre en bici, eixa màquina entranyable que no consumeix cap combustible ni contamina res. De fet, la bicicleta és el vehicle més respectuós amb les persones i el medi ambient, el més sostenible, saludable, pacífic (no origina guerres pel petroli) i adequat als nostres municipis quasi plans i de clima benigne.

I enguany, el Vine-te’n en Bici encara resulta més fàcil i recomanable perquè la XXXII Trobada se celebrarà a Guadassuar i està sols a 7 km d’Alzira, 5 d’Algemesí, 3 de l’Alcúdia, 7 de Carlet, 7 de Massalavés, 8 de Benimuslem… Molt a prop per vindre des de qualsevol poble de la Ribera, i no oblideu que estem en plena primavera, amb els horts plens de flors que aromatitzen l’aire i els ocells criant els seus pollets, de manera que passejar en bici entre els camps és un goig per als sentits.

Nosaltres eixirem de la plaça Major d’Alzira a les 9.30 h (puntuals) i anirem pels camins rurals més directes i tranquils, situats a l’esquerra de l’autovia. Aquest serà l’itinerari (pots veure’l si cliques damunt). Com sempre, caldrà revisar la bici el dia anterior (frens, marxes, pressions, eixos, pneumàtic de reserva, etc.) i els menors hauran de vindre amb casc i acompanyats d’algun major responsable.

Les Trobades són l’esdeveniment cultural més participatiu de tots els que les celebrem a les nostres terres i nosaltres incidim en el tema del transport, que al PV és el sector que més gasos hivernacle genera i per tant el principal responsable del calfament global que patim cada any més. Tots podem fer molt per canviar aquest model insostenible perquè a les nostres ciutats el 10% dels desplaçaments són per anar a menys de 500 metres i el 80% per anar a menys de 3 km, distàncies que perfectament es poden fer a peu i en bici en el mateix temps que tarda l’automòbil o potser menys si comptem el temps que tarda en desaparcar, parar en algun semàfor o pas de vianants i aparcar.

El trànsit motoritzat crea tants problemes de contaminació, accidents, calfament i demés que les principals ciutats del món estan reduint-lo tot el que poden, eliminant-lo dels centres urbans; tenim exemples tan coneguts com els d’Amsterdam, Copenhaguen, Berlín, Venècia i d’altres que s’associen en la Carfree Cities. Amb molt de retràs comencen a anar en eixe sentit les ciutats espanyoles més importants, com ara València ,que tanca la plaça de l’Ajuntament els diumenges i acaba d’inaugurar l’Anell Ciclista. Als pobles de la Ribera també cal reduir el transit motoritzat i augmentar l’espai de vianants i ciclistes, pel bé de tots.

Així doncs, si algú té ganes de passejar més en bici, els divendres últims de cada mes, com el 28 d’abril, nosaltres fem la Massa Bicicrítica, un esdeveniment lúdic i reivindicatiu comú a les ciutats més avançades del món, un passeig pels principals carrers per acostumar els conductors a respectar les bicicletes i animar a desplaçar-se en bici.

Finalment, aprofitem per informar i demanar col·laboració en la campanya “Al col·le i a l’Insti, a peu o en bicique realitzarem durant el mes de maig amb l’objectiu de conscienciar des dels centres educatius sobre la conveniència de dur els xiquets a peu o en bici als centres i la necessitat urgent de recuperar la ciutat per a les persones, evitant cotxes i motos almenys en les zones escolars.

Comparteix

Icona de pantalla completa